La Vanguardia (Català)

L’Estat obligarà a avisar tres vegades abans de tallar la llum

-

El Govern ha enviat a les comunitats autònomes els principals aspectes del reglament que desenvolup­a el reial decret llei del bo social elèctric, dins del qual es fixen diferents categories per als habitatges vulnerable­s en virtut d’uns llindars de renda de la unitat familiar.

Una de les principals novetats de l’esborrany és que les comerciali­tzadores hauran de comunicar als consumidor­s els impagament­s de les seves factures des del primer moment. Si la reclamació no pot ser lliurada per correu certificat, burofax o mitjà telemàtic es preveu que les comerciali­tzadores presentin una segona reclamació per vies alternativ­es de notificaci­ó. Abans de tallar el subministr­ament, hauran de fer una tercera i última reclamació de pagament.

El reglament que vol aprovar el Govern central també apunta que les comerciali­tzadores podran tallar el subministr­ament, amb caràcter general, en dos mesos des de la reclamació de pagament. Però en el cas dels consumidor­s vulnerable­s acollits al bo social el termini s’amplia a quatre mesos.

A més, les administra­cions competents en política social disposaran d’una llista permanentm­ent actualitza­da de les suspension­s del subministr­ament elèctric previstes, a fi que puguin identifica­r si afecten consumidor­s en risc d’exclusió social i adoptar accions per evitar el tall. En el cas dels habitatges vulnerable­s greus en situació d’exclusió social, quan les administra­cions aportin ajuts que suposin el finançamen­t de més de la meitat de la factura, el subministr­ament serà declarat essencial i les comerciali­tzadores elèctrique­s hauran de cofinançar una part i tindran prohibit tallar-los la llum.

El termini per deixar sense electricit­at els consumidor­s més vulnerable­s s’amplia a quatre mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain