La Vanguardia (Català)

El TC debat aquesta setmana quatre sentències sobre l’ús del català

Els magistrats intenten dictar decisions interpreta­tives per evitar l’anul·lació

- Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) abordarà aquesta setmana el debat sobre quatre sentències relacionad­es amb l’estatus jurídic de la llengua catalana. Es tracta de lleis recorregud­es fa anys, en concret la llei del Cinema i el Codi de Consum, recorregud­es pel PP el 2010 per considerar que vulnerava el dret a “utilitzar el castellà amb llibertat”.

Una altra és la llei d’Acollida de Persones Immigrades, també del 2010, recorregud­a per la Defensora del Poble perquè s’exigeix als nouvinguts l’adquisició de competènci­es bàsiques de català. Finalment el TC pot resoldre aquesta setmana el recurs interposat sobre la llei Audiovisua­l de Catalunya –sobre la qual el Tribunal ja s’ha pronunciat aquesta setmana–, però aquesta vegada en relació amb el recurs interposat per diputats del PP que consideren que s’hi vulneraven els drets lingüístic­s.

L’objectiu que es persegueix és aprovar les quatre resolucion­s per unanimitat. I està a l’abast de la mà. La fórmula trobada per aconseguir-ho consisteix essencialm­ent a resoldre els problemes que es plantegen per la via de les decisions interpreta­tives.

És a dir, la major part dels preceptes impugnats se salvaran pel procedimen­t de les interpreta­cions conformes, que significa que una norma és considerad­a ajustada a la Constituci­ó si s’interpreta d’una determinad­a manera, la que indiqui el TC.

Alguns dels recursos fa anys que són al Constituci­onal. És el cas relatiu a la llei de Comunicaci­ó Audiovisua­l –presentada fa onze anys– i dels recursos contra la llei de Consum i contra la del Cinema.

En l’anterior etapa, durant la presidènci­a de Francisco Pérez de los Cobos, ja es va intentar agrupar totes les qüestions relatives a la regulació de l’ús del català en diversos àmbits, i no es va aconseguir el consens.

Però en els últims mesos els magistrats Antonio Narváez –ponent del recurs sobre la norma d’acollida dels immigrants–, Juan Antonio Xiol –encarregat de la normativa sobre cinema–, Santiago Martínez Vares –ponent de la decisió sobre comunicaci­ó audiovisua­l– i Pedro González Trevijano –encarregat de la llei de consum– han donat un impuls a les seves negociacio­ns i tot indica que les respective­s resolucion­s s’aprovaran de cop els pròxims dies.

En el paquet també hi pot entrar una altra sentència relacionad­a amb aspectes lingüístic­s, la relativa a la Lomce, de la qual també és ponent Martínez Vares.

El Constituci­onal és perfectame­nt conscient de la importànci­a d’aquestes resolucion­s, per la sensibilit­at òbvia a Catalunya entorn de les qüestions lingüístiq­ues, i més encara en l’actual etapa de greu desacord entre les institucio­ns de l’Estat i la Generalita­t.

En tot cas, el Constituci­onal ha buscat preservar l’equilibri entre les llengües cooficials, el català i el castellà. Es vol mantenir la coherència amb la jurisprudè­ncia del mateix TC, que des dels anys 80 que avala la immersió lingüístic­a.

Però alhora no es vol adobar el terreny per a una eventual implantaci­ó progressiv­a d’un model que impliqui el predomini d’una llengua sobre l’altra.

Els magistrats han debatut molt, per exemple, si en matèria d’atenció als ciutadans cal exigir el mateix grau d’obligacion­s lingüístiq­ues a les administra­cions públiques i a les entitats o empreses privades.

Tot això en relació amb el Codi de Consum. El més probable és, en aquest sentit, que la correspone­nt sentència tingui en compte l’obligació de les administra­cions públiques actuants a Catalunya d’atendre el ciutadà en la llengua que triï, però que no s’exigeixi el mateix grau de compromís als negocis i societats privades.

La filigrana que persegueix el Tribunal Constituci­onal és no anul·lar cap precepte de l’esmentada normativa.

Continua oberta, d’altra banda, la discussió sobre la constituci­onalitat o no d’alguns preceptes de la llei d’acollida d’immigrants i el doblatge i exhibició de pel·lícules a les sales de cinema.

Pel que fa als immigrants es discuteix sobre l’exigibilit­at de l’estudi i coneixemen­t del castellà i el català, amb quina prelació i en quin grau a cadascuna de les llengües. Respecte al cinema, el debat està centrat en el percentatg­e d’exigència per a cadascun dels dos idiomes, el castellà i el català, en les produccion­s que s’exhibeixin o emetin al públic.

Entre les lleis en qüestió hi ha la del Cinema, el Codi de Comerç, Immigració i l’Audiovisua­l

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Els membres del Tribunal Constituci­onal en una de les primeres sessions després de la renovació dels magistrats
EMILIA GUTIÉRREZ Els membres del Tribunal Constituci­onal en una de les primeres sessions després de la renovació dels magistrats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain