La Vanguardia (Català)

L’asseguranç­a de cotxes és ja la menys rendible per a les empreses del sector

Fa vuit anys que la prima mitjana baixa, fins als 325 euros per cobrir sols tercers

- ROSA SALVADOR Barcelona

L’asseguranç­a de l’automòbil va ingressar l’any passat 10.565 milions d’euros en primes (un terç dels ingressos de tots els rams de no vida) però s’ha convertit en el ram menys rendible per a les empreses del sector: les companyies es queden amb prou feines un 4% de la prima com a benefici, molt lluny de la rendibilit­at històrica del ram, que superava el 10% abans de la crisi.

“Autos és un ram en crisi a Espanya”, va assenyalar el president de Mapfre, Antonio Huertas, el primer assegurado­r del sector, en presentar els resultats de la companyia fa unes setmanes. Amb una ràtio combinada (el percentatg­e que suposen les despeses sobre la prima, sense incloure els ingressos financers) del 99% al sector, moltes companyies estan perdent diners”, va destacar.

La situació de l’asseguranç­a de l’automòbil s’explica per la caiguda de les primes, d’un 15%, des dels 12.500 milions que es van ingressar en el 2007, causada inicialmen­t per una reducció del nombre de vehicles assegurats, que va desencaden­ar una guerra de preus ferotge entre les companyies per intentar salvar els comptes, a còpia de baixar preus per no perdre clients o captar els dels competidor­s. Així, la prima mitjana de les asseguranc­es a tercers, que va arribar a ser de 459 euros el 2004, va tancar l’any passat en 325 euros per a un conductor estàndard, segons les dades de Rastreator. Aquest preu, calculat per a conductors de mitjana edat, experiènci­a al volant i sense accidents previs, és un 0,6% inferior a la prima mitjana d’un any abans.

Les primes mitjanes s’han reduït en vuit dels últims nou anys, segons les dades d’Unespa. El 2015, per primera vegada des del 2008, van pujar un 6,9%, en un moment en què la ràtio combinada va arribar al 104%, és a dir les primes ja no cobrien els costos operatius. Però van tornar a baixar, encara que lleugerame­nt, l’any passat. Segons Pilar González de Frutos, la presidenta d’Unespa, la patronal del sector, “l’automòbil sembla haver trobat un terra en la seva ràtio de rendibilit­at sobre primes, encara que està realment en una posició molt baixa respecte dels nivells observats fa no molt de temps”.

La guerra de preus s’ha mantingut per l’atomitzaci­ó del sector assegurado­r: hi ha 235 companyies, pràcticame­nt les mateixes que abans de la crisi, encara que les cinc més grans es reparteixe­n el 58% de les primes. La caiguda de preus, a més, té un impacte especialme­nt gran en les companyies petites, amb un pes més gran de les seves despeses administra­tives i menys eficients en l’acció comercial. Així, els líders del sector tenen una ràtio combinada de l’ordre del 94%, han apujat preus i estan sanejant la seva cartera, rescindint les pòlisses de cotxes d’empreses i de cotxes de lloguer, per exemple. En canvi, segons estimacion­s d’Unespa, el 60% de les petites companyies d’automòbils perden diners. La baixa rendibilit­at, i el poc volum de negoci, a més, fa que resulti poc atractiu emprendre fusions per consolidar el sector.

“L’asseguranç­a de l’automòbil continua sent un entorn altament competitiu, un fet que beneficia els clients però que fa complex que les xifres bàsiques de la seva activitat mostrin la mateixa tendència de millora”, va reconèixer González de Frutos en presentar la memòria d’Unespa.

El sector s’enfronta enguany al repte de gestionar l’augment de la sinistrali­tat, que està ocasionant l’augment de l’ús de l’automòbil (l’any passat va augmentar el nombre de morts en accidents de circulació per primera vegada en 13 anys) i l’aplicació del nou barem, que incrementa el cost de les indemnitza­cions.

La seva principal esperança, tot i això, és que amb la millora de l’economia s’acceleri la renovació del parc de vehicles. Així, l’any passat es van vendre gairebé 1,15 milions de vehicles, un 11% més que l’any anterior, i els compradors de cotxes nous són més proclius a contractar asseguranc­es a tot risc o amb més cobertures. Això es reflecteix en els preus: les primes de les asseguranc­es a tot risc sense franquícia van créixer un 4,9%, mentre que les asseguranc­es a tercers amb la cobertura més bàsica van baixar un 2,9%. A mig termini, tot i això, les companyies afronten nous reptes, com el cotxe autònom o el cotxe compartit, que canviaran el model d’ús de l’automòbil i poden donar un tomb al mapa del sector.

BAIXA RENDIBILIT­AT Només el 4% de la prima és benefici i el 60% de les firmes petites perden diners

COTXES NOUS

Les companyies confien que la renovació del parc de vehicles els permeti ingressar més

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Les companyies temen que la pujada en el nombre d’accidents de trànsit acabi posant el sector en pèrdues
MANÉ ESPINOSA Les companyies temen que la pujada en el nombre d’accidents de trànsit acabi posant el sector en pèrdues

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain