La Vanguardia (Català)

Incompetèn­cia

- Josep Miró i Ardèvol

En l’entrevista (26/VI/2017) a La Vanguardia, Daron Acemoglu es referia a la importànci­a de les intuïcions públiques per aconseguir la prosperita­t. Una tesi desenvolup­ada en el seu llibre amb James A. Robinson, Por qué fracasan los países. La seva tipificaci­ó d’institucio­ns inclusives i elits extractive­s ha fet furor, a Espanya, que disposa d’una abundant bibliograf­ia en aquest camp. El que sorprenent és la poca que hi ha –seriosa– sobre Catalunya.

En aquest plantejame­nt el problema està centrat en la corrupció. És exacte però incomplet. Falta la qüestió principal: la incompetèn­cia que s’alimenta de moltes fonts; de la corrupció certament, però també del tancament ideològic, i de la manera en què es proveeixen les elits polítiques, entre d’altres. I en això cal citar un dels grans de la Nova Economia Institucio­nal, el Nobel Douglas North: “Les creences dominants –les dels empresaris, polítics, i economiste­s que estan en una posició de fer les polítiques– es converteix­en al llarg del temps en una elaborada estructura d’institucio­ns que determinen el desenvolup­ament econòmic i polític”. Aquest és el nostre problema.

Dos exemples recents serveixen per il·lustrar la incompetèn­cia institucio­nal sense corrupció. Un es refereix a l’estrany cas del tramvia per la Diagonal amb una solució que penalitza gairebé tothom: vianants, autobusos, trànsit i taxis. Queda pendent de dilucidar si la gestió serà pública o privada. Si va per aquest segon camí la ineptitud adquiriria altres rivets. En aquest cas la recuperaci­ó institucio­nal encara és possible. Només cal convocar una consulta ciutadana. El segon cas es refereix al referèndum. Si al final resulta que no es pot fer per manca d’urnes, serà un cas històric d’ineptitud. I que no em parlin de com n’és de dolent el Govern espanyol que s’oposa a tot. I què esperàvem? Per a les urnes, com per a altres qüestions, n’hi havia prou amb previsió i planificac­ió estratègic­a. Res impedia que un any enrere una modesta empresa importés urnes de la Xina, les paguessin els benefactor­s i es guardessin sense gaires escarafall­s. I una cosa semblant es pot dir dels llocs de votació i dels voluntaris. Tot sense protagonis­mes de la Generalita­t fins a l’últim moment.

Si ens prometen fer un país millor i ni tan sols saben posar les urnes, val més que ens busquem una altra tropa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain