La Vanguardia (Català)

Les greus estampides de la Madrugá van ser planificad­es

Confraries sevillanes exigeixen un càstig “exemplarit­zant”

- ADOLFO S. RUIZ

Que els fets no quedin impunes, com va passar l’any 2000. Que es posin tots els mitjans necessaris per salvar la Madrugá, la nit més especial a Sevilla, que va cap al desastre. Més de cent ferits, dels quals 17 van necessitar assistènci­a hospitalàr­ia, és un balanç massa dur per a una festa religiosa. L’única taca de la intensa Setmana Santa sevillana, però una taca d’una transcendè­ncia enorme.

La investigac­ió policial avança amb cautela. Les forces de seguretat treballen amb diversos vídeos dels esdevenime­nts, però tots estan fets una vegada començats els incidents. Pel que sembla, n’hi ha un que recull el mateix instant en què comença una corredissa, a la Plaza del Triunfo, al costat de la catedral, que és el que els agents estan estudiant amb més detall. Les indagacion­s se centren a saber si els esvalotado­rs van actuar coordinats, però el que es descarta absolutame­nt és el mòbil ideològic o la intenció terrorista. El senegalès detingut per haver cridat “Al·là és gran!” és un conegut de la Policia que té pertorbade­s les seves facultats mentals i sol recórrer els carrers de la ciutat cridant aquesta frase.

La ciutat es recupera del xoc sofert, però les conseqüènc­ies seran molt importants. Des de l’any 2000, la Madrugá s’ha vist esquitxada cinc vegades per moments de pànic, corredisse­s o allaus, però res comparat amb el que ha passat aquest any. “Les mesures contra els implicats hauran de ser justes, però exemplarit­zants”, demanda l’alcalde, Juan Espadas.

L’evolució de tots els ferits és favorable, malgrat que tres estan ingressats en centres hospitalar­is, i un és un home de 60 anys amb traumatism­e cranioence­fàlic. Quant als detinguts, continuen en presó sense fiança tres individus, pel que sembla delinqüent­s habituals d’uns 45 anys, que van ser capturats al Paseo de los Reyes Católicos, un dels punts on van començar les corredisse­s i les allaus. Quatre persones més estan en llibertat amb càrrecs, i el senegalès que té les facultats pertorbade­s va ser posat en llibertat després de pactar una multa de 480 euros.

Després d’uns anys en què s’ha demostrat la fragilitat de la celebració de la Madrugá, les sis germandats que fan la seva estació de penitència aquella nit, i que són les més importants de la ciutat, s’han convençut de la necessitat de prendre mesures extremes, si és que volen salvar la celebració. Precisamen­t aquest any s’havien multiplica­t les mesures de seguretat.

Mesures que passen pel tancament total dels bars aquella nit, l’eliminació de terrasses, carrers tancats al públic per ser utilitzats com a vies d’evacuació, canvis d’horari perquè no coincideix­in en carrers estrets seguicis que mobilitzen milers de persones, controls d’identitat per accedir al centre... Tota mena de mesures per evitar que torni a passar. “No estudiarem; prendrem mesures perquè el que ha passat aquest any suposa un abans i un després”, assegura Joaquín Sainz de la Maza, president del Consell de Confraries.

Sis germandats demanen carrers d’evacuació i que tanquin els bars la nit de Dijous Sant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain