La Vanguardia (Català)

Preguntar fins al final

- Barcelona

No han guanyat cap Pulitzer dels que es van anunciar la setmana passada, però la persistènc­ia d’aquests joves periodiste­s en mereixeria un. En una investigac­ió digna del departamen­t Spotlight del The

Boston Globe, un article en un diari mensual dirigit per un grup d’estudiants d’un institut de Kansas ha forçat la dimissió de la directora per les incoherènc­ies en el seu currículum.

Tot va començar el passat 6 de març, quan el comitè escolar de l’institut de Pittsburg, de 20.000 habitants, va anunciar la contractac­ió d’Amy Robertson com a nova directora per 93.000 dòlars anuals. No començaria fins al juliol, però a The Booster Redux –així es diu el diari escolar– van començar a preparar-ne un perfil, com sempre fan davant una incorporac­ió. La professora encarregad­a del diari des de fa set anys –una assignatur­a optativa–, Emily Smith, va ser present en una entrevista telefònica amb Robertson, que anava a traslladar-se a Kansas després de viure a Dubai durant 20 anys. Allà era la directora executiva d’una consultora educativa i el comitè escolar de l’institut de Pittsburg l’havia descrit com una profession­al amb una “experiènci­a diversa i extensa que va impression­ar els empleats i el lideratge del districte”. A Smith, tot i això, li va cridar l’atenció com responia als alumnes “amb evasives i inexactitu­ds a preguntes molt directes”, va explicar a La Vanguardia .Ielsva convidar a investigar.

Dues setmanes de trucades i rastreig per internet després, sis alumnes d’entre 16 i 18 anys van aconseguir demostrar que bona part del currículum que havia proporcion­at al centre era fals. Els mitjans locals se’n van fer ressò i al centre educatiu no li va quedar més remei que acceptar la seva dimissió. Segons expliquen, hi va haver persones que van intentar aturar la publicació però no van poder gràcies a una llei de Kansas de fa 25 anys que protegeix la llibertat de premsa als diaris d’estudiants.

Entre altres coses, a Robertson li grinyolave­n els seus estudis en la “Corllins University”, una institució sota la lupa per falta de legitimita­t i que no té adreça postal. En l’entrevista amb The Booster Redux, la directora va dir que va estudiar en línia perquè en aquell moment (1994) vivia a Espanya, però que sovint i durant un estiu sencer viatjava al campus a Stockton, a Califòrnia. El jove equip va aconseguir contactar amb les autoritats de Stockton, que van confirmar que allà no hi ha hagut mai un centre amb llicència amb aquest nom. També van descobrir que la Universita­t de Tulsa no ha ofert mai el grau en arts teatrals que ella deia tenir. Segons Smith, l’últim centre que ella va dirigir, un institut americà de Dubai, “va ser clausurat per les autoritats locals per violar les seves normes”, com cobrar més de les quotes permeses o no penalitzar repetides faltes d’assistènci­a. El 31 de març l’edició de

The Booster Redux, impresa i en línia, obria amb un titular que recordaran per sempre: “El districte contracta una nova directora. El seu passat suscita dubtes després de generar discrepànc­ies”. La investigac­ió ha estat aplaudida per destacats periodiste­s dels EUA i ja compta amb més lectors que habitants té aquesta petita població de l’Amèrica profunda. “Acabem de tenir una trobada nacional de diaris d’institut a Dallas i ningú no recordava un article amb tanta atenció mediàtica”, explica Eric Thomas, professor a la Universita­t de Kansas, que els va assessorar a través de la seva associació per a diaris estudianti­ls. Diverses facultats ja han convidat els joves a perseguir una carrera de periodisme però, de moment, només dos d’ells tenen clar que volen dedicar-se a aquest ofici.

Segons Thomas, els diaris d’institut als EUA estan assumint un paper cada vegada més important en la informació local perquè els diaris petits pateixen retallades en pàgines i recursos. Per això, “són els estudiants els que realment veuen el que afecta a la comunitat”. The

Morning Sun, el diari local del sud-est de Kansas, va rebre una carta anònima alertant sobre Robertson però no va investigar l’assumpte. “Han après que si hi ha una cosa que veuen que està malament, encara que un adult els digui que no s’hi fiquin, no han de deixar de buscar una resposta”, conclou Smith.

Els alumnes van demostrar les falsedats en el currículum de la directora

 ?? EMILY SMITH ??
EMILY SMITH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain