La Vanguardia (Català)

Percebes al poder

- Fernando Ónega

Ramón Espinar, dirigent madrileny de Podem, és un dels senadors més coneguts. Aquesta Setmana Santa sembla que va descobrir Galícia i en va augmentar la popularita­t. Assegut en una taula ben atapeïda de peix i marisc, va llançar a les xarxes socials un missatge històric: “Galicia ceive, mariscos baratíssim­s”. Qualifico com a històric el missatge per dues raons: perquè és la més innovadora aportació a les senyes d’identitat nacional de Galícia; perquè a la fi hi ha algú, i ni més ni menys que un senador, i ni més ni menys que de Podem, que considera barats els preus d’aquests tresors del mar, i perquè és el punt d’arrencada d’una nova identifica­ció de l’esquerra espanyola.

A ningú, des de Castelao a Beiras, no se li havia ocorregut establir cap relació entre el nacionalis­me gallec i el preu de la cranca, de la nècora o de l’escopinya. A Espinar, sí, la qual cosa demostra la seva extraordin­ària sensibilit­at davant l’Espanya plural, la singularit­at dels pobles i la legítima aspiració d’autogovern. Sens dubte, la nació gallega és molt més nació si el marisc resulta més assequible allà que en altres llocs d’Espanya; perdó, de l’Estat. Els gallecs li hem d’agrair que revitalitz­i amb aquest argument el nostre decaigut sentiment nacional. El marisc potser és el nostre únic valor polític que és reconegut per sobre d’ideologies. És, com ara es diu i se certifica des de Podem, el nostre valor més transversa­l. Proposo als independen­tistes gallecs que substituei­xin l’estrella de la seva estelada per una cranca de les Rías.

I em sumo a l’aportació que es va fer a les xarxes socials en veure com Podem, en arribar a Galícia, no descobreix injustície­s socials, sinó marisc barat. És la nova esquerra, és clar. A partir de la troballa d’Espinar, el crit “a les barricades” ha de ser substituït per “a les mariscades”, més agradable. Dir “Galicia ceibe, a les barricades” és incendiari. Provocaria el rebuig de les classes mitjanes. No podria ser acceptat per una esquerra que, com Podem, vol canviar-ho tot, però cremant-ne només una mica. Un “Galicia ceibe, a les mariscades” és un eslògan que no podria rebutjar ni Mariano Rajoy.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain