La Vanguardia (Català)

Díaz pretén decantar les primàries amb una allau d’avals

Sánchez menysté López per polaritzar al màxim la pugna amb l’andalusa

- JUAN CARLOS MERINO

Susana Díaz va ser l’última a anunciar que es presentarà a les primàries del PSOE. Però ahir, ja obert el termini a Ferraz, va ser la primera a registrar oficialmen­t la seva candidatur­a per optar al lideratge del partit. Eduardo Madina i Pilar Alegría ho van fer en nom seu. I, poc després, Patxi López va oficialitz­ar la seva pròpia candidatur­a. Pedro Sánchez, en la seva estratègia per diferencia­r-se dels seus dos contrincan­ts –que posa en un mateix sac–, esperarà fins avui per fer-ho.

Tots tres quedaran així en disposició de començar, aquest dijous, el procés de recollida d’avals que els permeti presentar-se a la votació del pròxim 21 de maig. Tindran així fins al 4 de maig per reunir unes 9.000 firmes de militants –el 5% del cens total, malgrat que encara no se’n sap la xifra amb exactitud–, fet que suposarà, ho vulguin o no, la primera gran batalla d’aquesta guerra interna.

L’equip de Susana Díaz, com bé saben també els seus dos adversaris, no vol que la recollida d’avals sigui un simple tràmit. Sinó el seu segon gran cop d’efecte, després de l’exhibició de força i suports que va mostrar quan va anunciar les seves aspiracion­s en un gran míting a Madrid. Ara, diuen els seus rivals, intentarà esclafar-los amb una allau d’avals. I atès el suport de les estructure­s territoria­ls de què disposa la líder andalusa, les tres candidatur­es donen per fet que Díaz guanyarà de llarg –per “un amplíssim marge”, diuen els seus–, en el nombre d’avals.

Els fidels a la presidenta de la Junta d’Andalusia asseguren que aquesta nova demostraci­ó de múscul tindrà a més un important efecte d’arrossegam­ent de cara al vot que finalment s’introdueix­i a les urnes el dia de les primàries.

Pedro Sánchez i Patxi López, no obstant això, no s’intimiden davant d’aquest primer assalt que guanyarà Díaz als punts. “Tindrem més vots que avals”, va pronostica­r ahir José Luis Ábalos, de l’equip de Sánchez. “Les primàries no es guanyen el 4 de maig, sinó el 21 de maig”, va insistir al seu costat Adriana Lastra. Els estrategs de Patxi López també van refusar ahir que els avals decantin les primàries, donant per fet que l’exlehendak­ari és qui té “més vot ocult”. “L’aval és molt més controlabl­e que el vot”, va argumentar Óscar López. “No amenaçarem ni pressionar­em, complirem amb el tràmit i no farem un campionat d’avals”, va assenyalar. I Rodolfo Ares ho va corroborar: “Presentare­m els avals imprescind­ibles per passar el tràmit, no competirem en avals”. Eduardo Madina, en canvi, va concloure que “els avals són lliures”, però va rebutjar la idea que Díaz busqui aniquilar els seus adversaris i guanyar-los per esclafamen­t. “Això no és una batalla, sinó un congrés del PSOE”, va justificar per descartar “tot llenguatge bèl·lic”.

Però l’equip de Sánchez vol polaritzar al màxim la pugna amb Díaz. “Tothom sap que aquestes primàries són cosa de dos, també ho sap el mateix Patxi López”, va subratllar Adriana Lastra, coordinado­ra de la campanya de Sánchez. Una afirmació que va doldre a l’equip de l’exlehendak­ari. “És un menyspreu i una falta de respecte absolut a en Patxi i als milers de militants que el votaran”, va replicar Óscar López. I el mateix Patxi López va esgrimir sobre això la seva millor aposta electoral: “O continuem amb l’enfrontame­nt o busquem la unitat i la integració”. Encara que tots donen per fet que Sánchez intentarà escalfar tot el possible la campanya, amb pronunciam­ents “agressius”, per plantar-li cara a Díaz. “El personatge que li han construït a Pedro no es correspon amb la persona; és una estafa, un frau”, denuncien els seus adversaris.

Els equips de l’antic secretari general del PSOE i l’exlehendak­ari creuen que obtindran “més vots que avals”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Patxi López va formalitza­r ahir a Ferraz la candidatur­a a les primàries
EMILIA GUTIÉRREZ Patxi López va formalitza­r ahir a Ferraz la candidatur­a a les primàries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain