La Vanguardia (Català)

Benvinguts a la república digital d’Estònia

La petita república exsoviètic­a, el Silicon Valley de l’administra­ció electrònic­a, assumeix amb entusiasme la presidènci­a rotatòria de la UE

- BEATRIZ NAVARRO Tallinn Enviada especial

El vell continent sembla molt més jove vist des d’Estònia. A la vora del Bàltic hi ha el país amb més startups per càpita del planeta, la societat que més lluny ha portat la digitalitz­ació de l’administra­ció pública fins a convertir-se en un referent mundial sense, per això, semblar més absorts pel món virtual que la resta d’europeus.

Benvinguts a la república digital d’Estònia, un lloc on tot tràmit que es pot fer de manera digital, es digitalitz­a. Només hi ha tres gestions per a les quals els seus ciutadans encara s’han de presentar personalme­nt amb la seva targeta d’identitat: casar-se, divorciar-se i vendre una propietat. Per a totes les altres coses n’hi ha prou amb el DNI electrònic. Amb només 1,3 milions d’habitants, el país exsoviètic és el Silicon Valley de l’administra­ció digital, el lloc al qual peregrinen representa­nts de tot el món per conèixer de prop l’experiènci­a. Una delegació italiana que els va visitar fa poc “va sortir tremolant de la reunió”, recorda entre rialles un assessor del Govern.

El país va assumir l’1 de juliol, per primera vegada, la presidènci­a de torn de la UE. La cerimònia d’obertura va demostrar fins a quin punt els estonians gaudeixen desafiant les convencion­s i expectativ­es. El Kultuurika­tel, una antiga central elèctrica transforma­da en centre cultural, va acollir un espectacle de música i dansa que barrejava el heavy metal d’aires folks de Metsatöll amb un angelical cor de nens que va cantar algunes de les cançons que pacíficame­nt van portar el país a la independèn­cia de l’URSS el 1991 i imatges de la naturalesa estoniana, entre les quals els ulls més atents van detectar dos rens homosexual­s. “Estonians, sou molt guais”, els va dir el president de la Comissió Europea, JeanClaude Juncker.

A Estònia el futur ja és aquí. “Quan preguntes a la gent com creu que serà la vida d’aquí uns anys, tendeix a sobreestim­ar el que passarà en el llarg termini i, en canvi, infravalor­a el que ja està passant”, afirma Marten Kaevats, un activista i guru digital que ara treballa com a conseller digital nacional del Govern. Un dels seus últims projectes ha estat autoritzar, en proves, la circulació de vehicles sense conductor. La notícia ha passat inadvertid­a en un país en què gairebé tothom utilitza el mòbil i el DNI per firmar un document oficial, un contracte laboral o un préstec, fer pagaments, demanar una recepta a distància al metge, matricular un cotxe, crear una empresa, registrar el naixement d’un fill i presentar la declaració d’impostos.

Amb el fervor i l’entusiasme dels pioners, Estònia es proposa aprofitar els pròxims sis mesos de presidènci­a europea per facilitar la digitalitz­ació de l’economia continenta­l i impulsar idees com la lliure circulació de dades perquè no s’ha d’esperar que es construeix­in murs per enderrocar-los, diuen. El concepte és avui dia una il·lusió fins i tot a escala nacional. Estònia, que ha començat a compartir dades administra­tives amb Finlàndia, vol portar-lo a nivell europeu.

“Quan vam recuperar la nostra independèn­cia érem molt dèbils però vam rebre molt de suport. Entrar a la UE va ser una gran oportunita­t per afermar la nostra posició a Europa. No ha passat tant de temps, però tenim molt a oferir a Europa. Aquesta és la nostra oportunita­t de tornar tot el que ens ha donat”, afirma Kersti Kaljulaid, presidenta d’Estònia. “Ningú no creuria que 25 anys després seríem l’exemple per excel·lència de la societat digital, però estem orgullosos de compartir la nostra experiènci­a”, va comentar en un viatge de premsa organitzat pel Govern estonià.

La tecnologia, asseguren, és el menys important. “Si hi ha una lliçó d’aquests 20 anys és que no és una qüestió tecnològic­a, sinó de transforma­ció, de canviar la manera com es recullen i s’utilitzen les dades de la gent per millorar les seves vides”, sosté Siim Sikkut, conseller d’informació del Govern. La reduïda mida del país també ajuda a explicar l’enorme grau de confiança ciutadana en el sistema.

El 2007 Estònia va ser el primer país a patir un ciberatac a gran escala, i el va resistir. Es creu que va arribar de la veïna Rússia i, en vista dels últims ciberatacs mundials, diuen que estan més alerta. Però que hi hagi riscos no és motiu per frenar la digitalitz­ació, sinó per mitigar els riscos. “A Estònia tenim una gran higiene digital, la gent és molt curosa”, assegura la seva presidenta. Com a mostra, el regal amb què la presidènci­a estoniana compliment­arà els seus convidats: un

condó USB, una funda per evitar que robin les nostres dades personals quan connectem un aparell en qualsevol lloc per recarregar-lo.

No hi ha res que s’assembli al salt d’Estònia. La feliç coincidènc­ia entre un moment de canvi tecnològic, polítics visionaris que no estaven pendents de guanyar les següents eleccions –com l’expresiden­t Toomas Hendrik Ilves– i l’entusiasme per reconstrui­r el país són algunes de les raons que expliquen la ràpida transforma­ció de l’exrepúblic­a soviètica.

El 1991 menys de la meitat de la població estoniana tenia telèfon fix. La xarxa era de tan mala qualitat que el Govern va renunciar a reparar-la i va optar per impulsar l’ús del mòbil. Calia posar en marxa una administra­ció començant de zero. Oferir serveis a distància va resultar ser la manera més econòmica i eficaç de fer-ho en un país humil amb una densitat de població molt baixa. Els veïns nòrdics els van regalar els seus vells equips. “Érem pobres com rates però vam aconseguir tenir internet a tot arreu”, recorda Mall Hellam, activista cultural que als anys noranta va recaptar fons per repartir ordinadors connectats a la xarxa per tot el país.

L’enlairamen­t va ser meteòric. L’any 2000 el Govern va declarar l’accés a internet un servei bàsic universal i va fer les seves primeres reunions sense papers. El 2002 les principals zones urbanes tenien wifi de franc. El 2005 va celebrar les primeres eleccions amb vot electrònic, sistema que en els últims comicis va utilitzar el 30% del cens, reduint a la meitat el cost. El 95% dels estonians firma els seus impostos en línia.

La vida sencera dels estonians és al núvol digital del Govern, la plataforma X-road. Tota l’administra-

EL FUTUR JA ÉS AQUÍ Tret de casar-se, divorciar-se o vendre una casa, tots els tràmits es fan de manera digital

UNA PRESIDÈNCI­A TRENCADORA

El Govern estonià regalarà ‘condons USB’ als seus convidats europeus

ció està connectada, però no tots els serveis tenen accés a totes les dades. Qualsevol que hi accedeixi, hi deixa la seva empremta (digital) i se li pot demanar explicacio­ns.

Aquestes reformes permeten a l’Estat estalvis equivalent­s al 2% del seu PIB i una pila de papers tan alta com la torre Eiffel (300 metres) cada mes. La digitalitz­ació de la sanitat ha reduït un terç les llistes d’espera. L’economia real encara té problemes, però la riquesa nacional s’ha duplicat des que va ingressar a la UE el 2014 i té el deute públic més baix del club (10%, un 7% si es descompta la contribuci­ó que va fer al fons de rescat de l’euro quan va adoptar la divisa, en plena crisi grega) i un atur del 6%.

L’última innovació d’aquest petit país acostumat a pensar en gran ha estat obrir al món els seus serveis mitjançant l’emissió de targetes de residència digital a qualsevol ciutadà. Ni tan sols s’ha de trepitjar el país per rebre-la. Els e-residents poden obrir negocis, operar a la UE com qualsevol altra empresa i gestionar-la des de qualsevol lloc del món gràcies a les avançades infraestru­ctures digitals del país. Vint mil persones, procedents de 138 països, s’han convertit en residents digitals estonians i han creat 1.600 empreses.

El Brexit ha disparat l’interès dels britànics pel programa. Per la mòdica xifra de 100 euros podran continuar accedint al mercat interior europeu quan el seu país surti de la UE. Les sol·licituds es van disparar després del referèndum, tot i que ara per ara els nivells són modestos (hi ha 1.123 e-residents britànics). El programa es va crear abans del referèndum però el Govern estonià ha llançat la pàgina web anomenada howtostayi­nthe.eu (com quedar-se a la UE) per promociona­r-lo en vista del Brexit.

Fins ara, diuen, cap país europeu s’ha queixat; al capdavall, qualsevol pot crear una empresa o obrir analògicam­ent una filial a Estònia, la residència digital només ho fa molt més fàcil, argumenten. L’al·licient per a Estònia és atreure negoci per a les seves empreses i serveis, no fiscal, assegura el Govern. A Estònia l’impost de societats és zero mentre reinvertei­xi en el negoci; quan l’empresa extreu beneficis, se li aplica un tipus del 20%. El programa pot arribar a créixer més ràpid que la capacitat de la petita Estònia de prestar serveis, admeten els seus responsabl­es, encantats amb el desafiamen­t. “Fer les coses digitalmen­t ens permet ser molt més grans del que som a ulls de la gent i, gràcies als e-residents, també literalmen­t, resumeix Sikkut.

DIGITALITZ­ACIÓ La clau no està en la tecnologia sinó en transforma­r l’ús de les dades personals

PORTA DEL DARRERE A LA UE? El Brexit ha disparat l’interès en les targetes estonianes de resident digital

 ??  ??
 ??  ?? Il·lusió. Participan­ts el festival de la Cançó de Tallin, que va reunir 30.000 joves nascuts després del 1991
Il·lusió. Participan­ts el festival de la Cançó de Tallin, que va reunir 30.000 joves nascuts després del 1991
 ??  ??
 ?? PETRAS MALUKAS / AFP ??
PETRAS MALUKAS / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain