La Vanguardia (Català)

Foment treballa per tornar a treure a concurs les autopistes fallides

Serna vol “aliances estratègiq­ues” a Renfe Mercancías amb altres operadors

- MADRID

El Ministeri de Foment vol tornar a treure a concurs les autopistes radials fallides perquè considera que amb la recuperaci­ó del trànsit i sense la motxilla del deute d’uns 3.200 milions d’euros poden ser viables. Ho va dir ahir el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que va assegurar que Seittsa, societat dependent del seu ministeri, ja s’està preparant perquè quan hagi de quedar-se amb alguna autopista pugui abordar la seva posterior “relicitaci­ó”.

Si cedís una altra vegada la concessió d’aquestes vies de peatge, el Ministeri de Foment podria obtenir recursos per afrontar la responsabi­litat patrimonia­l de l’administra­ció (RPA) que suposaria el seu rescat previ, que, d’aquesta forma, no impactaria en les arques públiques. La RPA és l’import que l’Estat ha d’abonar als actuals concession­aris de les autopistes per la inversió que van fer en la construcci­ó, una factura “inferior als 3.000 milions d’euros”, segons el ministre, però que el sector calcula en uns 5.000 milions.

Addicional­ment, el Ministeri de Foment va informar ahir a la tarda que amb la reprivatiz­ació, l’Estat s’estalviari­a els costos de 65 milions anuals en concepte de mantenimen­t, conservaci­ó i despesa de personal de les vies. El febrer passat el trànsit d’aquestes autopistes havia crescut en un 10,5% interanual.

Durant la seva intervenci­ó en el fòrum Ágora de El Economista , De la Serna va confirmar que ha acabat sense acord la negociació que va emprendre quan va arribar al ministeri amb els creditors de les vies, majoritàri­ament fons voltor, sobre el pla de rescat plantejat l’any 2014. “Les diferèncie­s eren importants”, va indicar De la Serna sobre l’esmentat pla, que establia que l’Estat assumís les vuit autopistes després d’aplicar un quitament del 50% al deute i titulitzar en un bo la resta del passiu.

El ministre de Foment va considerar una “bona notícia” que els tribunals estiguin suspenent o deixant en suspens els processos de liquidació als quals ja ha arribat alguna de les vuit autopistes fallides. “Ens dona més marge per maniobrar i preparar-nos per si cal quedar-se-les”, va indicar. L’Audiència Provincial de Madrid va resoldre recentment suspendre la liquidació de l’autopista de circumval·lació d’Alacant, que ha tornat així a la fase del concurs en el qual la concession­ària pot negociar el deute amb els creditors per superar la insolvènci­a, i s’espera que el mateix passi amb la de les radials R-3 i R-5. Estan en una situació semblant les altres dues autopistes radials (R-4 i R-2), la Madrid-Toledo, l’OcañaLa Roda, la Cartagena-Vera i l’M-12, la que uneix Madrid amb l’aeroport de Barajas.

Hores després de l’anunci realitzat per De la Serna, l’organitzac­ió de consumidor­s Facua va emetre un comunicat en el qual s’oposava a la reprivatiz­ació de les autopistes fallides que acabin sent rescatades per l’Estat.

De la Serna es va referir ahir també al futur de Renfe Mercancías. El ministre va dir que buscarà establir “aliances estratègiq­ues” amb operadors privats per reflotar el seu negoci després que escometi el pla de sanejament que ha posat en marxa per evitar la fallida i garantir-ne la viabilitat. “Necessitem poder comptar amb un operador ferroviari públic de referència per garantir l’estratègia logística del país, per convertir Espanya en un hub logístic del Sud d’Europa”, va indicar el ministre en la seva conferènci­a a Madrid.

Facua s’oposa a la reprivatiz­ació de les vies radials que siguin rescatades per l’Estat

 ??  ?? El peatge de l’autopista radial R-3 a Arganda del Rey sense gairebé trànsit
El peatge de l’autopista radial R-3 a Arganda del Rey sense gairebé trànsit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain