La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

Les conseqüènc­ies del creixement exponencia­l del comerç digital, i la crisi econòmica i política del Brasil.

EL país més poderós de l’Amèrica Llatina, Brasil, passa per una crisi econòmica i política d’incert futur. Diluïda l’època de bonança de les presidènci­es de l’esquerrà Partit dels Treballado­rs (PT), amb Lula da Silva, entre el 2003 i el 2011, i Dilma Rousseff, acusada i destituïda fa deu mesos per irresponsa­bilitat fiscal i ineptitud macroeconò­mica enmig de l’escàndol per la corrupció de l’empresa Petrobras, l’actual presidènci­a del conservado­r Michel Temer, acusat per la Fiscalia d’haver cobrat suborns per 10 milions d’euros, sembla tenir els dies comptats. Mentrestan­t, l’economia del país amb prou feines aconseguei­x sortir del col·lapse de dos anys de caiguda del 8% del PIB.

Pendent d’unes reformes estructura­ls que els governs del PT no van emprendre –canvi del sistema de pensions, estabilitz­ació del deute, desregulac­ió del mercat de treball–, l’actual Govern de Temer tot just ha aconseguit baixar els tipus d’interès del 16% al 10% i el descens de la inflació del 10,7% al 4,2%. Però les tensions provocades per l’elevat deute –privat i públic– que no para de créixer, així com l’espectacul­ar caiguda del consum amb prou feines li confereixe­n marge d’actuació. I el creixement del PIB, que va ser de l’1% en el primer trimestre del 2017, sembla que ha tornat als números vermells, mentre els ajustos fiscals empresos paralitzen la inversió. A més, els anuncis de les reformes, inclosa la prohibició que la despesa pública superi la inflació en els propers 20 anys, i el seu debat parlamenta­ri, han generat una onada de protestes que no auguren res de bo.

En aquest escenari, les eleccions presidenci­als brasileres, previstes per al 2018, es presenten amb un resultat del més incert, amb la cúpula conservado­ra perseguida per les incessants acusacions de corrupció i amb l’investigat expresiden­t Lula encapçalan­t els sondejos si finalment decidís presentar-se. Amb uns comicis a la vista, és molt difícil que el Govern emprengui amb l’energia deguda les reformes i les mesures d’austeritat que se li exigeixen des dels centres d’opinió internacio­nals. I en aquestes condicions, la pèrdua d’un any pot resultar dramàtica per al futur del país més ric en matèries primeres de l’hemisferi sud del continent americà.

Les reformes que ha d’emprendre el Brasil per recuperar el to que se li pot exigir necessiten capacitat política de convencime­nt que l’austeritat d’avui és el creixement del demà. Però la complicada estructura social del país dificulta a l’extrem una actuació d’aquest abast. Això explica la desconfian­ça que genera un dels països més bonics i més dinàmics del món.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain