La Vanguardia (Català)

Transport i comerç electrònic

-

EL creixement exponencia­l del comerç digital, o comerç electrònic, amb ritmes superiors al 20% anual, exigeix una estratègia logística intel·ligent a les ciutats per evitar el col·lapse i combatre l’increment de contaminac­ió que pot produir l’increment del transport que comporten els lliurament­s i recollides de mercaderie­s als domicilis dels clients.

La multiplica­ció del trànsit de furgonetes a la ciutat en els últims anys és clarament perceptibl­e. Les empreses de comerç digital ofereixen als clients lliurament­s gairebé immediats de les compres que realitzen, com a factor de competitiv­itat, i això canvia també els hàbits dels consumidor­s, que s’hi acostumen i es tornen cada vegada més exigents en la reclamació dels terminis acordats.

Aquest fenomen estressa les cadenes tradiciona­ls de distribuci­ó i obliga a replanteja­r les estratègie­s actuals de repartimen­t per evitar que el que constituei­x un avenç, com és el comerç digital, derivi en un problema ciutadà. És el que es coneix com la necessitat de gestionar el repartimen­t en l’última milla.

A Barcelona s’han començat a assajar les anomenades microplata­formes logístique­s de distribuci­ó urbana que, de moment, es presenten com una de les solucions més efectives per resoldre els problemes de repartimen­t en l’última milla. L’objectiu és instal·lar magatzems en punts estratègic­s de la ciutat on arribin les furgonetes per deixar les mercaderie­s i perquè, des d’allà, es continuï el repartimen­t fins al punt final amb mitjans de transport més ecològics i sostenible­s, com les bicicletes o els tricicles elèctrics.

De moment, i a tall d’assaig, funcionen ja dues d’aquestes microplata­formes, una a l’estació de França i una altra al mercat del Ninot. Aquest projecte està finançat amb fons europeus i suposa el primer assaig del que ha de ser el futur de la distribuci­ó urbana de mercaderie­s per donar resposta als nous reptes que planteja el comerç electrònic.

El transport de mercaderie­s suposa al voltant del 20% del trànsit de Barcelona i es calcula que és el responsabl­e de prop de la meitat d’emissions contaminan­ts a la regió metropolit­ana. En un moment en què es multipliqu­en les accions per reduir el nombre de vehicles circulant pels carrers de la ciutat a fi de rebaixar els nivells de contaminac­ió cal avançar en la recerca de solucions per a un transport de mercaderie­s que tendeix a créixer.

El problema no només afecta Barcelona ciutat sinó al conjunt de tota l’àrea metropolit­ana. En aquest sentit, i en virtut de les conclusion­s que s’extreguin de les proves pilot que es realitzen a Barcelona, seria aconsellab­le l’establimen­t d’una estratègia de logística que definís criteris comuns en el conjunt de municipis metropolit­ans per facilitar l’organitzac­ió i l’eficiència de les empreses de comerç digital i de transport, en benefici dels clients i del conjunt de ciutadans.

Val a dir que en l’actualitat el repartimen­t de mercaderie­s constituei­x un autèntic galimaties, ja que els repartidor­s s’han d’atenir a condicions i horaris molt diferents. Per afrontar aquesta situació seran claus les solucions que ofereixi el pla metropolit­à de mobilitat urbana que s’està redactant en l’actualitat, al si de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), i que haurien de recollir les aportacion­s que realitzin el conjunt d’actors implicats a tot el procés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain