La Vanguardia (Català)

Dos de cada deu universita­ris s’equivoquen de carrera

Enginyeria, Filosofia i Arquitectu­ra és on hi ha més canvis

- CARINA FARRERAS

Després de tota una vida pensant que era la carrera de la meva vida i tot just començar m’estavello”, resumeix Max Schmid, jove de 19 anys que acaba de passar un any poc predictibl­e. Es va enlairar com a futur enginyer aeroespaci­al, amb la convicció dels seus interessos i la garantia de la seva capacitat, però les seves expectativ­es es van polvoritza­r el primer trimestre; va travessar un desèrtic planeta per reiniciar l’enlairamen­t en una altra facultat. “Estic desitjant matricular-me i molt més començar les classes”.

El trajecte de l’abandoname­nt el recorren dos de cada deu estudiants a Espanya i és més gran en carreres en les que la nota de tall no és excessivam­ent exigent, però en les que els plans d’estudis o els requisits de permanènci­a (aprovar la meitat de les assignatur­es per passar a segon) sí que ho són, com és el cas de les enginyerie­s, arquitectu­ra, filosofia o humanitats. Aquest percentatg­e, que ha baixat des que s’ha implementa­t el pla Bolonya, no indica un abandoname­nt dels estudis superiors, és a dir, estudiants que deixen la universita­t i ja no tornen. Encara que no es disposa de prou estudis, les universita­ts consultade­s indiquen que la major part d’alumnes reingresse­n en una altra carrera università­ria dins o fora del mateix centre. Cal dir que els dobles graus (Infantil i Primària, ADE i Dret, Criminolog­ia i Dret, Matemàtiqu­es i Informàtic­a, Enginyeria i Física... etcètera tenen una taxa baixíssima d’abandoname­nt).

“La desorienta­ció profession­al, la gran varietat de titulacion­s i el nivell inesperat de dificultat acadèmica expliquen l’abandoname­nt del primer curs”, indica el vicerector de política educativa de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), Antoni Ras. En el cas de les enginyerie­s i arquitectu­res el nivell d’incidència supera el 35% als campus espanyols (a la UPC és del 30%). Són carreres que tenen requisits de permanènci­a vinculats a l’aprovació de matèries (mínim dos assignatur­es el primer any i superar el primer curs el segon any) i un nivell d’exigència alt. La carrera que va iniciar Max, Enginyeria Aeronàutic­a, té una deserció de l’11%, però la seva cosina germana, Tecnologia Aeroespaci­al, al campus de Terrassa és de l’1,7%.

Max va sentir sempre fascinació pels coets i els aeroports. El seu dormitori és un mut testimoni de tots els objectes que ha col·leccionat en la infantesa. Així que no va dubtar mai que estudiaria una carrera que l’encaminari­a cap a la construcci­ó de naus, el disseny de rutes de vol, la gestió de l’espai aeri, el mantenimen­t de pistes d’enlairamen­t, hangars, torres de control, accessos de viatgers, l’administra­ció d’aeroports... gairebé tot això s’incloïa en els plans d’estudi d’Enginyeria Aeronàutic­a del campus de Castelldef­els de la UPC. “Les meves notes en Matemàtiqu­es i Física van ser altes durant batxillera­t i vaig obtenir una bona nota en les PAU encara que no la necessitav­a per a aquesta carrera”, relata. Així que a l’interès se sumava la capacitat. “I prestigi. Jo deia ‘Enginyeria Aeroespaci­al’ i tot eren exclamacio­ns al meu voltant”.

Però no va funcionar. “Des del minut zero vaig veure que no era cosa meva. Les matemàtiqu­es eren diferents a l’escola i jo no havia escollit química en el batxillera­t quan per a l’enginyeria és essencial”, recorda la falta d’informació prèvia (bastant comú fora d’això) que el va perjudicar. “No veia avions gens ni mica, em deia que amb els finals em motivaria, sentia que em deien ‘això és només el principi...’. Em vaig obligar a estudiar, però vaig deixar d’enganyar-me”. Per Nadal va prendre la decisió.

“Després de tota la vida imaginant-te en aquell món, el pal va ser enorme”. L’orientació a secundària és una de les claus que expliquen les desercions que es donen, d’altra banda, en xavals que estan en procés de maduració. Per això Ensenyamen­t ha reforçat els programes d’orientació profession­al als instituts.

Una vegada als campus, els alumnes es troben amb l’exigència d’un nivell acadèmic alt (raó per la qual recorren a acadèmies). I mancats de guia. “Passen del control d’educació secundària a un espai en el qual se’ls suposa una maduresa i autonomia que no han adquirit”, indica Ras. A la UPC, els primerencs compten amb tutors. No obstant això, el vicerector parla del repte que suposa per als docents –la majoria persones molt grans– la diferència d’edat. “Un estudiant de 18 veu el de 58 més gran que els seus propis pares, mentre que molts professors es queixen que els estudiants no són com els d’abans”, assenyala. Segons el seu parer, tutors de 30 anys connectari­en millor amb els nous alumnes al compartir un llenguatge generacion­al. Ras lamenta que es perdessin recursos com els d’Enginycat (2000-2012), un pla exitós de foment de les enginyerie­s que, entre altres iniciative­s, oferia a alumnes d’últims cursos tutoritzar els de primer a canvi d’una beca i una petita retribució. A certes facultats de la UPC hi ha programes de mentories (Informàtic­a i Telecomuni­cacions), i en totes s’estableixe­n plans d’acollida.

“Jo no vaig tenir mentor”, indica Max, “i no recordo el nom del meu tutor, ni crec que ell em conegués. Tampoc hauria canviat la meva decisió.

“La meva habitació és plena de màquines que volen com avions i coets”

“Des del minut zero vaig veure que no era per a mi, encara que fos bo amb la física i les mates”

No em vaig acomiadar de ningú. Simplement, no em vaig matricular per al següent trimestre. Llavors es va posar en contacte amb mi un professor molt amable. Vam estar parlant, però jo tenia clar que no era cosa meva”. Aquest estudiant no representa l’alumne prototípic d’abandoname­nt si mirem l’origen dels seus estudis (batxillera­t) i la seva nota de PAU (9,4). Segons un informe de la UPC, el perfil d’abandoname­nts és més gran entre els que procedeixe­n de l’FP o tenen notes baixes de selectivit­at.

A la tornada de les vacances, Max va passar un difícil període. “Va ser horrible. No has de fer res més que enviar currículum. El lleves tard, et sents inútil, mires de quedar però els teus amics estan estudiant o tenen els seus plans amb els companys de facultat. Tu estàs fora de tot”. Va trobar feina en el Tennis Barcelona, a l’àrea de comunicaci­ó i patrocini, que li va permetre connectar amb una de les seves aficions inadvertid­es. “Sempre vaig treure bones notes en redacció”. Així que ja ha realitzat les proves admissió a Comunicaci­ó Audiovisua­l a la Universita­t Internacio­nal de Catalunya (UIC). “Estic emocionat. Tinc moltes ganes que arribi el setembre”.

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain