La Vanguardia (Català)

Els nous repartidor­s.

El 20% del trànsit de Barcelona s’atribueix al repartimen­t de mercaderie­s, que augmenta per les vendes per internet. Per atenuar aquest impacte, les empreses comencen a implantar vehicles més petits i ecològics.

- DAVID GUERRERO

Les bicicletes i els tricicles elèctrics amb un bagul de càrrega s’estan convertint en un element més dels carrers de Barcelona. Sense fer soroll les companyies de repartimen­t els han introduït en les seves rutines logístique­s per donar resposta a la demanda de trameses provocada per l’hàbit de les compres per internet, que creix a un ritme del 20% anual.

Fins fa poc el recorregut habitual d’un paquet anava del magatzem a les furgonetes que el lliuraven directamen­t en mans del client final. El tram abans d’arribar al destinatar­i final, conegut com l’última milla, és on s’han incorporat els mitjans de transport ecològics. La seva entrada en escena ha revolucion­at l’esquema clàssic de la distribuci­ó de paqueteria lleugera.

El transport de mercaderie­s suposa al voltant del 20% del trànsit de Barcelona i es calcula que és el responsabl­e de prop de la meitat d’emissions contaminan­ts a la regió metropolit­ana. En un moment en què es multipliqu­en les accions per reduir el nombre de vehicles que circulen pels carrers de la ciutat a fi de rebaixar els nivells de contaminac­ió, les microplata­formes logístique­s de distribuci­ó urbana es presenten com una de les solucions més efectives.

Es tracta d’una espècie de magatzems que es van inaugurar en l’anterior mandat com una prova pilot finançada amb fons europeus i de moment s’han consolidat en dos punts de la ciutat: l’estació de França i el mercat del Ninot. Des d’aquests dos llocs s’assaja el futur de la distribuci­ó urbana, que passa per fer el lliurament al client amb mitjans 100% sostenible­s, bàsicament tricicles elèctrics que arriben fins a qualsevol racó de la trama urbana.

“La demanda d’entregues de compres per internet va a més. El que hem de propiciar des de l’administra­ció és que les formes de repartimen­t siguin com més sostenible­s i eficients millor”, resumeix la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal.

Un matí qualsevol a la microplata­forma de l’aparcament de l’estació de França, Raúl Gallego ja reparteix capses de sabates a un establimen­t comercial abans de les nou del matí. Quan hi torna, Mirko Fringuli i Agustín Cortés acaben de descarrega­r la furgoneta que trasllada els paquets des del magatzem logístic de l’empresa fins a la microplata­forma. Classifiqu­en per ordre d’urgència de lliurament i per zones de la ciutat amb gran habilitat i rapidesa. Llavors, en Raúl canvia el tricicle per una bicicleta amb espai davanter de càrrega. Hi fica bàsicament sobres i petites caixes de compres fetes per internet tant per a particular­s com per a negocis i s’encamina cap al Poblenou, el seu espai de feina, que recorrerà durant tot el matí. Es mou tant per carril bici com per calçada i reconeix que “si t’agrada anar amb bici, cada dia t’ho passes bé amb la feina”. Alhora, Mirko Fringulli anirà amunt i avall de la Barcelonet­a, el Gòtic i el Born. De vegades es desespera. “Està ple de turistes; has de baixar de la bicicleta perquè no hi ha manera de moure’s per alguns carrers”, lamenta Fringulli. Per la seva part, Cortés porta paquets a botigues i oficines del passeig de Gràcia. Tots tres coincideix­en a destacar els avantatges de la seva manera de repartir, més enllà de l’aspecte mediambien­tal. “Arribes amb la bici i aparques a la porta i l’entrega és molt més ràpida que amb la furgoneta”. A més, “t’escapes dels embussos i de la dificultat de trobar aparcament”.

MÉS EFICIÈNCIA La incorporac­ió d’un intermedia­ri per a l’última milla estalvia itineraris innecessar­is

MOBILITAT MÉS SENZILLA

“Amb la bici aparques a la porta i fas el lliurament més ràpid”, destaca un repartidor

Tots ells treballen a les ordres d’Enric Gallifa, un dels creadors de l’empresa pionera en aquest tipus de repartimen­ts a Barcelona. A Vanapedal, nascuda el 2010 com a resultat d’un projecte universita­ri, actualment serveixen a TNT, DHL i Stuart. Gallifa situa en una dotzena la flota mínima per fer sostenible el negoci sense ajuda de l’administra­ció. En el seu cas, els serveis auxiliars d’assistènci­a mecànica a les bicis de càrrega d’altres operadors els ajuda a quadrar els números a final de mes.

Quan una multinacio­nal deixa d’utilitzar un petit proveïdor per assumir aquesta funció és que realment hi creu. I és el que ha passat amb Seur, que de treballar amb Vanapedal ha passat a tenir la seva pròpia microplata­forma amb bicicletes de càrrega per repartir els seus paquets des d’un magatzem logístic instal·lat al costat del mercat del Ninot. “Han vist que és més rendible econòmicam­ent”, resumeix Gallifa. El lloc es troba a prop del punt des d’on Amazon dona sortida als productes que lliura al comprador de manera ultraràpid­a en menys de dues hores. El repartimen­t és una tasca que tenen subcontrac­tada a Seur i Ara Vinc. Fonts del gegant del comerç electrònic apunten que més de la meitat de la flota és elèctrica.

Les exigències de lliurament ràpid del comerç per internet estan obligant les companyies de repartimen­ta a reinventar-se. Els costos de tenir centenars de furgonetes fent voltes per la ciutat són enormes. Cada vegada es veuen més bicicletes de càrrega a l’Eixample, encara que al Gòtic és on ja comencen a ser majoria.“Ciutat Vella està evoluciona­nt per necessitat cap aquest format”, apunta Mercedes Vidal. “Si hi ha espais que es converteix­en en zona de vianants cal treballar en la implementa­ció de microplata­formes”. Els plans del govern municipal passen per estendre aquest sistema a altres punts de la ciutat. Gràcia és un dels barris amb més possibilit­ats d’acollir una altra plataforma i el pla de desenvolup­ament de les superilles també el té en considerac­ió. El director de Mobilitat de l’Ajuntament, Adrià Gomila, té sobre la taula diverses anàlisis sobre el tipus de mercaderie­s que es reparteixe­n millor amb mitjans ecològics en l’última milla, el grau de subvenció que es requereix per garantir-ne la viabilitat... Els indicadors, assegura, són positius.

Més enllà de la capital catalana, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) està en ple procés de redacció d’un pla metropolit­à de mobilitat urbana, i en aquest marc “la millora de l’eficiència de la distribuci­ó en l’última milla és una prioritat”, segons el vicepresid­ent de Mobilitat, Antoni Poveda. Es volen establir unes pautes metropolit­anes perquè se segueixin les mateixes directrius a tot l’entorn de Barcelona. Per a les furgonetes falta uniformita­t en els horaris i els criteris d’accés entre els diferents municipis, conclou Poveda, ja que els repartidor­s s’han d’atenir a diferents normatives segons la ciutat. Aquesta varietat dificulta l’eficiència. Mentre que a Barcelona el repartidor ha d’utilitzar una aplicació al mòbil, en una ciutat veïna ha de recórrer al vell rellotge de cartró.

EXTENSIÓ DEL PROJECTE L’Ajuntament planeja crear més plataforme­s de distribuci­ó urbana

VISIÓ METROPOLIT­ANA

La normativa dispersa de cada municipi dificulta l’eficiència de la càrrega i descàrrega

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? A pedals. Els últims models de bicicletes de càrrega han guanyat en robustesa i capacitat d’emmagatzem­atge
INMA SAINZ DE BARANDA A pedals. Els últims models de bicicletes de càrrega han guanyat en robustesa i capacitat d’emmagatzem­atge
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ??
INMA SAINZ DE BARANDA
 ?? LLIBERT TEIXIDO ?? Vehicles de repartimen­t elèctrics d’empreses de missatgeri­a distribuei­xen des del centre Amazon del carrer Rosselló
LLIBERT TEIXIDO Vehicles de repartimen­t elèctrics d’empreses de missatgeri­a distribuei­xen des del centre Amazon del carrer Rosselló

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain