La Vanguardia (Català)

Senzillame­nt Carme

L’homenatge que se celebrarà demà a la Fira estarà obert a la ciutadania i transcendi­rà l’àmbit polític

- RAÚL MONTILLA

No va ser només una jove ministra d’Habitatge o la primera dona que va ocupar la cartera de Defensa, amb tan sols 37 anys, i que va passar revista embarassad­a de set mesos als soldats poc abans de viatjar a llocs remots per estar amb les tropes destinades allà. Carme Chacón no va ser només regidora d’Esplugues o vicepresid­enta primera de la Mesa del Congrés: va ser més coses que els seus càrrecs i les anècdotes associades a aquests. Chacón va ser una política vocacional que va voler i va canviar cases; i, potser per això, la seva vida va transcendi­r a unes sigles i a molts càrrecs. S’ha vist aquests dies des de gairebé el minut u en què es va saber la seva mort. I és el que reflectirà l’homenatge, obert a tota la ciutadania, que se celebrarà demà a les 19 hores a Fira de Barcelona.

El periodista Xavier Sardà, el director de cinema David Trueba , el jurista Xavier Arbós –el seu professor– o el que va ser el seu cap d’Estat Major, ara militant de Podem, el general José Julio Rodríguez, seran alguns dels que intervindr­an en un acte en el qual no es recordarà una ministra. O no només. Parlaran de Carme, d’algú que va ser important en les seves vides. Com ho va ser també per a l’expresiden­t José Luis Rodríguez Zapatero, l’exvicepres­i-denta María Teresa Fernández de la Vega, l’advocat Rafael Mateu, l’actor Roberto Álvarez o la periodista Joana Bonet, que també està previst que prenguin la paraula al palau 2 de Fira de Barcelona –l’accés serà per Rius i Taulet amb carrer Lleida–, en el qual Chacón va ser proclamada el 16 de desembre del 2007, dos dies després de casarse, la candidata del PSC a les eleccions generals de l’any següent, les que va tornar a guanyar Zapatero.

“El món de la política, de la cultura, acadèmic... Tothom hi ha volgut participar”, apunta Germán Rodríguez, el que durant anys va ser la seva mà dreta. Altres dels participan­ts en l’acte, en aquest cas a través de vídeos, seran els periodiste­s Susanna Griso, Pepa Bueno, Jordi Évole, Antonio García Ferreras o Pilar del Río. També hi seran presents a través d’aquest mitjà, entre d’altres, els sindicalis­tes Pepe Álvarez, Ignacio Fernández Toxo i la presidenta de Xile, Michelle Bachelet. Tots, i més, amb les seves paraules recordaran una espluguina que també era d’Olula del Río (Almeria) i d’Alcubierre (Osca). Que va treballar en uns grans magatzems per pagar-se els seus estudis i que, anys després, quan la seva carrera política ja s’havia disparat, no va dubtar en un programa de ràdio, mentre recordava amb afecte aquells anys amb l’amo dels grans magatzems, a reclamar-li amablement millores laborals per als treballado­rs.

En l’homenatge també està previst que es projectin diversos vídeos que reflecteix­in la trajectòri­a política de Chacón, també quan el 2012 va optar a la secretaria general del PSOE davant d’Alfredo Pérez Rubalcaba proclamant un gir a l’esquerra i reconeixen­t errors. Vídeos que recorreran també aspectes més personals de la seva vida, juntament amb desenes d’intervenci­ons, per recordar una extensa, complexa i polièdrica trajectòri­a de tan sols 46 anys. Per homenatjar senzillame­nt Carme.

Xavier Sardà, David Trueba o Jordi Évole participar­an en un acte al qual assistirà l’expresiden­t Zapatero

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Chacón durant les eleccions del 26-J, quan li va tocar exercir de vocal en una mesa electoral d’Esplugues
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Chacón durant les eleccions del 26-J, quan li va tocar exercir de vocal en una mesa electoral d’Esplugues

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain