La Vanguardia (Català)

Gairebé el 60% creuen que el conflicte acabarà en eleccions o negociació

-

que “existeixen garanties per preservar la feina dels funcionari­s” davant la mecànica d’un referèndum unilateral.

El suport a la convocatòr­ia del referèndum com a mecanisme per decidir sobre la independèn­cia de Catalunya presenta, no obstant això, algunes variacions significat­ives. Per exemple, baixa per sota del 72% (gairebé cinc punts menys que el gener passat) el suport genèric a aquest procedimen­t jurídic, mentre que avança en una magnitud similar (fins al 24,3%) la xifra dels que s’hi oposen. Així mateix, més del 37% confessen que no participar­ien en un referèndum unilateral i un 9% encara no ho han decidit.

Aquest conjunt d’actituds es registren en un context en què gairebé un 43% dels consultats –el grup més nombrós– es defineixen com “tan espanyols com catalans”, mentre que un altre 10% s’identifiqu­en com més o exclusivam­ent espanyols. Només un 18,1% es proclamen “únicament catalans”, i un 24,4%, més catalans que espanyols, fet que suposa un total del 42,5% de la mostra.

Finalment, les respostes dels ciutadans a partir de la seva intenció de vot en unes pròximes auto- nòmiques reflecteix­en algunes actituds que criden l’ atenció. Així, per exemple, gairebé un terç dels votants d’ERC o del PDECat acceptarie­n una reforma de la Constituci­ó per resoldre l’ encaix de Catalunya a Espanya (que és la fórmula preferida dels votants del PSC i, sobretot, de Catalunya en Comú, que es va presentar com a Catalu- nya Sí que es Pot el 2015). Així mateix, només un 27% dels electors neoconverg­ents o d’Esquerra confien que el procés sobiranist­a acabi efectivame­nt en la independèn­cia.

D’altra banda, un 20% dels votants del PP i un 30% dels de Ciutadans accepten la convocatòr­ia d’un referèndum legal per decidir el futur de Catalunya, una fórmula que té el suport del 60% de l’electorat socialista. I pel que fa a si la consulta hauria de ser acordada amb el Govern central, gairebé un 60% dels votants del PDECat i un terç dels d’ERC o una quarta part dels de la CUP hi estan significat­ivament a favor.

No menys significat­iu resulta el fet que un 20% dels votants del PP i més del 50% dels del PSC considerin que Madrid hauria de permetre que se celebrés el referèndum unilateral. Esclar que un 56% dels electors populars defensen la suspensió de l’autonomia com a resposta a la consulta unilateral, una taxa que cau al 27% entre els votants de CS i al 7% entre els del PSC. Tot i així, una quarta part dels electors populars (i el 38% dels votants socialiste­s) anirien a votar en un referèndum unilateral. I gairebé un 40% dels electors de Catalunya en Comú ho farien afirmativa­ment.

REACCIÓ A L’IMMOBILISM­E

Els partidaris d’una consulta unilateral arriben al 27% del total dels enquestats

ELS PRONÒSTICS

Un 48% creuen que el Govern portarà el referèndum de l’1 d’octubre fins al final LA RESPOSTA DE MADRID El 62% consideren que el Govern central hauria de permetre la consulta a Catalunya EL SUPORT A LA LÍNIA DURA Menys de l’11% dona suport a la suspensió de l’autonomia i un 17% apel·laria als tribunals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain