La Vanguardia (Català)

Ocupació qualificad­a

Les oportunita­ts per als aturats menys qualificat­s s’estrenyen

- Madrid

Les persones que no disposen del batxillera­t ho tenen difícil per trobar feina al mercat espanyol, ja que només un de cada deu llocs de treball acaba en mans d’aquest sector poc qualificat de la població.

Les oportunita­ts de trobar feina, en un mercat que encara ha de recuperar bona part de l’ocupació perduda durant la crisi, no són iguals per a tothom. En aquesta sortida de la recessió, els treballado­rs amb baix nivell de formació ho tenen sens dubte molt més difícil que la resta. Fins al punt que, des del 2014, només l’11,3% dels 1,2 milions de nous llocs de treball han estat ocupats per persones que no tenen el títol de batxillera­t, segons reflecteix una anàlisi sobre l’Enquesta de població activa (EPA), publicada per Funcas. En el mateix període, 54 de cada 100 nous ocupats havien acabat els estudis universita­ris.

L’evidència sobre les dificultat­s per als treballado­rs amb baixa formació resulta especialme­nt preocupant perquè més de la meitat dels aturats (un 54%) està poc qualificat. “Les activitats industrial­s que no requereixe­n qualificac­ió s’han traslladat a altres països, només queden part dels serveis per absorbir aquest tipus de treballado­rs, l’oferta d’ocupació ja no és la de fa tres dècades”, explica la investigad­ora de Funcas i autora de l’anàlisi, María Jesús Fernández.

En suma, es produeix “un important desequilib­ri entre l’oferta de mà d’obra no qualificad­a i la seva demanda per part del teixit productiu”, conclouen a Funcas, i ho vinculen a l’elevat atur estructura­l que arrossega Espanya. Un desfasamen­t basat en una població activa on ni més ni menys que el 37,9% dels individus no va aconseguir completar la secundària postobliga­tòria. Als deu principals països de la UE, els treballado­rs de baixa formació represente­n el 18,6%; és a dir, pràcticame­nt 20 punts menys. Mentre que Espanya fins i tot supera aquest grup de països europeus en percentatg­e de treballado­rs amb títol universita­ri (o el seu equivalent a FP), continua coixejant en els que van completar tota la secundària (23,8% davant del 47,9% de la UE-10).

S’estreny, doncs, la finestra d’oportunita­ts per a milers de treballado­rs. I no només entre els que tenen més edat. “Al mercat laboral continuen arribant joves amb baix nivell de formació; joves condemnats a llargs períodes d’atur, a feines intermiten­ts molt mal pagades i en sectors generalmen­t de baix valor afegit”, adverteix Fernández.

Aquesta sobreabund­ància de mà d’obra de formació bàsica suposa “una pressió a la baixa dels salaris i afavoreix un pes més gran d’aquest tipus d’activitats”, basades en la baixa qualificac­ió.

Les dades analitzade­s parlen d’una facilitat més gran per trobar feina, però no aborda la sobrequali­ficació, ja que s’atura en el nivell formatiu dels nous ocupats, no en la qualificac­ió requerida per a la feina que tenen.

Al seu últim informe, el Banc d’Espanya va mostrar la seva preocupaci­ó per “les dificultat­s d’amplis col·lectius d’aturats”, com els de baixa formació, “per beneficiar-se de la fase de recuperaci­ó econòmica i el risc que siguin desplaçats del mercat de treball de manera permanent”. Després de recordar que, amb els joves, les persones amb menys nivell de formació pateixen una taxa del 34% d’atur –dobla pràcticame­nt la mitjana–, va qualificar de prioritat de la política econòmica la recerca de solucions per a aquests col·lectius. És més, després de criticar l’ús de bonificaci­ons generals a la contractac­ió, el supervisor va animar a restringir-les a grups d’especial vulnerabil­itat com els treballado­rs poc formats.

L’informe de Funcas també coincideix amb el Banc d’Espanya a ressaltar l’increment de la temporalit­at des del començamen­t de la recuperaci­ó econòmica. L’anàlisi de María Jesús Fernández ressalta que sis de cada deu llocs de treball creats en aquests últims anys han estat a través de contractes temporals i defensa que es tracta d’un problema que no s’ha resolt amb les reformes laborals. En canvi, a diferència del que va passar durant la crisi, ha perdut pes l’ocupació a temps parcial.

 ?? ANDY RAIN / EFE ?? En l’àmbit de la construcci­ó es fan contractes a treballado­rs amb baixa qualificac­ió
ANDY RAIN / EFE En l’àmbit de la construcci­ó es fan contractes a treballado­rs amb baixa qualificac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain