La Vanguardia (Català)

L’N-II desviarà trànsit del Maresme a la C-32

El diagnòstic de mobilitat que Territori i Sostenibil­itat ha presentat als alcaldes preveu que l’autopista assumeixi el trànsit de llarg recorregut el 2020

- FEDE CEDÓ Mataró

Una de les mesures reclamades històricam­ent pel territori, plasmades en el Pacte de Mobilitat del Maresme que la Generalita­t ha tingut en compte per incloure en l’últim diagnòstic de mobilitat, és la transforma­ció de la carretera N-II entre Montgat i Palafolls en una via pacificada i integrada a l’entorn urbà que travessa. Per fer-ho cal desviar el trànsit comarcal i de llarg recorregut pel corredor de la C-32, una proposta que municipis i plataforme­s socials acullen amb escepticis­me perquè no considera, en cap dels escenaris que analitza la documentac­ió aportada, la possibilit­at que els peatges siguin gratuïts.

El Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat (DTES) fixa la transforma­ció de l’N-II per al 2020, tot i que no especifica si l’autopista serà gratuïta el 2021 una vegada s’acabi la concessió actual. Si es desvia part dels 40.000 vehicles que circulen actualment pel litoral costaner, la carretera, que ara funciona com una via interurban­a, es transforma­ria en via de caràcter local, cosa que permetria un grau d’integració urbana més alt. Segons les mateixes estimacion­s, per la C-32 en el tram de Mataró només hi circulen 87.000 vehicles diaris.

Mentre des de la Generalita­t asseguren que estan abordant les actuacions necessàrie­s, en paral·lel descriuen que es redactaran els projectes d’integració urbana de l’N-II i també aquells que considerin la millora i adequació dels trams interurban­s. Per fer-ho, els municipis interessat­s tenen com a termini límit aquest mes d’abril per aportar les seves propostes i projectes.

En cas que segueixi la planificac­ió prevista, el Govern quantifica en 40 milions d’euros les accions que persegueix­en la integració urbanístic­a de l’N-II al Maresme, tot i que “els projectes es redactaran de manera que es puguin executar per etapes”, segons diu la documentac­ió a què ha tingut accés La Vanguardia.

Els costos associats directamen­t al Pacte de Mobilitat Sostenible del Maresme preveuen entre 17 i 25 milions d’euros per a la urbanitzac­ió de l’N-II en el tram entre Montgat i Mataró. En el trajecte comprès entre Mataró i Pineda de Mar la quantifica­ció oscil·la entre 15 i 23 milions d’euros.

Una altra de les prioritats implícites en el Pacte de Mobilitat del Maresme és la millora de la seguretat viària a l’N-II. El disseny actual de la carretera està condiciona­t per punts de congestió i afectacion­s a la seguretat viària, especialme­nt a les trames urbanes per on discorre, cosa que dificulta l’accessibil­itat des de la franja habitada cap al mar i les estacions de ferrocarri­l.

El diagnòstic identifica com a principals punts de congestió a l’N-II la rotonda amb la carretera d’Alella al seu pas pel Masnou; el giratori amb la carretera d’Argentona a Vilassar de Mar i els trams urbans de Calella i Pineda de Mar. D’altra banda, l’indicador de perillosit­at EuroRAP indica que l’N-II presenta un risc mitjà-alt entre el Masnou i Mataró. A més, té dos trams d’un quilòmetre amb dos o més accidents amb víctimes greus o mortals, en els punts quilomètri­cs 642 entre Vilassar i Mataró i 674 a Malgrat de Mar.

Per millorar la seguretat viària, la Generalita­t proposa de redactar un estudi previ que tingui en compte les condicions actuals de mobilitat transversa­l de vianants i de connectivi­tat amb la xarxa urbana. L’estudi identifica­rà els trams prioritari­s i proposarà les accions oportunes per redactar i executar els projectes que desenvolup­in les actuacions de millora proposades.

La carretera nacional al Maresme suporta 40.000 vehicles diaris i funciona com a alternativ­a gratuïta al peatge de l’autopista

 ?? PEDRO CATENA / ARXIU. ?? L’N-II en un tram entre Sant Pol de Mar i Calella
PEDRO CATENA / ARXIU. L’N-II en un tram entre Sant Pol de Mar i Calella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain