La Vanguardia (Català)

Vega i Anaya, acadèmique­s de Hollywood

Paz Vega i Elena Anaya ja poden participar en l’elecció dels guanyadors dels Oscars

- GABRIEL LERMAN Los Angeles

Els seus són sens dubte alguns dels noms més reconeixib­les entre els 774 nous membres que van ser convidats a afegir-se dimecres a la institució més important del cinema. En un esforç deliberat per transforma­r la seva imatge, i convertir-se en una entitat en la qual estiguin apropiadam­ent representa­des totes les ètnies i nacionalit­ats, l’Acadèmia de Hollywood va convocar un nombre notable d’hispanopar­lants, alguns amb una llarga residència als Estats Units i d’altres que només han treballat en la indústria local, entre els quals destaquen les espanyoles Paz Vega i Elena Anaya. Les dues actrius són part d’un grup més gran d’espanyols que també inclou els directors de fotografia José Luis Alcaíne i Kiko de la Rica, l’especialis­ta en efectes especials d’Un monstre

em ve a veure Félix Bergés, i el curtmetrat­gista Juanjo Giménez Peña, nominat aquest any per Timecode. El nombre augmenta si també es té en compte Daniel Brühl, nascut a Barcelona i criat a Alemanya, i Viggo Mortensen, que, encara que va arribar al món als Estats Units i es va criar a Veneçuela i l’Argentina, passa avui bona part dels seus dies a Madrid. L’actor ja havia estat convidat a afegir-s’hi en dues ocasions, després de cada nominació a l’Oscar, i s’hi havia negat tots dos cops.

La bona notícia va trobar Vega i Anaya en moments molt diferents de les seves respective­s carreres. La guanyadora del Goya per Lucía y el sexo acaba de fer les maletes i ha tornat a Espanya després de passar una dècada als Estats Units, on van néixer dos dels seus fills, tot i que sense

abandonar el lloc que es va guanyar durament en la indústria local. A més de protagonit­zar la sèrie espanyola Perdóname, señor, Paz també ha acabat la comèdia Ay mi madre, en la qual comparteix cartell amb Marta Torné, però té unes altres quatre pel·lícules nord-americanes esperant estrena: la coproducci­ó amb Mèxic The jesuit, que encapçala Ron Perlman; Emperor, de Lee Tamahori, on treballa juntament amb Adrien Brody; Chasing satellites, amb Edward James Olmos, i Stoic, que protagonit­za Antonio Banderas. Vega ja s’ha compromès a rodar The art of living, una altra vegada amb Olmos, i A fall from grace, en la qual també actuarà el llegendari director David Lynch. Malgrat tanta activitat com a actriu, Vega va confessar al diari mexicà El Universal que la seva meta és produir i que li resultarà molt més fàcil fer-ho al seu país natal.

Anaya, de la seva banda, gaudeix del moment de glòria que li ha donat la seva participac­ió a Wonder woman com una de les malvades, un rol que també ha tingut en la producció espanyola Zipi y Zape y la isla del capitán. L’actriu d’Almodóvar té, a més, un petit paper en la superprodu­cció argentina La cordillera, en la qual interpreta una periodista espanyola que entrevista el president que encarna Ricardo Darín. La flamant mare i parella de la dissenyado­ra de vestuari Tina Afugu Cordero segurament disposarà del temps que exigeix participar en el procés de nominacion­s als Oscars primer i d’elegir guanyadors després, ja que ara per ara no té altres projectes a més de dedicar-se de ple al seu nadó.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? @GTRESONLIN­E ??
@GTRESONLIN­E
 ??  ??
 ??  ??
 ?? @GTRESONLIN­E ??
@GTRESONLIN­E

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain