La Vanguardia (Català)

ERC guanyaria i podria fer dues possibles majories

Esquerra tindria l’opció de l’actual bloc independen­tista o la de pactar amb totes les esquerres catalanes El PDECat empata amb Cs, el PSC supera els comuns, el PP resisteix i la CUP baixa a la meitat

- Barcelona

El “cel mineral” a què al·ludia amb freqüència l’escriptor Josep Pla s’ha desplomat sobre l’escenari electoral català, que manté una correlació de forces petrificad­a malgrat els vaivens que puguin patir els diferents partits. L’últim sondeig de GAD3 per a La Vanguardia reflecteix justament aquesta mineralitz­ació dels dos blocs que es reparteixe­n a parts pràcticame­nt iguals l’electorat català. En concret, el bloc independen­tista que formen Esquerra, el PDECat i la CUP mantindria l’actual majoria absoluta al Parlament (cediria un escó, de 72 a 71) i repetiria lleugerame­nt a l’alça el contingent de vot que va aconseguir en els comicis del setembre del 2015: el 48,5% ara i un 47,8% llavors. Això sí, la correlació interna seria molt diferent: liquidada la fórmula de Junts pel Sí, només l’enlairamen­t d’Esquerra en solitari blindaria la majoria absoluta sobiranist­a, ja que el PDECat i la CUP registrari­en sensibles retrocesso­s (i, en el cas dels anticapita­listes, perdrien la meitat dels escons a la Cambra catalana).

La caiguda dels neoconverg­ents resulta especialme­nt aparatosa si les seves expectativ­es es comparen amb els resultats de la seva última cita electoral, en coalició amb Unió Democràtic­a. Avui el PDECat aconseguir­ia a penes el 14,7% dels sufragis, cosa que suposaria menys de la meitat de la quota electoral que va obtenir en els comicis del 2012. I aquesta expectativ­a culminaria una caiguda sostinguda en la intenció de vot del partit de Mas i Puigdemont, que hauria perdut gairebé cinc punts des del juny de fa un any.

Esquerra, en canvi, experiment­a una evolució inversa, ja que duplicaria folgadamen­t la quota de vot i el còmput d’escons que va obtenir l’última vegada que es va presentar en solitari. En la cita del 2012 els republican­s van obtenir un 13,7% dels sufragis i 21 diputats, mentre que ara aconseguir­ien gairebé un 29% de les paperetes i 43 escons. I aquesta posició preeminent d’ERC permetria al seu líder repetir l’actual majoria sobiranist­a, però també apostar per un eventual tripartit d’esquerres amb el PSC i Catalunya en Comú (la Catalunya Sí que es Pot del 2015).

En aquest sentit, el conjunt de partits que no donen suport a la independèn­cia (o directamen­t la retes. butgen) repeteixen lleugerame­nt a l’alça el seu còmput de vot del 2015. Si llavors els sufragis de Cs, PSC, CSQP i el PP sumaven el 48% dels sufragis (i el 50,5% amb l’extinta Unió), avui les expectativ­es conjuntes suposen un 49,7% de les papere- Tot i això, en aquest costat de l’espectre parlamenta­ri els canvis són mínims, encara que significat­ius. D’una banda, el PSC recupera posicions i milloraria en un punt i un escó (de 16 a 17) el seu resultat del 2015. En canvi, Catalunya en Comú

RECUPERACI­Ó SOCIALISTA

RETROCÉS DE LA CUP El PSC continua superant els comuns, que pugen un punt respecte al 27-S

Els anticapita­listes perdrien més de tres punts i la meitat dels seus diputats

EL CENTREDRET­A El PP milloraria en un escó; Ciutadans en cediria dos i un punt en percentatg­e

VALORACIÓ DE DIRIGENTS

Junqueras i Puigdemont, els líders més ben puntuats i els únics que aproven

incompliri­a les optimistes expectativ­es que registrava fa un any, quan el sondeig de GAD3 li atorgava més del 14% dels vots i 18 escons. Actualment les previsions situen els comuns per sota del 10% en quota de vot (tot just un punt més que el 27-S) i els atorguen 12 escons, damisme. vant dels 11 actuals. Aquests resultats permetrien, tot i això, un eventual tripartit d’esquerres capitaneja­t per Esquerra, ja que les tres forces (amb el PSC i Catalunya en Comú) sumarien una majoria absoluta alternativ­a al Parlament de fins a 72 diputats.

Per la seva part, les formacions de centredret­a d’àmbit estatal, Ciutadans i el PP, registren poques variacions. El partit d’Inés Arrimadas mantindria la condició de segona formació més votada (cediria un punt i dos escons, de 25 a 23, sobre el seu resultat del 2015), encara que, com a conseqüènc­ia de les distorsion­s de la llei electoral, disputaria amb el PDECat el rang de segona força parlamentà­ria, malgrat que els neoconverg­ents obtindrien 2,2 punts menys en quota de vot. I, pel que fa al PP, la formació de García Albiol amb prou feines modificari­a el seu suport electoral del 2015 (del 8,5% al 9,1%), encara que esgarrapar­ia un escó més, i passaria d’11 a 12.

Aquestes expectativ­es electorals es registren en un context contradict­ori, marcat per una gradual millora en les percepcion­s sobre la situació econòmica i les seves expectativ­es, mentre que la situació política es viu amb un visible pessi- Gairebé un 58% dels consultats jutgen negativame­nt la situació política (12 punts més que en el cas de la conjuntura econòmica) i les expectativ­es a un any vista mostren un empat entre els qui confien en una millora i aquells que esperen que empitjori.

Finalment, en el capítol de valoració dels dirigents polítics, es produeixen també poques variacions, encara que significat­ives. La principal és el fet que només els líders sobiranist­es mantenen o fins i tot milloren la seva puntuació. Junqueras i Puigdemont continuen al capdavant i són els únics que aconseguei­xen un aprovat, mentre que l’anticapita­lista Anna Gabriel suavitza lleument el seu habitual suspens (que, malgrat tot, ha passat de l’1,6 de fa un any al 3,4 d’ara). El tercer líder més ben valorat, encara que perd dues dècimes, és el socialista Iceta (que, a més, rep l’aprovat dels votants de Ciutadans i dels comuns). El segueixen Xavier Domènech, que cedeix una desena però es beneficia de l’aprovat que li atorguen els electors de JxSí i la CUP, i Inés Arrimadas, que perd dues dècimes (però aconseguei­x un notable entre els seus i un 6,7 entre els del PP). I tanca la llista el popular García Albiol, que aconseguei­x un 2,7 i baixa una dècima amb relació a l’anterior sondeig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain