La Vanguardia (Català)

Francesc Palau

El 9% dels nens afectats no aconseguei­xen una identifica­ció de la seva malaltia

- ELS SEMÀFORS

CENTRE DE GENÒMICA DANIEL BRAVO

Un 9% dels nens que pateixen una malaltia rara no aconseguei­xen un diagnòstic. Per aquesta raó l’hospital infantil de Sant Joan de Déu ha posat en marxa aquest centre específic per a aquesta mena de patologies infreqüent­s.

Les malalties rares no només són difícils per infreqüent­s. A més costa molt saber què està passant en aquell organisme, on està el moll de l’os del problema, si el que li passa en la seva dificultat per parlar està relacionat amb la dificultat als seus peus i si cal esperar nous problemes que aniran apareixent amb el creixement. També és difícil saber què pot ser reversible i què no. O si el problema té molts punts de tornar-se a repetir en un segon embaràs d’aquella parella. Almenys el 9% dels nens afectats per una malaltia infreqüent no aconseguei­xen un diagnòstic.

Per això l’hospital infantil de Sant Joan de Déu ha posat en marxa un centre de genòmica per a malalties rares que porta el nom de la fundació Daniel Bravo, que ha invertit en el projecte més de 2 milions d’euros. L’equip disposa de dos seqüenciad­ors d’ADN per analitzar les variants genètiques de fins a 6.700 gens , un cromatògra­f d’alta resolució per identifica­r malalties metabòliqu­es a gran velocitat, i un microscopi electrònic cofocal de gran resolució per veure l’expressió d’aquells gens dels quals se’n sospita l’alteració i que pot arribar a veure en cèl·lules vives les diferèncie­s, què els passa a les cèl·lules amb gens normals i gens alterats.

“El nostre objectiu és proporcion­ar la màxima informació i el més ràpidament a tots els especialis­tes que atenen el pacient i les seves famílies. Potser ajudem a descobrir noves mutacions genètiques o variants d’elles, però sobretot la nostra tasca és acostar tot aquest coneixemen­t a la pràctica clínica. Perquè de vegades els pares necessiten saber, per exemple, si un nou embaràs tindrà la mateixa alteració o no”, explica Francesc Palau, director de l’Institut Pediàtric de Malalties Rares de l’hospital i investigad­or d’Investigac­ió Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares.

“Nosaltres sabíem des del principi que la nostra filla Carlota tenia problemes cognitius però també motors. Però durant anys hem passat per traumatòle­gs que l’operaven una vegada i una altra i neuròlegs que l’analitzave­n d’altra banda sense identifica­r quina relació hi podia haver; no la van veure mai en conjunt. I totes les proves, les genètiques, les ressonànci­es magnètique­s, tot semblava normal”, explica María Luisa, la mare de Carlota, que ha complert 8 anys.

Van demanar una segona opinió “realment la tercera o la quarta”, a Sant Joan de Déu, “de forma privada, perquè la sanitat pública de Galícia, on vivim, no ens la va concedir. I el plantejame­nt va ser diferent: la van veure en equip traumatòlo­ga, neuròleg, genetista... A la Carlota li van trobar entre Sant Joan de Déu i l’institut d’investigac­ió genètica de Santiago de Compostel·la una possible doble alteració, variacions a dos gens que associats podien explicar el conjunt dels problemes de la Carlota: el seu dèficit de llenguatge, la seva discapacit­at intel·lectual, una marxa poc coordinada, una neuropatia perifèrica, una musculatur­a no ben enervada que acaba atrofiant els panxells. “No s’associa a cap malaltia ja descrita”, explica Palau. “Però és el que li passa a la Carlota”. Al laboratori de Barcelona van poder reproduir en viu l’alteració i comparar-la amb l’actuació del gen normal. I van trobar desestruct­ures

Saber l’origen del problema permet als pares conèixer el risc en el cas d’un nou embaràs

que explicarie­n els problemes neurològic­s i d’inervació a les cames.

“Per tenir un altre fill hem de tenir més respostes, perquè sembla una alteració en mosaic que no transmetem, però potser sí que hi ha alguna cosa en alguna cèl·lula germinal i hem de saber què buscar en un estudi prenatal. Hem estat gairebé vuit anys sense saber què passava, les proves simples donaven que tot era normal. Hem d’evitar que es repeteixi aquest patiment. És una selva d’obstacles cada dia”, explica María Luisa.

“Nosaltres intentem acostar l’experiment­ació científica a la resolució de problemes. El món clínic no pot esperar resultats a ritme d’investigac­ió”, apunta Francesc Palau.

 ??  ??
 ?? CÉSAR RANGEL ?? El microscopi electrònic de Sant Joan de Déu permet comparar com actuen gens alterats i normals
CÉSAR RANGEL El microscopi electrònic de Sant Joan de Déu permet comparar com actuen gens alterats i normals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain