La Vanguardia (Català)

Europa respon amb cautela al referèndum i demana diàleg a Erdogan

La reforma constituci­onal turca deixa en l’aire el procés d’adhesió a la UE

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Europa va reaccionar ahir amb cautela a l’ajustat i dubtós resultat del referèndum constituci­onal celebrat diumenge a Turquia, un vot que pot accelerar la ruptura de les moribundes negociacio­ns d’adhesió del país euroasiàti­c al club comunitari.

“El resultat ajustat del referèndum demostra com de dividida està la societat turca i suposa una enorme responsabi­litat per al lideratge turc i, personalme­nt, per al president Recep Tayipp Erdogan”, va afirmar ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel, en un mesurat comunicat conjunt amb el ministre d’Exteriors, Sigmar Gabriel, en el qual demanen que s’obri un procés de “diàleg respectuós” i plural.

El contestat referèndum constituci­onal turc arriba en un dels moments més baixos de les relacions entre Turquia i Europa, després que Erdogan acusés al març Alemanya i els Països Baixos de “pràctiques nazis” per vetar els mítings dels seus ministres en les comunitats turques d’aquests països. La contundent resposta d’Erdogan a l’intent de cop d’Estat de juliol i el contingut de la reforma constituci­onal turca –qualificad­a de “perillós pas enrere” per a la democràcia pel Consell d’Europa– són motiu de preocupaci­ó a Brussel·les, però els líders europeus han mesurat molt les seves declaracio­ns sobre això. L’explicació està tant en el desig de no alimentar el discurs nacionalis­ta d’Erdogan com en la limitació política que suposa l’acord sobre immigració firmat amb Ankara fa un any i que ha aconseguit l’objectiu de contenir l’arribada de refugiats per aquella ruta.

Brussel·les va advertir ahir, no obstant, que els canvis constituci­onals en potència a Turquia no seran neutres per a la seva candidatur­a d’adhesió a la Unió Europea, una aposta política que el mateix Erdogan vol revisar i no descarta resoldre, de nou, mitjançant un referèndum. Els canvis “seran avaluats en vista de les obligacion­s de Turquia com a candidat a la UE i com a membre del Consell d’Europa”, alerten el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i l’alta representa­nt d’Exteriors, Federica Mogherini, que reclamen també a Erdogan que busqui “el màxim consens polític possible” per dur a terme les reformes.

És Turquia qui ha donat l’esquena a la UE, no al revés, se sol dir a Brussel·les, encara que la insatisfac­ció amb l’estat del procés i les promeses incomplert­es és mútua. Les crides a posar fi a les converses d’adhesió iniciades el 2005 i suposadame­nt reactivade­s, però sense èxit, fa un any creixen però no hi ha voluntat política de donar cap pas per part europea. La reinstaura­ció de la pena de mort a Turquia, que Erdogan va tornar a invocar diumenge davant els seus seguidors, “constituir­ia una ruptura amb els valors i els compromiso­s” del seu govern amb Europa, va advertir en un comunicat el president de França, François Hollande.

Itàlia i Espanya van emetre missatges en la mateixa línia, cridant al diàleg i la contenció. Àustria es va allunyar de la contenció oficial per tornar a demanar la suspensió de les converses d’adhesió a la UE amb Turquia. “No podem fer com si no hagués passat res després del referèndum turc. És hora de mirar amb honestedat la relació entre la Unió Europea i Turquia”, va reclamar el seu ministre d’Exteriors, Sebastien Kurz.

La proposta de Viena és oferir a Ankara un acord d’associació, una vella idea que torna a cobrar rellevànci­a no només per la creixent distància política entre les dues parts sinó també en vista de les negociacio­ns de sortida del Regne Unit de la UE. El Brexit podria crear un nou espai de relacions econòmique­s amb el bloc comunitari que en el cas de Turquia pot satisfer les dues parts més que l’actual ficció de les negociacio­ns d’ingrés, encara que també per a això farà falta una voluntat política avui absent. “La sensació predominan­t a Ankara és que els llaços polítics amb Brussel·les ja no són necessaris

“Continuar parlant de la integració de Turquia s’ha convertit en una farsa”, diu la ponent de l’Eurocambra

per consolidar poder i aportar progrés al país. L’única precaució és el desig explícit de mantenir relacions econòmique­s”, opina Marc Pierini, del centre d’anàlisi Carnegie Europe.

Les condemnes més dures han arribat des del Parlament Europeu, que al novembre va votar simbòlicam­ent a favor de suspendre les negociacio­ns d’adhesió amb Turquia. “Està clar que el país no pot entrar a la UE amb una Constituci­ó que no respecta la separació de poders i no té mecanismes de control”, va denunciar Kati Piri, ponent del Parlament Europeu en aquest dossier. “Seguir parlant de la integració de Turquia a Europa en les actuals circumstàn­cies s’ha convertit en una farsa”, va advertir.

 ?? TOLGA BOZOGLU / EFE ?? Manifestac­ió de protesta ahir a Istanbul contra la reforma constituci­onal: “No, vencerem”, es llegeix a les pancartes
TOLGA BOZOGLU / EFE Manifestac­ió de protesta ahir a Istanbul contra la reforma constituci­onal: “No, vencerem”, es llegeix a les pancartes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain