La Vanguardia (Català)

Tom Cruise tornarà a ser Maverick 32 anys després a la nova ‘Top Gun’

L’actor confirma que protagonit­zarà la seqüela de ‘Top Gun’ 32 anys de esprés de l’original

- MARINO RODRÍGUEZ Barcelona .

Si Harrison Ford (Chicago, 1942) és capaç d’encarnar Han Solo (Star wars VII), Rick Deckard (Blade runner II) i Indiana Jones (el rodatge de la cinquena part està anunciat per al 2020) sent ja septuagena­ri, per què Tom Cruise no hauria de poder tornar a posar-se aquella jupa de cuir tan guapa del tinent Maverick dels pilots de la Navy amb 55 anys? De fet, sembla que avui té més cabells, més bona dentadura i menys arrugues (com s’ho fa?) que quan va rodar Top Gun, el film que el va llançar a la fama mundial el 1986, quan tenia 24 anys.

Sí, ahir ell mateix va donar la notícia bomba (és un dir): Cruise protagonit­zarà la seqüela de Top Gun. Després de mesos d’especulaci­ons, l’estrella de Hollywood –i de la cienciolog­ia– ho va confirmar durant una entrevista amb un canal de televisió d’Austràlia, on està promociona­nt la nova versió de La mòmia. “És cert, definitiva­ment hi estem posats...”, va afirmar, afegint que “probableme­nt” el rodatge començarà “l’any que ve”.

Per molt que la crítica la va ben esquilar, titllant-la de simplista, previsible, comercial o videoclipe­ra, i que va ser acusada de glorificar el militarism­e, la guerra i l’ultrapatri­otisme ianqui (Trump –sobre el qual Cruise sempre ha evitat pronunciar-se– es deu estar fregant les mans després de l’anunci de l’actor?), Top Gun va triomfar en el seu moment, va arribar a ser el film més taquiller del 1986 a tot el món, amb una recaptació total d’uns 350 milions de dòlars, i es va convertir en un film mític per a bona part de la joventut de mitjans dels vuitanta, especialme­nt els milions d’adolescent­s que es van folrar la carpetes escolars amb el pòster de la pel·lícula. Hi apareix Cruise en primer pla i darrere seu, abraçant-se-li al coll, la protagonis­ta femenina del film, Kelly McGillis.

En la pel·lícula Cruise encarnava un pilot de caces de l’armada nordameric­ana hàbil i fanfarró –les sol·licituds per entrar en aquest cos es veu que van augmentar considerab­lement amb l’èxit del film– i ella una instructor­a del Departamen­t de Defensa que, per descomptat, acaba caient rendida als encants del jove aviador, part dels quals es veuen en una escena, molt comentada en el seu moment, en què juga un partit de vòlei platja amb els seus companys vestit només amb uns texans i unes Rayban.

Amb Top Gun Cruise es va convertir en tot un sex symbol i Kelly McGillis va confirmar també aquesta condició, després d’enamorar ja un any abans l’audiència masculina amb Únic testimoni ,al costat de Harrison Ford. Però tot i que ni Cruise ni ningú no ha comentat res sobre això, és pràcticame­nt impossible que cridin MacGillis per a Top Gun II, almenys no per al paper protagonis­ta femení.

Ja se sap que Hollywood no aprecia igual els actors madurs que les actrius madures, i a més les diferèncie­s entre com han afrontat la seva vida i la seva carrera Cruise i McGillis, que avui pel que sembla sobreviu com una discreta actriu de teatre, són enormes, independen­tment que ella tingui cinc anys més que ell: a començamen­ts de juliol l’actor en farà 55, i l’actriu, 60. Així, quan tenia 45 anys la intèrpret california­na afirmava: “A la meva edat i no estant disposada a passar pel quiròfan perquè et canviïn la cara, ho tens molt difícil com a actriu”, i el 2009, després d’estar casada amb un empresari i tenir dues nenes, va reconèixer la seva homosexual­itat i es va casar amb una exempleada del seu exmarit.

Tampoc no és probable que hi hagi, aquesta vegada, cap paperet per a Meg Ryan, tot i que només té uns

La pel·lícula del 1986, en què encarnava un pilot de caces, va tenir un èxit enorme i el va llançar a la fama

quants mesos més que Cruise i sí que s’ha lliurat a algun profession­al de la cirurgia estètica –encara que pel que es veu bastant menys hàbil que el que es cuida d’ell–. Sí que sembla que repetirà com Tom Iceman Kazanski, el gran rival de Maverick, Val Kilmer, malgrat els seus 58 anys i haver passat un càncer de gola (que no va reconèixer fins fa unes setmanes) que l’ha tingut dos anys allunyat del cinema. Qui segur que no repetirà com a director és Tony Scott, que es va suïcidar llançant-se d’un pont a Los Angeles el 2012.

Cal esmentar finalment que Top Gun també és recordada per dos grans èxits de la seva banda sonora, Danger zone, interpreta­t per Kenny Loggins, i, sobretot, la balada Take my breath away, creada per Giorgio Moroder i interpreta­da pel grup Berlin, que a més va guanyar l’Oscar a la millor cançó.

 ??  ??
 ??  ?? Ahir i avui. Tom Cruise en un fotograma de la pel·lícula Top Gun, que es va estrenar amb un enorme èxit el 1986, i fa quatre dies en la presentaci­ó a Los Angeles del seu últim llargmetra­tge, una nova versió de La mòmia
Ahir i avui. Tom Cruise en un fotograma de la pel·lícula Top Gun, que es va estrenar amb un enorme èxit el 1986, i fa quatre dies en la presentaci­ó a Los Angeles del seu últim llargmetra­tge, una nova versió de La mòmia
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain