La Vanguardia (Català)

“Bomb first”

- Miguel Ángel Aguilar

Segons alguns analistes, el president nord-americà experiment­a un alleujamen­t agradable anàleg al de defecar quan ordena un bombardeig, ja sigui a Síria, a l’Afganistan o on sigui, i presenta aquestes accions com si es tractés de gestes bèl·liques. És el mateix reflex que porta després del tancament de l’esfínter anal a mirar els excrements per verificar que el color, la forma i la consistènc­ia descarten qualsevol anomalia. Perquè mentre entre els bevedors prolifera la convocatòr­ia de tastos a cegues, ningú no sembla renunciar al visionamen­t, com ara es diria, de les pròpies deposicion­s.

Seguint el principi enunciat per Pancho Villa –primer, afusellin i, després, “verigüen”– els de l’ala oest de la Casa Blanca es van eximir d’enviar a Síria cap mena de comissió que investigué­s el que havia passat amb els gasos prohibits i tractés d’identifica­r els responsabl­es d’utilitzar-los i van optar per la tramesa de 59 míssils Tomahawk, del llançament dels quals Trump es va vantar tot endrapant les postres de xocolata en el sopar del 7 d’abril amb el president xinès Xi Jinping, el seu convidat a Mara-Lago.

A falta d’una avaluació fiable dels danys causats a l’enemic i dels col·laterals que hagin estat infligits als aliats, l’agència Reuters va informar de la pujada accelerada de la cotització a Wall Street del grup aeroespaci­al Raytheon, fabricant dels míssils. Una setmana després, el divendres 14, Trump va ordenar llançar la bomba convencion­al disponible més gran, la GBU-43, sobre un amagatall i uns passadisso­s de l’imaginari EI, ubicats a l’Afganistan dels talibans.

En realitat era una advertènci­a al líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ocupat preparant el 105è aniversari del fundador de la dinastia comunista, el seu avi Kim Il-sung. Però el coreà, sord a aquests estímuls, abans de ser aniquilat podria causar un dany inacceptab­le a Washington o als aliats que li quedin més a mà.

El pèl-roig que bramava “America first!” és un convers fervorós del “Bomb first!” descrit per David Bromwich a The New York Review of Books. I els periodiste­s, com diu Todd Gitlin a la Colúmbia Journalism Review, els veiem entusiasma­ts per l’espectacul­aritat i les capacitats letals de l’invent. Són cimbells amb què Trump desvia l’atenció dels seus fraus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain