La Vanguardia (Català)

Europa versus Turquia

- Pilar Rahola

En aquesta Europa èmula dels micos gibraltare­nyes, que ni veu, ni sent, ni parla, l’única veu que s’escolta és l’alemanya, capaç de posar paraules incòmodes allà on la majoria imposa silencis. Malgrat la germanofòb­ia que abunda en determinat­s relats de l’Europa vàcua i pretensios­a, la veritat és que Alemanya és l’únic país que ha alçat la veu davant algunes situacions crítiques i no oblidem que, en la crisi dels refugiats, ha estat la més generosa i la més valenta. Avui torna a demostrar el seu lideratge en solitari, aquesta vegada davant els excessos d’un Erdogan que està desmuntant, peça a peça, la que en altre temps era la sòlida democràcia turca. A l’estil de l’autarca Maduro o del tsar Putin, però en versió islàmica, Erdogan edifica una dictadura encoberta, amb poder plenipoten­ciari ratificat per un referèndum sense garanties, i que amenaça de destruir drets fonamental­s afermats des dels temps d’Atatürk. Sens dubte, Turquia camina, amb passes de gegant, cap a la dictadura.

I en aquesta situació alarmant, a les portes d’una Europa que li atorga la clau dels refugiats, que no li demana comptes per les matances de kurds, ni es pregunta pel petroli de l’EIIS venut

Turquia ha descobert que és impune als seus excessos, perquè té Europa agafada pels daixonses

al mercat negre turc, ni li interessa la brutal repressió contra l’oposició democràtic­a, novament són els alemanys els únics que diuen prou. Aquesta vegada han estat diputats del partit d’esquerres que dóna suport al Govern, i que han demanat la retirada immediata dels soldats alemanys de la base aèria d’Incirlik, on participen en l’operació internacio­nal contra el Daeix.

També han exigit la suspensió de les substancio­ses trameses d’armes alemanyes a Turquia, amb un afegit que hauria de ser un catecisme polític: “Estem demanant al Govern que aclareixi el següent: si està de part de la democràcia o de part de la dictadura d’Erdogan”. Alemanya ja va tenir un problema diplomàtic recent amb Turquia quan va aprovar una resolució parlamentà­ria que titlla de genocidi la matança de l’imperi otomà contra els armenis el 1915. Turquia va respondre prohibint temporalme­nt l’entrada de legislador­s alemanys a la base aèria conjunta.

Per cert, i entre parèntesis, dilluns vinent es commemora el dia del genocidi armeni, reconegut com a tal per Catalunya i pel País Basc, però mai no reconegut –as usual– per Espanya.

El clau reblat, doncs, d’una Turquia que ha descobert, per a satisfacci­ó infernal, que és impune als seus excessos, que té Europa agafada pels daixonses i que ningú no li bufarà les seves vergonyes. Ningú a excepció d’aquelles poques veus de la Mittel Europa que s’alcen al desert. Europa està actuant com una bestiola acovardida, amagada al seu cau, incapaç de mantenir els principis ètics que l’haurien de definir. I així creixen els monstres: al nord, el monstre rus; a l’est, el turc; a l’oest, l’estampida anglosaxon­a, i al bell mig del triangle, el buit de valors que acabarà devorant-nos.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain