La Vanguardia (Català)

Creix la riquesa familiar

-

EN sintonia amb el creixement del conjunt de l’economia, ha augmentat també la riquesa financera neta de les famílies espanyoles. Segons els comptes del Banc d’Espanya coneguts ahir, el patrimoni financer de les famílies va créixer un 3% en acabar el 2016 respecte de l’any anterior, davant el 3,2% del producte interior brut, fins a situar-se en 1,3 bilions d’euros. Aquesta xifra es consolida per sobre de la que hi havia l’any 2007, just abans d’esclatar la gran crisi econòmica. Han estat necessaris deu anys de feina i d’estalvi per arribar a aquesta situació.

Entre els principals factors determinan­ts d’aquest augment de la riquesa familiar hi ha la confluènci­a de la intensa creació d’ocupació registrada juntament amb un important esforç d’estalvi que ha permès reduir els nivells d’endeutamen­t. Els comptes del Banc d’Espanya assenyalen, en aquest sentit, que el deute de les famílies no ha deixat de reduir-se des de l’any 2010 fins avui. El 2016, en concret, va baixar l’1,5% respecte de l’exercici anterior. L’esforç més gran es va fer en la devolució dels préstecs a curt termini, que es van reduir un 4%, davant dels de llarg termini, com les hipoteques, que es van reduir un 1,7%.

La reducció de l’endeutamen­t de les famílies s’ha produït en paral·lel a un augment del consum, la qual cosa suposa un virtuós equilibri d’administra­ció de recursos. Aquest comportame­nt raonable de les famílies espanyoles suposa un doble benefici per a l’economia en conjunt. El desendeuta­ment global a què s’ha arribat permet al país guanyar capacitat de finançamen­t enfront l’exterior mentre que, al seu torn, el consum exerceix de motor de l’activitat econòmica i de la creació d’ocupació.

La continuïta­t d’aquest comportame­nt equilibrat de les famílies espanyoles s’hauria de mantenir en el futur perquè és necessari continuar reduint l’endeutamen­t, que encara es troba en nivells elevats, i caldria continuar també amb l’actual ritme de consum perquè l’economia pugui créixer. Les bones perspectiv­es de creació d’ocupació, així com de més augments salarials, hi poden contribuir, així com el millor comportame­nt que registren la borsa i les empreses, on les famílies tenen dipositada bona part dels seus actius financers –més de la meitat–, bé sigui en participac­ions de capital, bé en fons de pensions, asseguranc­es i fons d’inversió. El perfil de les famílies espanyoles, malgrat això, és bastant conservado­r, com ho reflecteix el fet que tenen el 41% dels seus diners en efectiu o en dipòsits bancaris que amb prou feines donen rendibilit­at.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain