La Vanguardia (Català)

Cuba i Espanya preparen les visites del Rei i de Rajoy a l’illa aquest any

Els ministres d’Exteriors destaquen “les condicions favorables” de les relacions

- CARMEN DEL RIEGO

L’única cosa que falta és la data, i saber qui hi anirà primer i qui hi anirà després, o si ho faran junts, però la decisió està presa. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i Felip VI viatjaran a Cuba “com més aviat millor”, després que el canceller cubà, Bruno Rodríguez, de visita oficial a Espanya, lliurés sengles invitacion­s oficials de part de Raúl Castro, primer al Rei i després al cap de l’Executiu, perquè visitin amb tots els honors l’illa. Es tractaria del primer viatge de tots dos, i el primer d’un rei i un president del Govern d’Espanya d’ençà que el 1999, i amb motiu de la Cimera Iberoameri­cana, van anar a Cuba Joan Carles i José María Aznar.

El viatge del Rei i del cap del Govern central s’està preparant a Exteriors d’ençà que Rajoy va ser designat un altre cop president del Govern, després del restablime­nt de les relacions de Cuba amb els Estats Units, i la mort de Fidel Castro, el novembre passat. El que no tenen clar al Ministeri d’Exteriors i a la Moncloa és si és convenient que les visites se succeeixin. Si acaba sent així, la Moncloa és partidària que Felip VI no viatgi a Cuba abans que ho faci el cap del Govern.

El cas és que el compte enrere ha començat. El ministre d’Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, es va entrevista­r ahir a Madrid, durant la seva estada oficial a Espanya, amb el Rei, amb el president del Govern, amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i amb el seu homòleg espanyol, Alfonso Dastis, amb qui va comparèixe­r posteriorm­ent en roda de premsa.

Davant dels periodiste­s, Dastis va assegurar que, encara que no pot posar una data concreta a les visites, ni dir qui anirà a l’Havana primer, o qui després, Felip VI ha rebut la invitació, “que contestarà ràpidament”, i el Govern espanyol es posa a treballar immediatam­ent perquè es donin les condicions més beneficios­es perquè aquestes visites siguin tot un èxit i que es duguin a terme “com més aviat millor”. Fins al punt, va dir Dastis, “que si es requereix una visita meva a Cuba, n’hi haurà”. “I si hagués de ser del president, crec que sí, però no estic en condicions de precisar una data exacta”, va afegir.

Tot i això, fonts del Ministeri d’Exteriors assenyalen que en cas que tinguin lloc les visites, sigui la del Rei o la de Rajoy, molt probableme­nt seran aquest mateix any, o a començamen­ts del vinent, a tot estirar, atès que el mandat de Raúl Castro, segons va indicar ell mateix, acabarà el 24 de febrer del 2018, i és lògic que, havent rebut la invitació del líder cubà, la visita es faci durant el seu mandat.

El que sembla un fet és que les relacions entre Cuba i Espanya han millorat molt des de l’època de José María Aznar, en què el president espanyol va imposar a la Unió Europea l’anomenada posició comuna, que no va agradar gens a l’Havana i va provocar un refredamen­t de les relacions que ha fet que cap president ni el Rei no hagin viatjat de manera oficial a Cuba, encara que sí que ho va fer la legislatur­a passada el llavors titular d’Exteriors, José Manuel García-Margallo.

Les coses han canviat, i ahir mateix el canceller cubà, Bruno Rodríguez, va afirmar, en la roda de premsa, que “les condicions són molt favorables per aprofundir els llaços” que uneixen els dos països. I una visita, va subratllar, “és sempre el resultat de coincidènc­ies en els vincles”, alhora que afegia que avui “hi ha vincles satisfacto­ris entre els països i els governs”. En aquest marc, va incidir Rodríguez, “les invitacion­s simbolitze­n la voluntat de desenvolup­ar aquests vincles”.

Una cosa que valora molt Cuba, i així ho va posar de manifest ahir el seu ministre d’Exteriors, és el paper que ha exercit Espanya en el diàleg entre Cuba i la UE per al tractat ja firmat entre les dues parts, així com en l’actitud d’Espanya contra el bloqueig dels EUA. Per totes dues coses, Rodríguez va expressar ahir la gratitud de Cuba a Espanya.

El viatge de Felip VI podria anar precedit per una visita del cap de la diplomàcia espanyola a l’Havana

 ?? ANGEL DIAZ / EFE ?? El rei Felip va rebre ahir al palau de la Zarzuela el ministre d’Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, que també es va reunir amb Rajoy
ANGEL DIAZ / EFE El rei Felip va rebre ahir al palau de la Zarzuela el ministre d’Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, que també es va reunir amb Rajoy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain