La Vanguardia (Català)

El jugador número 12

La societat civil es mobilitza com poques vegades per empènyer la candidatur­a de Barcelona a allotjar l’agència europea

- Barcelona

La candidatur­a de Barcelona a l’Agència Europea del Medicament (EMA) compleix les millors condicions objectives”. La sentència pronunciad­a divendres pel president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, al final del Consell Europeu celebrat a Brussel·les, va pel camí de convertir-se en una realitat objectiva molt més sòlida que un desig compartit o una frase feta. A l’aliança institucio­nal –insòlita en aquests temps– entre l’Estat, la Generalita­t i l’Ajuntament s’està sumant, cada vegada amb més força, un poderós moviment de fons, sorgit de la societat civil entesa en un sentit ampli, i que implica entitats i organitzac­ions socials, econòmique­s i culturals, així com profession­als de múltiples sectors disposats a posar tot de la seva part perquè el pròxim 14 de novembre la Unió Europea decideixi el trasllat forçat pel Brexit de l’EMA des de Londres a la torre Glòries de Barcelona.

Amb la coordinaci­ó de l’associació Barcelona Global, s’està teixint una xarxa de suport a la candidatur­a que pretén fer de la societat civil el que, en termes futbolísti­cs, seria el jugador número 12 de la candidatur­a a l’EMA. Aquesta aliança es visualitza­rà demà en l’acte que tindrà lloc al paranimf de la Facultat de Medicina de la Universita­t de Barcelona. En presència dels representa­nts de les tres administra­cions interessad­es en el projecte –la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; el conseller de Salut, Antoni Comín, i l’alcaldessa, Ada Colau– es llegirà un manifest de suport ciutadà a aquesta iniciativa, considerad­a una de les de més importànci­a estratègic­a que s’ha plantejat Barcelona des de la celebració dels Jocs Olímpics fa 25 anys.

Els promotors del manifest, que serà llegit i lliurat a les autoritats polítiques per l’actor Josep Maria Pou, són molt conscients que les qüestions polítiques –les rivals de Barcelona ja estan utilitzant la qüestió sobiranist­a com a munició pesant– i diplomàtiq­ues tindran un pes decisiu a l’hora de triar la nova casa de l’EMA. De moment, tal com va informar ahir La Vanguardia, el criteri de votació (un país, un vot) no és el que desitjava la candidatur­a que haurà de defensar el president Rajoy.

Jordi Ramentol, conseller delegat del grup farmacèuti­c Ferrer Internacio­nal, destaca la importànci­a de l’EMA a partir de l’interès que hi han mostrat els diferents països de la UE. “Només 7 països han demanat de ser seu de l’Agència Bancària Europea (l’altre organisme comunitari que haurà de deixar Londres), mentre que 22 estats han sol·licitat acollir l’EMA”. Ramentol té clar que “Barcelona és l’única ciutat que compleix tots els criteris”. De fet, el manifest que es farà públic demà fa referència a tots aquells punts forts de la candidatur­a, des de l’“agilitat i eficàcia” en el canvi d’ubicació de l’EMA (Barcelona ja disposa de la torre Glòries, cosa a tenir molt en compte en una mudança que, a tot tardar, hauria de ser l’abril del 2019) fins a les excel·lents connexions amb les grans ciutats europees o el fet de ser el principal pol d’investigac­ió del sud d’Europa, per citar només tres d’aquests triomfs barcelonin­s.

“Estem treballant per oferir un entorn molt propici perquè l’EMA recali a Barcelona”, afegeix el directiu del grup Ferrer. Entre els avantatges que planteja la candidatur­a barcelonin­a hi ha l’assignació a cada funcionari de l’EMA que acceptés traslladar-se a Barcelona d’un col·laborador que l’ajudaria a resoldre totes les qüestions relacionad­es amb el canvi de domicili.

Margarita Arboix també garanteix que la ciutat reuneix tots els requisits per ser la futura seu de l’EMA. L’actual rectora de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) coneix perfectame­nt l’EMA, ja que durant anys va formar part dels comitès científics de l’agència. Arboix posa èmfasi en el fet que la presència de l’EMA a Barcelona potenciari­a la transferèn­cia de coneixemen­t dels investigad­ors locals. També apunta, entre molts altres avantatges de Barcelona, la seva preparació per evitar una de les principals inquietuds de la Unió Europea, que el funcioname­nt de l’agència no es paralitzi com a conseqüènc­ia del trasllat.

Entitats econòmique­s, socials i culturals faran públic demà un manifest de suport al projecte estratègic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain