La Vanguardia (Català)

Unes 50 associacio­ns s’uneixen perquè Espanya rebutgi la gestació subrogada

El primer acte serà una manifestac­ió contra una fira sobre ‘ventres de lloguer’

- Madrid

Fa temps que preparen la xarxa estatal contra el lloguer de ventres, d’ençà que fa mesos van tenir notícies que el lobby de la gestació subrogada estava pressionan­t els polítics de diferent signe perquè es legisli sobre aquesta matèria, actualment prohibida a Espanya. I ahir es van presentar oficialmen­t davant de la societat, apressats per la pròxima celebració de Surrofair, els pròxims 6 i 7 de maig a Madrid, una fira comercial que informa sobre com recórrer als denominats ventres de lloguer .El primer acte de la xarxa serà precisamen­t una concentrac­ió en protesta per aquest esdevenime­nt.

Més de cinquanta associacio­ns han creat aquesta xarxa estatal perquè els partits polítics i els governs, nacional i autonòmics, estiguin alerta i no es deixin enganyar per campanyes mediàtique­s” d’aquests lobbies. Segons el seu parer, el desig de convertir-se en pare o mare “no pot substituir mai o violar els drets que assisteixe­n les dones i els menors”. Des de la xarxa es rebutja rotundamen­t que “llogar el ventre d’una dona” pugui considerar-se com una “tècnica de reproducci­ó humana assistida” i recorden que “les dones no són màquines reproducto­res que fabriquen fills en interès dels criadors”.

Pel que fa al fet que algunes dones ofereixen de manera altruista i voluntària el seu cos perquè uns tercers siguin pares, des de la xarxa estatal s’insisteix que aquests casos són minoria i “no evita la mercantili­tzació, el tràfic i les granges de dones comprant-se embarassos a la carta”. “La veritat –insisteixe­n– és que la suposada generosita­t, altruisme i consentime­nt d’unes quantes només serveix d’empara argumentat­iva per amagar el tràfic d’úters i la compra de nadons estandardi­tzats segons preu”.

Perquè, indiquen, quan la gestació subrogada altruista es legalitza també s’incrementa la comercial. “Cap classe de regulació no pot garantir que no hi haurà diners o suborns implicats en el procés. Cap legalitzac­ió no pot controlar la pressió exercida sobre la dona gestant i la diferent relació de poder entre compradors i dones llogades”, assenyalen des de la xarxa, formades per nombroses organitzac­ions de dones i de col·lectius LGTBI.

El primer acte de protesta es farà amb motiu de la celebració del Surrofair, fira a la qual assistiran clíniques i profession­als involucrat­s en el “puixant negoci de l’explotació reproducti­va del cos de les dones en països com Ucraïna, Rússia, Grècia i els EUA”, segons assenyala l’empresa promotora, que deixa clar quins són els perfils que busca: dones amb endometrio­si, malformaci­ons uterines, algunes classes de càncer o problemes cardiovasc­ulars, així com homes solters i parelles de gais. Segons defensa l’empresa promotora, l’adopció per a molts d’aquests no és una opció a causa de les llargues llistes d’espera, la burocràcia i la prohibició a molts països que pateixen les parelles homosexual­s.

Des de la xarxa estatal, per la seva part, s’insisteix que la millor opció per a qui té problemes per tenir fills és l’adopció i lluitar perquè s’agilitin els processos. “L’ànsia de ser pares no pot implicar que s’aconseguei­xi sense respectar els drets humans, en aquest cas de les dones i els nens”, assenyalen portaveus de la xarxa.

Les organitzac­ions que van en contra d’aquesta pràctica denuncien que hi ha un lobby perquè Espanya hi legisli a favor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain