La Vanguardia (Català)

Ximo Puig gairebé dobla en avals el candidat afí al líder del PSOE a València

- València

Ximo Puig va guanyar ahir el primer assalt en la batalla per mantenir el control del PSPV. La seva candidatur­a a primàries va obtenir 7.584 avals; gairebé el doble que la de l’alcalde de Burjassot, Rafa García; l’home esperonat per Pedro Sánchez per arrabassar al president el lideratge de la federació socialista valenciana. García va aconseguir 4.411 avals.

El resultat ofereix diverses lectures. La primera, que el president obté gairebé els mateixos avals que els aconseguit­s per Pedro Sánchez al PSPV en les primàries del PSOE, que van ser 8.160. I que Rafa García obté menys suports dels que va obtenir Susana Díaz, que van ser 5.400 en la federació socialista valenciana.

El resultat, sobre un total de 17.174 militants, atorga a Ximo Puig un avantatge de partida en unes primàries que es concretara­n el 16 de juliol. La valenciana és una federació de tradició caïnita que ara torna a viure una guerra fraticida.

D’ençà que Rafa García, amb el suport de Pedro Sánchez i amb la complicita­t de José Luis Ábalos, anunciés la seva candidatur­a al PSPV, Ximo Puig i el seu equip, liderat pel president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, han anat a totes per guanyar complicita­ts entre els alts càrrecs i entre la militància.

En un degoteig d’adhesions públiques, destacats dirigents del PSPV que en el seu moment van donar suport a Pedro Sánchez s’han anat afegint al projecte del president de la Generalita­t amb un missatge clar: el de mantenir el poder orgànic i institucio­nal en la mateixa persona.

Ximo Puig, a més, ha adoptat diverses decisions durant la seva campanya que l’han reconcilia­t amb alguns sectors de les bases; com la creació d’una secretaria de la militància i la d’una oficina del portaveu al PSPV que permetria, de facto, una “bicefàlia” orgànica. I amb un relat clarament “federalist­a” autònom del PSOE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain