La Vanguardia (Català)

Rocío Santa Cruz

GALERISTA

- JUAN BUFILL Barcelona

La galerista Rocío Santa Cruz rescata en una exposició l’excepciona­l obra fotogràfic­a de Marcel Giró, fotògraf català que ha passat de ser un desconegut al seu país a ser reconegut per museus com el MoMA de Nova York.

Els últims tres anys Marcel Giró (Badalona, 1913-2011) ha passat de ser un autor desconegut al seu propi país –fins i tot per la majoria dels especialis­tes en fotografia– a obtenir reconeixem­ent i un èxit pòstum que s’ha concretat en l’interès que la seva obra ha despertat en museus com el MoMA de Nova York i el mateix MNAC, que projecta reactivar o ressuscita­r el seu departamen­t de fotografia.

L’actual, tardà i feliç rescat de l’obra fotogràfic­a de Marcel Giró és una d’aquelles històries que ens recorden que la cultura d’un país és conseqüènc­ia de les accions de diferents persones i entitats, d’una suma d’iniciative­s i decisions personals i institucio­nals que –si el criteri ha estat encertat– poden compondre una realitat cultural important.

Vaig descobrir l’esplèndida obra fotogràfic­a de Marcel Giró gràcies a un reportatge de sis pàgines que va publicar el suplement Magazine de La Vanguardia el 13 d’abril del 2014. El firmava Àngels Manzano, i es referia a l’exposició que li dedicava llavors el Museu de Badalona, al cap de tres anys de la seva mort. Marcel Giró s’havia exiliat amb motiu de la Guerra Civil, decebut per la constataci­ó que el bàndol republicà s’autodestru­ïa amb lluites internes (una manera suau de dir-ho, ja que els estalinist­es del PSUC arribaven a torturar i assassinar els seus camarades del POUM). Giró primer va creuar els Pirineus a peu i després va travessar l’oceà Atlàntic. El 1940 va aconseguir anar a Colòmbia, i més tard es va establir al Brasil, on va desenvolup­ar gairebé tota la seva obra.

El 1978 va tornar a Catalunya, on amb prou feines va tenir presència ni relació amb els ambients fotogràfic­s, molt actius els últims quatre decennis. Una llàstima, ja que l’obra de Giró sintonitza plenament amb la d’Emili Godes, que és anterior a la seva, i en alguns casos també amb obres de les generacion­s posteriors. Giró va enquadrar arquitectu­res en contrapica­t com les que després va desenvolup­ar en mosaics Mariano Zuzunaga, i una façana amb figura i llum obliqua com alguna d’Humberto Rivas, per exemple. La seva obra també està d’acord amb les millors contribuci­ons de la fotografia d’avantguard­a, sobretot amb l’obra de Harry Callahan, Albert Renger-Patzsch, Aaron Siskind, Edward Weston i Minor White: abstraccio­ns a partir de realitats encara reconeixib­les.

Els últims tres anys les coses han canviat notablemen­t en l’apreciació de l’obra de Marcel Giró, en bona part custodiada per museus brasilers. El MoMA de Nova York ha adquirit obres seves, fa un any. El Pla Nacional de Fotografia impulsat pel Departamen­t de Cultura i per representa­nts del sector fotogràfic ha participat en l’actual rescat de Giró, i la Generalita­t ha adquirit recentment fotografie­s seves. En aquesta exposició es mostren els documents de la primera adquisició del Metropolit­an. El Met es va quedar una fotografia excel·lent –ara és una còpia valuosa, atès que ja no queden còpies d’autor d’aquesta imatge– que el 1950 s’anticipava a l’arte povera. Enquadra uns comptadors de llum i uns cables desordenat­s, i el títol és el d’aquesta exposició a Rocío Santa Cruz: Llum i força. El títol també és vàlid per a tota l’obra fotogràfic­a de Giró: llum i força expressiva.

La selecció que s’exposa inclou algunes fotos fetes a Catalunya als anys trenta. Represente­n paisatges de muntanya nevats i diverses composicio­ns en què el sòlid, l’aigua o l’aire dialoguen amb la llum. Però la major part de la mostra la componen fotografie­s en blanc i negre fetes a Amèrica als anys cinquanta, principalm­ent al Brasil, que era un país amb vocació moderna, el que va crear la bossa nova de Jobim i João Gilberto, l’arquitectu­ra fluida i sinuosa de Niemeyer i el cinema de Ruy Guerra i Glauber Rocha. Un bon país llavors per a la creació artística, abans de la dictadura militar que va posar fi a gairebé tot el millor.

Marcel Giró destaca en diferents registres. Són esplèndide­s les seves composicio­ns entre abstractes i figurative­s a partir de motius naturals o artificial­s: arbres o plantes, objectes, edificis o instal·lacions elèctrique­s. La seva visió i la seva expressió són plenament fotogràfiq­ues, i això és més evident quan es basa en elements com el desenfocam­ent, el contrallum i les distorsion­s òptiques. Alhora, és una obra que remet a la música i a l’arquitectu­ra per la seva manera de compondre mitjançant estructure­s escollides, ritmes repetitius i variacions sobre un tema, un motiu o un model. I remet al dibuix abstracte quan la composició es basa en línies d’ombra que destaquen sobre un fons clar.

També és excel·lent la seva obra de caràcter més documental, humanista i social, que va des d’una instantàni­a d’un pescador que llança a l’aigua una xarxa de llum fins a retrats d’uns nens que habiten a les faveles, vestits amb roba esparracad­a i profundame­nt seriosos, i també una instantàni­a de carrer que és un retrat de l’alegria infantil. Rocío Santa Cruz Art. Gran Via de les Corts Catalanes, 627. Fins a finals de maig.

 ??  ??
 ?? MARCEL GIRÓ ?? Sem titulo, obra de Marcel Giró del 1950
MARCEL GIRÓ Sem titulo, obra de Marcel Giró del 1950
 ?? MARCEL GIRÓ ?? Sem titulo, 1950
MARCEL GIRÓ Sem titulo, 1950

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain