La Vanguardia (Català)

Consells per a la cursa

-

La Fundació Espanyola del Cor dona al seu web aquests cinc consells per als esportiste­s aficionats que vulguin practicar aquest esport.

1. Gaudir sempre de l’exercici. Si es corre a una intensitat adequada, s’ha de poder parlar amb la persona del costat.

2. L’entrenamen­t invisible és fonamental. Estar ben alimentats (ingerir prou hidrats de carboni complexos, proteïnes i greixos monoinsatu­rats, com l’oli d’oliva verge extra) i no oblidar la hidratació abans, durant i després de la cursa.

3. Descansar i recuperar-nos bé entre sessió i sessió d’entrenamen­t.

Des d’un punt de vista muscular, quan fem un exercici intens necessitem entre 48 i 72 hores per reprendre un exercici igual i que la nostra musculatur­a s’hagi recuperat (sense signes d’inflamació o oxidació).

4. Escoltar el nostre organisme i analitzar si estem bé. Si no dormim bé o sentim molèsties en alguna part del cos, pot ser senyal que estem fent l’exercici a una intensitat superior a la que podem assimilar.

5. Fer-se una revisió mèdica i tenir en compte els antecedent­s familiars.

La principal causa de mort sobtada en els esportiste­s joves està relacionad­a amb alguna alteració genètica, i en els més grans, amb malaltia coronària. D’altra banda, cal controlar els factors de risc (pressió elevada, aparició de símptomes com ara marejos, palpitacio­ns, dispnea, dolor precordial o pèrdua del coneixemen­t), així com mantenir un control adequat de la pressió arterial i sotmetre’s a un electrocar­diograma, i en el cas de persones que tinguin entre 40 i 50 anys o més, les que presenten factors de risc i els esportiste­s exposats a un nivell d’exercici més elevat també s’han de fer una prova d’esforç per practicar amb seguretat la seva afició.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain