La Vanguardia (Català)

El discurs del Rei

- Antoni Puigverd

Tothom ha vist la pel·lícula. Estem en els anys previs a la Segona Guerra Mundial i la ràdio s’ha convertit en el primer gran mitjà massiu de comunicaci­ó. Jordi V pronuncia discursos molt eficaços, que arriben a tothom. La monarquia manté el seu paper paternal gràcies a la nova i poderosíss­ima tecnologia de comunicaci­ó. Però el príncep Albert (futur Jordi VI) és tartamut. El seu pare el commina a discurseja­r davant dels micròfons i ell, vençut per la seva limitació i per l’ansietat, entra en un cercle depressiu. No serveixen de res les teràpies convencion­als ni els consells de l’arquebisbe de Canterbury (dolces adulacions, agres imposicion­s).

Per sort, la seva esposa entra en contacte amb un australià que, instal·lat a Londres, es dedica a tractar dificultat­s de la parla amb una tècnica innovadora basada en el reconeixem­ent per part del pacients de les seves potenciali­tats. Després de diversos estira-i-arronses entre l’encarcarat príncep i el seu atrevit logopeda, el futur rei comença a alliberar-se del pànic al micròfon. Dues formes d’aconsellar el rei tartamut es confronten: la de l’arquebisbe, severa i castradora, i la del logopeda: que l’ajuda a alliberar-se de les pors i li fa prendre consciènci­a de les virtuts que atresora. Finalment, havent accedit al tron, el rei tartamut fa un discurs impression­ant per comunicar la decisió de declarar la guerra a Hitler. Un discurs èpic i confiat: el rei tartamut ha canviat el pes de la porpra i el pànic al micròfon per una disposició d’ànim confiada i positiva. Conclusió moral: no guanyaràs la por al futur encastella­nt-te sinó obrint-te a la novetat.

Pensava en aquesta pel·lícula l’altre dia, escoltant el discurs que el rei Felip va pronunciar al Congrés en la commemorac­ió del 40è aniversari de les primeres eleccions. No va ser tan crític amb l’independen­tisme com s’ha comentat a Catalunya (on creix dia a dia, més que cap altra desafecció, el rebuig a la monarquia: punt de trobada de l’independen­tisme i les noves esquerres). Certament, la frase més destacada és un advertimen­t al Govern català: “El respeto a esas normas, en democracia, no es una amenaza o una advertenci­a para los ciudadanos, sino una defensa de sus derechos”. Tanmateix: en d’altres passatges va ser molt clar en la defensa de les nacionalit­ats i de la diversitat. De fet, hi ha fragments que, havent-se atribuït a Catalunya, poden ser llegits com una crítica al PP: “Ningún camino que se emprenda en nuestra democracia puede ni debe conducir a la ruptura de la convivenci­a, al desconocim­iento de los derechos democrátic­os de todos los españoles. Y menos aún, un camino que divida a los españoles o quiebre el espíritu fraternal que nos une”. No es pot oblidar que la ruptura de l’esperit fraternal amb els catalans per part de l’Espanya mediàtica i política va determinar el pas de molts catalanist­es a l’independen­tisme.

Ara bé, és molt estrany, en els temps que corren, dominats per l’afany de transparèn­cia, que hàgim d’estar interpreta­nt el sentit dels discursos del Rei. La seva oratòria va ser massa el·líptica i ambigua, atrapada en el relat idealista de la transició i massa allunyada de la visió i de la problemàti­ca dels més joves. De totes les institucio­ns en crisi de la nostra democràcia, la Monarquia va ser l’única que va regenerar-se: abdicació i rejovenime­nt. Però fa ben bé la impressió que l’entorn del rei Felip no deixa culminar aquesta regeneraci­ó i encotilla el Monarca en els tòpics de quaranta anys enrere, tot oblidant els àcids reclams del present.

Hi ha dues columnes essencials de l’edifici de la transició que s’han trencat: la catalana i la solidarita­t intergener­acional. Per això han aparegut amb força l’independen­tisme i Podem. És lògic que el Rei no es posi de part dels crítics, però també seria lògic que no es posés de part dels acrítics i satisfets. Quan és tan fort en una part de la societat el reclam de renovació i fins de ruptura, el Rei no pot citar Cánovas del Castillo, artífex de la Restauraci­ó i emblema d’uns vicis que han tornat. El Rei va insistir en la idealitzac­ió del moment original de la nostra democràcia. Però molt més coherent amb el seu mateix perfil hauria estat assenyalar els desperfect­es del nostre erosionat sistema, interpreta­r-ne les causes i auspiciar les vies de reforma.

Les noves generacion­s no accepten el relat beatífic de la transició perquè se’n senten expulsades. Un territori cabdal com Catalunya ha entrat en seriosa desafecció perquè sent que el pacte de 1978 ha estat reinterpre­tat en contra seva. ¿Qui apadrinarà a Espanya aquests dos fenòmens per tal de portar-los fraternalm­ent cap al camí de la reforma? El Rei semblava que volia propugnar aquest horitzó, però està quedant encotillat pels sectors satisfets i acrítics, que l’instrument­alitzen. Poden perjudicar-lo molt. Immobilism­e i ruptura es disputen el relat polític. Seria impensable que el Rei afavorís la ruptura, però encastella­r-lo en el conservado­risme no li fa cap bé. Qui converteix el Monarca en escut de la immobilita­t li està fent el llit.

Qui converteix el Monarca en escut de la immobilita­t li està fent el llit

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain