La Vanguardia (Català)

Marc-André ter Stegen

Ter Stegen lidera amb les seves aturades el seu jove equip, que bat la veterana Xile

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

PORTER DE LA SELECCIÓ ALEMANYA

El porter del Barça es va proclamar ahir campió de la Copa Confederac­ions amb Alemanya en derrotar Xile (0-1) a una disputada final. Les aturades de Ter Stegen (25) van acabar resultant clau per al desenllaç del torneig.

En tres dies, dos títols. Divendres, l’Europeu sub-21. Ahir a la nit, la Copa Confederac­ions. Alemanya ho guanya tot malgrat que alguns dels seus joves estaven amb l’absoluta i que al primer equip en faltaven bastants dels seus jugadors de més renom. No ha importat. L’eficàcia continua acompanyan­t l’equip alemany, que ahir va batre Xile. El porter blaugrana Ter Stegen es va coronar des de la titularita­t i amb una bona actuació ja que va fer diverses parades de mèrit, com una a l’últim minut després d’una falta xutada per Alexis. Li va guanyar la partida al seu antic company al Barcelona Claudio Bravo. A Sant Petersburg Alemanya es va emportar una competició moderna amb un futur incert.

El partit es presentava com una batalla de generacion­s. Mai abans en una final de l’àmbit FIFA la diferència d’edat era tan gran entre un equip i un altre en les seves formacions inicials. Gairebé sis anys més veterana Xile (30 i 125 dies) que Alemanya (24 i 244 dies). Els clàssics xilens contra els prometedor­s jugadors germànics. Aquesta diferència d’experiènci­a es va notar al principi de l’enfrontame­nt, però després la situació va canviar.

La roja sud-americana de Juan Antonio Pizzi va entrar com un tir, com un poltre desbocat. Fidel a la seva filosofia de jugar sempre amb intensitat el conjunt xilè es va desplegar amb rapidesa i verticalit­at, i no va deixar sortir Alemanya amb la seva pressió asfixiant. Als 20 minuts Xile ja havia xutat sis vegades, en especial un Arturo Vidal impulsiu que va posar a prova en un parell d’ocasions en aquesta fase Ter Stegen, al qual se li multiplica­va la feina. En una d’aquestes el porter alemany va desviar i el rebuig no va saber convertir-lo en gol l’exblaugran­a Alexis. En l’altre àrea un altre ex del Barça, Bravo, no havia tocat gairebé la pilota encara que quan ho va fer va ser per recollir-la de dins de la porteria. Perquè Alemanya no va necessitar fer res per avançar-se. Ho va aconseguir després d’un error com una casa de Marcelo Díaz. El jugador del Celta es va fer un embolic a la frontal de la seva àrea i Werner li va robar la cartera per donar-li el gol fet a Stindl, que va marcar a plaer en el minut 21.

Havia jugat Xile, però manava Alemanya. El 0-1 i, sobretot l’estúpida manera en què va arribar, va suposar un cop dur per a l’equip de Pizzi, que es va anar esfilagars­ant fins al descans. Com si les cames ja no els funcioness­in, els Alexis, Vargas, Medel i companyia van perdre el lloc contra una Alemanya que sabia guardar la roba i després sortir al contraatac amb profundita­t. Per això Goretzka, dues vegades, i Draxler en una altra van tenir a les seves botes un 0-2 que hauria estat massa càstig per al seu rival.

Per primera vegada d’ençà que compta amb la seva generació d’or, la roja anava perdent en una final. Es veien en una situació inèdita i necessitav­en reaccionar. Després de l’entreacte Xile va redoblar la seva agressivit­at per provar d’acoquinar els alemanys. Li va poder costar molt car ja que Jara va merèixer ser expulsat per un traïdor cop de colze a Werner. El col·legiat serbi Milorad Mazic va demanar el VAR però ni tan sols la revisió televisiva de l’acció no va suposar la vermella per al futbolista xilè, conegut també per ficar-li un dit al recte a Cavani en una Copa Amèrica. L’agressió es va saldar amb una groga i Xile va estirar les seves línies.

Va tenir les seves opcions, com per exemple en un xut llunyà d’Aránguiz que va ser desbaratat per una bona mà de Ter Stegen. També Sagal, home de refresc xilè, va gaudir d’una ocasió clara. Alemanya ja gairebé no sortia i es dedicava a allunyar pilotes. En va tenir prou per assegurar la seva victòria.

UNA ACCIÓ CLAU El conjunt de Pizzi va començar bé però un error de Díaz va propiciar el gol de Stindl, a la fi decisiu NI AMB EL VAR El col·legiat va perdonar l’expulsió a Jara per un clar cop de colze malgrat la revisió de la jugada

 ??  ??
 ?? FRANCK FIFE / AFP ?? Ter Stegen celebrant amb els seus companys un nou èxit del futbol alemany
FRANCK FIFE / AFP Ter Stegen celebrant amb els seus companys un nou èxit del futbol alemany

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain