La Vanguardia (Català)

Els furts al metro es disparen un 15% des del gener

Els Mossos i la Guàrdia Urbana activaran aquesta setmana un pla per frenar els robatoris

- BARCELONA Redacció

Després de set anys de disminució, des del gener s’han disparat un 15% els furts al metro de Barcelona i un 7,5% a tota la ciutat, segons les dades dels Mossos d’Esquadra. Per aquesta raó, la policia catalana i la Guàrdia Urbana activaran aquesta mateixa setmana un pla de xoc per frenar aquests robatoris.

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana posaran en marxa a mitjans d’aquesta setmana un pla de xoc per frenar els furts al metro. Així ho va anunciar ahir Joan Portals, nomenat fa poc comissari en cap de la comissaria de la regió policial metropolit­ana de Barcelona, en una entrevista a l’agència Efe. Aquesta mena de robatoris han repuntat al suburbà un 15% des de principis d’any després d’encadenar diversos anys de reducció, mentre que al conjunt de la ciutat els furts segueixen pujant amb un augment del 7,5%.

Com demostren les xifres entre el 2009 i el 2016, els robatoris a les estacions de metro de Barcelona van disminuir un 19%, malgrat que el nombre de turistes que va visitar la ciutat va augmentar un 20%. Tot i això, en els primers cinc mesos del 2017, en què el nombre de passatgers ha crescut un 8,7%, els furts també han crescut fins al 15% al metro. Per aquesta raó, la taula de coordinaci­ó operativa integrada, que està composta per Mossos i Guàrdia Urbana, va acordar posar en pràctica un pla per incrementa­r la presència policial al metro. El pla està previst que es prolongui fins a finals de setembre.

Un dels elements que explica la necessitat de redoblar la dotació policial és que la majoria de les detencions per furt tenen lloc in fraganti. Les xifres ho corroboren. Un 53% dels arrestos es van practicar in situ. A més, la pressió policial exercida durant els últims anys al metro va aconseguir foragitar els carteriste­s habituals. A l’actualitat, els Mossos tenen detectats 35 carteriste­s actius que tenen com a principal radi d’acció el suburbà de Barcelona. Malgrat la presència d’aquests grups, el comissari de Barcelona advoca per mantenir la mateixa estratègia duta a terme en els últims anys que consisteix a dictar ordres d’allunyamen­t del metro. Des del 2005, la Fiscalia i els tribunals han dictat 158 sentències que inclouen la prohibició d’accedir al metro, un element imprescind­ible per foragitar els carteriste­s del suburbà.

El pla de xoc dels dos cossos policials serà avaluat setmanalme­nt si bé el comissari reclama la col·laboració dels ciutadans per ajudar a combatre el fenomen dels furts al metro, per exemple no descuidant les seves pertinence­s en aglomeraci­ons.

Per contra, els robatoris amb força a domicilis –robatoris silencioso­s– una mena de delicte que es va disparar el 2015, manté la tendència a la baixa i durant els cinc mesos del 2017 s’han reduït un 12,9%.

 ?? MAYKA NAVARRO ?? El dispositiu policial davant de la parada de metro
MAYKA NAVARRO El dispositiu policial davant de la parada de metro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain