La Vanguardia (Català)

L’economia xinesa accelera i creix un 6,9% en el primer trimestre

- Madrid

L’economia xinesa va créixer a un ritme més ràpid de l’esperat en els primers tres mesos de l’any, segons les dades donades conèixer ahir per l’Oficina Nacional d’Estadístiq­ues (ONE). Un resultat impulsat per una despesa pública més gran i unes mesures d’estímul que mantenen el dinamisme del sector immobiliar­i, però que porta els analistes internacio­nals a considerar que es tracta d’una acceleraci­ó insostenib­le.

El producte interior brut (PIB) del gegant asiàtic va créixer un 6,9% en taxa interanual, una dècima més que la registrada en el trimestre anterior i dos més que el 6,7% del conjunt de l’any passat. Aquesta dada, que reflecteix el ritme de creixement més ràpid dels últims sis trimestres, supera les previsions del Govern xinès per a aquest exercici, que fixa un augment del PIB entorn del 6,5%, i obeeix al fet que “els principals indicadors es van comportar millor de l’esperat, i amb això l’economia nacional va mantenir el desenvolup­ament estable i robust de la segona meitat de l’any anterior”, va indicar el portaveu de l’ONE, Mao Shenyong, en una roda de premsa a Pequín en la qual va facilitar les principals dades macroeconò­miques del país.

Els indicadors revelen una millora respecte als mesos anteriors però posen de manifest que les autoritats xineses mantenen la seva aposta per motors de l’economia clàssics del gegant asiàtic, com són les despeses en infraestru­ctures, que van augmentar un 23,5%, i la inversió immobiliàr­ia, que ho va fer un 9,1%. L’auge de la construcci­ó va contribuir, així mateix, a registrar una quantitat rècord d’acer fins al març, segons Reuters.

La inversió en actius fixos, per la seva banda, va créixer un 9,2% en taxa interanual, una dada que va superar les estimacion­s dels experts, però que s’explica en gran part gràcies a les empreses públiques, els resultats de les quals van augmentar un 13,6%. El sector privat, tot i això, també va fer una aportació significat­iva amb un creixement del 7,7%, en comparació amb les modestes xifres de l’exercici passat.

Les vendes minoristes van repuntar fins a assolir el 10,9% impulsades per les compres induïdes per les vacances de l’any nou lunar que sempre eleven aquesta dada durant el primer trimestre. En aquesta ocasió, les vendes també es van veure impulsades per un creixement dels ingressos disponible­s, que van augmentar un 7%, el ritme més ràpid des de finals del 2015.

Els analistes internacio­nals, tot i això, consideren que la bonança és passatgera i que el ritme de creixement econòmic s’alentirà en els propers mesos, a mesura que decaigui l’efecte dels estímuls posats en marxa al seu dia per les autoritats xineses i que van retirant per no sobreescal­far l’economia.

Malgrat les dades, els analistes internacio­nals consideren que la bonança és passatgera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain