La Vanguardia (Català)

El repte de l'educació financera

El col·legi Mare del Diví Pastor de Barcelona ha estat guardonat amb el primer premi del programa 'Valors de futur', de BBVA, que forma infants i joves en l'ús responsabl­e dels diners

-

L'Alan i l'Àngel esperen expectants a La Vanguardia a la consergeri­a del col·legi Mare del Diví Pastor Bailèn, de Barcelona. Avui la seva classe, la de 3r de Primària, és la protagonis­ta perquè ha guanyat el primer premi a Catalunya del programa "Valors de futur" que organitza BBVA.

La iniciativa, que vol explicar a nens i joves conceptes vinculats amb les finances del dia a dia, compta amb la col·laboració de voluntaris de l'entitat. Un d’ells és Rafael Roldán, que ha treballat braç a braç amb els alumnes d’aquest col·legi de l’Eixample. "És el segon any que faig de voluntari en el programa 'Valors de futur' i cal dir que els infants han treballat d'una manera magnífica i han mostrat una gran capacitat per entendre i aplicar conceptes com l'estalvi, el consum responsabl­e i la planificac­ió", explica el voluntari de BBVA.

Diana López, la tutora, remarca que tant els alumnes com les famílies s’han implicat en el projecte. Primer es van plantejar què volien aprendre i com. “Quan el Rafael va venir a classe ens va explicar el valor dels diners i com estalviar", diu la Manuela, una de les nenes de 3r, mentre els seus companys, el Miguel i la Martina, afegeixen que estalviar és "guardar diners per comprar el que necessites" amb l'objectiu, remarca la Maria, "de pagar una excursió amb walkies al parc de la Ciutadella". L'Alan i el Cristian afegeixen que també volien estalviar per "comprar gelats i el pi- ca-pica per a la festa de fi de curs".

Quan van tenir clar que volien estalviar per aconseguir determinad­es coses, calia veure com fer-ho, “ja que per estalviar cal tenir euros”, subratlla el David. Com aconseguir-los era el següent pas. “Van decidir –explica la mestra– ajudar a casa per guanyar diners i posar un euro a la guardiola de la classe”.

Una altra iniciativa va ser vendre llibres de segona mà. "Vam muntar una paradeta amb llibres de casa", explica l'Àngel, i l'Ariadna continua: "Els vam vendre a un, dos o tres euros, amb manualitat­s que vam fer". Els diners guanyats "els vam posar al porquet", puntualitz­a el Biel, després "vam comptar-los”, diu el Raül, “per saber què podríem comprar”, afegeixen la Patrícia i l'Eloi.

Roldán remarca que "he quedat molt sorprès que nens tan petits ràpidament hagin entès què és l'estalvi, i a l'aula posaven exemples de com ho feien a casa per estalviar", i subratlla com n'és de gratifican­t la tasca de voluntari: "M'ho he passat molt bé i m'ha aportat molt. És una experiènci­a enriquidor­a!".

El Miquel, la Lei Lei i el Joan consideren que amb el projecte de BBVA també han après “a treballar en equip i a col·laborar”. Un gran aprenentat­ge per als alumnes de l’escola Mare del Diví Pastor, guanyadors de l’edició d’enguany de “Valors de futur” en la categoria de Primària a Catalunya.

CONCEPTES D'ECONOMIA Gràcies al programa els alumnes han entès què és l'estalvi i el valor del diner

 ?? DANI CODINA ?? Els alumnes i la tutora de tercer de primària de l'escola Mare del Diví Pastor Bailèn de Barcelona amb el seu porquet i el taló de BBVA
DANI CODINA Els alumnes i la tutora de tercer de primària de l'escola Mare del Diví Pastor Bailèn de Barcelona amb el seu porquet i el taló de BBVA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain