La Vanguardia (Català)

Rajoy toca a sometent per mobilitzar el PP i evitar sorpreses electorals

El president reclama als líders territoria­ls una presència permanent al carrer

- CARMEN DEL RIEGO

El nou cicle electoral està previst per al 2019. Queda, doncs, una mica més de dos anys, però el president del Govern central i líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, ja ha donat l’ordre de començar la pre-campanya electoral per a les eleccions municipals, autonòmiqu­es i europees del 2019. I amb una filosofia molt clara: trepitjar el carrer i tenir una proximitat més gran amb els votants i els militants.

Serà una cita decisiva, atès que, tret d’algun avançament electoral no previst, almenys de moment, en aquella data els espanyols hauran d’acudir a les urnes, i ho faran, la majoria, en una triple cita electoral: municipal, autonòmica i europea. Cites massa importants per al Partit Popular, atès que solen ser l’avantsala del que passarà mesos després a les generals, com ja es va veure el 2015 quan el PP va perdre diversos governs encara que fos per la mínima, que és el que va estar a punt de passar-li a Rajoy mesos després.

El líder popular no vol deixar, aquesta vegada, res a la improvisac­ió, ni es vol refiar que les enquestes li siguin favorables. Les cites són totes transcende­ntals, i cal prepararle­s amb temps, apunten des dels despatxos de Gènova 13.

Sota aquest prisma, en l’últim comitè executiu del PP Mariano Rajoy va fer l’anunci: “El partit entra en mode de campanya electoral”, que no vol dir altra cosa que el PP ha de sortir al carrer a parlar amb els ciutadans, a estar amb ells i, sobretot, a explicar-los no només el que estan fent en els governs municipals, autonòmics i a Europa, sinó també en el Govern d’Espanya.

Tot amb un missatge clar, que no és cap altre que el PP “és un partit útil”, en contra del que suposa do- nar el vot a altres forces polítiques.

Va ser una ordre pensada, en la qual va insistir també, durant el mateix comitè executiu, la secretària general del partit i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal: “Cal preparar ja les eleccions autonòmiqu­es i municipals del 2019”. Una data en què molts, en el si del Partit Popular, també posen la seva mirada per a unes possibles eleccions generals. Saben que si és pel president Mariano Rajoy s’esgotarà la legislatur­a, la qual cosa situa les pròximes eleccions un any després, el juny del 2020, però també saben que serà força difícil arribar a aquesta data.

Com a mostra , assenyalen com de difícil està resultant tirar endavant els primers pressupost­os de l’Estat de la legislatur­a, quan tots els partits ja es volen distanciar dels suports que han donat al PP per presentar-se “nets” a les eleccions que estan per arribar.

És per això que el president del Govern central dona tanta importànci­a a l’aprovació dels pressupost­os d’aquest any, que comencen a tramitar-se al Congrés una vegada superada la Setmana Santa.

Si s’aproven els comptes de l’Estat serà un respir per a Rajoy; no només per a aquest any, que ja té prorrogats els pressupost­os del 2016, sinó també per al 2018, ja que podria prorrogar els del 2017, que està previst que s’aprovin al juny, si és que finalment s’aproven, com pensa el líder dels populars.

El president del Govern central començarà a negociar els pressupost­os del 2018 immediatam­ent i creu que dependran, en gran part, de qui surti líder del PSOE en les primàries del mes de maig.

Per això necessita els del 2017: per poder prorrogar-los, tenir uns pressupost­os que compleixin els objectius europeus i poder funcionar tot l’any 2018.

Si no hi hagués indicis, llavors, de poder tirar endavant els del 2019, al maig, coincidint amb les eleccions municipals, autonòmiqu­es i europees, seria un bon moment per convocar eleccions generals, en vista de la impossibil­itat d’avançar en la legislatur­a –que hauria durat poc més de dos anys i mig– una situació raonable per pensar en una nova convocatòr­ia electoral.

Però, de moment, la mirada està posada en les eleccions municipals i

ELS PRESSUPOST­OS La durada de la legislatur­a depèn de si la Moncloa pot aprovar els pressupost­os o no

CITES CLAU D’aquí a dos anys hi haurà autonòmiqu­es, municipals, europees i, potser, també generals

autonòmiqu­es, en què, a més, el PP ha fet una gran renovació entre els candidats que aspiraran a la presidènci­a de les comunitats autònomes.

En concret, de les 13 comunitats de règim comú que tindran eleccions al maig del 2019, el PP es presentarà amb candidats nous en almenys vuit d’elles.

Això exigeix al president Rajoy, i als nous candidats, una dedicació més important perquè siguin més coneguts i identifica­ts pels ciutadans. Després dels congressos regionals del PP, el president del Govern, Mariano Rajoy, farà un nou esforç per recórrer tot Espanya i avalar els nous candidats populars.

Com a exemple, aquesta mateixa setmana, Mariano Rajoy clausurarà dijous l’assemblea general de la CEOE, i divendres viatjarà a Sevilla, on, a més de participar en els actes commemorat­ius del 25è aniversari de la inauguraci­ó de l’AVE, aprofitarà per participar en actes amb la societat civil.

De passada, el líder popular inaugurarà el congrés de les Noves Generacion­s del partit, que triarà com a nou president Diego Gago. I, dissabte, participar­à en unes jornades organitzad­es pel grup popular europeu a Aranjuez (Madrid).

Tanmateix, es tracta que no tot el pes d’aquest acostament als ciutadans per preparar les eleccions generals recaigui en el president del Govern central, o bé en la direcció estatal del partit; és a dir, en els vicesecret­aris. Rajoy vol que tots els dirigents autonòmics, provincial­s i locals traslladin a l’uníson el missatge que el PP té un projecte per a Espanya, i un projecte que està donant resultats, sobretot en l’àmbit econòmic.

Per aquest motiu, les dades macro-econòmique­s els han de servir de guia per explicar les bondats dels governs del PP, sigui en el Govern central o en els governs regionals. Això, i el fet que el Partit Popular és un partit unit, un factor que Rajoy està convençut que els ciutadans valoren per damunt de tot, i més en un moment en què el seu màxim contrincan­t, el PSOE, està immers en unes primàries en les quals, sobretot, es posen en relleu les discrepànc­ies entre els candidats i fins i tot la possibilit­at de fractura social depenent de qui acabi guanyant la secretaria general del partit.

A Catalunya, aquesta campanya, que estarà liderada pel nou president, Xavier García Albiol, tindrà una primera translació aquest maig que ve amb una campanya amb més de trenta actes, repartits en dos caps de setmana, a més de 30 municipis catalans, amb la presència del mateix Albiol i altres destacats dirigents del partit. A més, al maig Rajoy té previst assistir a tres actes més a Barcelona.

 ?? BALLESTERO­S / EFE / ARXIU ?? El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la recent cimera de països del sud d’Europa a Madrid
BALLESTERO­S / EFE / ARXIU El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la recent cimera de països del sud d’Europa a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain