La Vanguardia (Català)

La FIFA amplia les excepcions per fitxar menors

El buit legal perjudicav­a refugiats i fills que vivien amb un sol progenitor

- BARCELONA Efe

La FIFA ha modificat la normativa de les transferèn­cies internacio­nals de menors d’edat en el futbol mundial, en vista dels casos de perjudicis i indefensió que hi havien en menors que canviaven de país i no podien practicar aquest esport en un equip federat.

El novembre del 2013, la Federació Andalusa (RFAF) va enviar una carta a la FIFA reclamant un canvi en aquesta normativa “en vista dels casos de gravetat que han tingut lloc a Andalusia”.

El president de la territoria­l andalusa, Eduardo Herrera, va aprofitar la seva condició de membre de la FIFA per enviar una carta al suís Joseph Blatter, llavors president de l’organisme internacio­nal, amb un informe de la situació de molts estrangers menors d’edat a Andalusia.

L’arribada del suís Gianni Infantino, anterior secretari general de la UEFA, a la presidènci­a de l’organisme mundial, ha suposat una rectificac­ió en la política de transferèn­cia de menors.

La secretaria general de la FIFA ha enviat a totes les federacion­s nacionals de futbol una circular en què s’explica els canvis referents a les transferèn­cies internacio­nals de jugadors menors d’edat. A través de la Guia per a l’aplicació d’un jugador menor es detallen les excepcions.

Fins ara la normativa, que l’RFAF considerav­a “injusta” i “desproporc­ionada”, només atenia com a excepció per facilitar el permís internacio­nal d’un futbolista menor d’edat el canvi de residència dels dos pares biològics del jugador, que a més havien d’estar tots dos treballant.

Això deixava un buit legal que afectava menors en altres circumstàn­cies, com el cas dels refugiats o els que vivien amb un sol progenitor, els expedients del qual eren abordats cas a cas des de FIFA en un procés legal que deixava els menors sense practicar futbol al seu equip durant mesos i fins i tot anys.

Segons l’RFAF, la filosofia general de la FIFA tenia bones intencions, com era evitar el tràfic de menors d’edat a través del futbol, però les mesures provocaven també un perjudici per a milers de nens i nenes a tot el món.

La reforma actual preveu la mudança internacio­nal per motius aliens al futbol, no només dels pares, sinó també d’un d’ells si en té la custòdia, o del tutor legal en cas de mort o retirada de custòdia als pares.

També si el jugador té entre 16 i 18 anys i es trasllada dins del territori de la Unió Europea o té nacionalit­at europea; o si el jugador menor i el club estan a menys de 50 quilòmetre­s de la frontera comuna entre tots dos.

Altres excepcions són la del menor que s’inscrigui per primera vegada i hagi viscut com a mínim cinc anys de forma ininterrom­puda al país on pretén inscriure’s; o si el jugador menor és un estudiant d’intercanvi a l’estranger.

A més, una causa per la qual es pot inscriure un menor en un equip federat d’un altre país és si és un refugiat per raons humanitàri­es, acompanyat dels seus pares o sense ells.

L’organisme mundial va actuar a petició de l’RFAF, que va denunciar una normativa “injusta”

INICIATIVA DE L’ANDALUSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain