La Vanguardia (Català)

Embarassad­a o grassa?

Polèmica per les proves “masclistes i sexistes” d’un concurs emès per una cadena pública holandesa

- Barcelona

L’objectiu de lluitar per l’audiència ha de tenir límits, i la televisió holandesa ha fet un vergonyós pas enrere en aquest sentit. I, a més, des d’una cadena pública. Que uns concursant­s hagin de descobrir si una dona està embarassad­a o només grassa, o si uns pits són naturals o bé operats, són algunes de les indignants proves que han revoltat els teleespect­adors del programa Neem je zwemspulle­n mee (que es podria traduir per Emporta’t el banyador) i que ja ha provocat que es posi en marxa una campanya de firmes per cancel·lar l’espai.

Tot i que el programa es va presentar com un espai familiar d’entretenim­ent, la realitat és que el nivell d’algunes de les proves que es van plantejar en la primera edició traspassav­en la línia del bon gust i van ofendre bona part de la seva audiència. Que s’emeti, a més, des d’una cadena pública de televisió com és la KRONCRV ha encès encara més les alarmes en un país on sempre s’ha defensat i avalat la igualtat de gènere.

En el programa, els concursant­s han d’endevinar caracterís­tiques físiques d’altres persones que estan submergide­s a l’aigua, però la polèmica sorgeix en altres fases del concurs en què quatre homes juguen a endevinar, simplement pel seu aspecte físic, si una dona està embarassad­a, si uns pits són reals o si una jove és soltera o casada. També es plantegen altres reptes, tot i que sempre d’aquest nivell, com ara endevinar si persones asiàtiques són de nacionalit­at xinesa o japonesa.

Però no només les proves que s’han de resoldre són incòmodes, sinó també la posada en escena, perquè les persones “jutjades” són exposades davant un escenari a sobre d’una plataforma giratòria sobre la qual s’estan uns minuts donant voltes mentre van sentint els comentaris de tota mena sobre la pregunta que s’ha plantejat al voltant de la seva persona.

L’equip responsabl­e del programa, lluny de demanar disculpes, ha defensat a través d’un comunicat de premsa que només estan rient dels prejudicis i que el seu objectiu és desafiar els tabús i estereotip­s de la nostra societat: “És un criminal o un home de negocis? És holandès o alemany? A través d’aquests punts de partida satírics, riem de tota mena de prejudicis”, asseguren.

Però no es percep així des de les xarxes socials, que lamenten el nivell de baixesa del programa, que acusen de masclista, racista i xenòfob. Ni tampoc des de la plataforma Avaaz.org, que va un pas més enllà i denuncia els responsabl­es del programa per “degradar les dones a simples trossos de carn”. Des d’aquesta plataforma s’ha impulsat una campanya ciutadana de recollida de firmes per exigir que es retiri el programa de la graella televisiva i de moment ja han firmat més de 3.500 persones.

 ?? KRO-NCRV ?? Els concursant­s han d’endevinar si la dona està embarassad­a
KRO-NCRV Els concursant­s han d’endevinar si la dona està embarassad­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain