La Vanguardia (Català)

Turisme reproducti­u

- Ramon Espasa

Avui, més de dotze estats regulen els ventres de lloguer, de forma diversa: ja sigui descarnada­ment comercial, o bé, únicament altruista. Els conflictes entre pares comitents (demandants d’una criatura) i les mares de lloguer, o les agències que els posen en contacte, són cada dia mes freqüents. El dret a la filiació dels fills nascuts de la subrogació i els drets de les mares contractad­es, són objecte de forta controvèrs­ia moral i jurídica.

Dos opcions ètiques determinen les posicions en presencia: pro i antisubrog­ació: vincular indissocia­blement gestació i maternitat és sols una opció moral antiquada, diuen els qui defensen la subrogació. Proclamar i reclamar inexcusabl­ement la sobirana voluntat procreativ­a (dels pares comitents) per tenir un fill és també sols una opció moral, contesten els altres. Perquè hauria de prevaldre un principi sobre l’altre? Cadascú haurà de decidir-ho en el seu fur intern, però la llei no pot eludir aquest dilema. Repassar la casuística internacio­nal ajuda a formar-se una opinió sobre la qüestió.

Excepte poques excepcions, totes les mares de lloguer són contractad­es comercialm­ent. Més encara, la majoria d’elles prové de països pobres (Ucraïna, l’Índia, el Nepal, Cambodja, Rússia, Portugal, Grècia) o de països rics amb grans diferencie­s socials com els Estats Units. El cas del Regne Unit és ben il·lustratiu: la legislació britànica sols permet la subrogació altruista, però els anglesos se’n van massivamen­t a l’Índia per contractar úters de lloguer! Una mostra més: Planet Hospital (agència comercial índia) reconeix que els seus clients demanen sols òvuls de dones blanques i esperma d’homes blancs alhora que continua oferint mares de color fosc com a receptacle.

És el modern retorn del vell supremacis­me blanc que busca assegurar-se que els nadons neixin ben blanquets. La vinculació fisiològic­a, hormonal i afectiva, de la mare i la criatura que porta al seu ventre ha estat sempre reconeguda com profundíss­ima( mater semper certa est, deien els romans). Contemplar com allò que fins ara era considerat inalienabl­e es avui comercialm­ent dissociat per poder entregar un fill a uns pares comitents (i pagadors), fa pensar en noves i sofisticad­es formes d’esclavatge i/o dominació sobre les dones. Més encara, si valorem qui decideix el número d’embrions que implantar, qui té el dret de la gestant a interrompr­e el seu embaràs, qui es fa càrrec de nadons rebutjats per raó de malaltia...

Passem als drets dels nens. Són fills,

Es urgent obrir un rigorós debat d’idees sobre la igualtat i la dignitat de tots els humans

d’una volició procreativ­a (tinc dret a tenir fills!), emparada en una dèria mercantili­tzadora. De fet ens trobem amb nadons que abans de néixer són propietat d’algú que no és la seva mare. Però la Convenció pels Drets dels Nens de les Nacions Unides (1989) prohibeix la venda de nens per evitar el tràfic de criatures i nadons. Es pretén també evitar la instrument­ació de la mare gestant, convertida en simple receptacle dels gàmetes (òvul i espermatoz­oide) dels pares comitents, o més darreramen­t, en el cas de la subrogació sols gestaciona­l, amb gàmetes també comprats (això sí, sempre d’estirp blanca). Pel que fa a la filiació jurídica dels nadons així obtinguts, ensopeguem amb nous i greus problemes. La legislació espanyola sobre reproducci­ó humana assistida (llei 35/1988), considerad­a per tothom sòlida i pionera, és una de les millors i més respectuos­es amb els pares, mares i fills que s’hi han acollit. Aquesta norma prohibeix taxativame­nt altra filiació que no sigui la de la mare gestant. És un claríssim reconeixem­ent de la dignitat i sobirania de la mare respecte del seu embaràs. Per què, doncs, alguns jutges i sobre tot la Dirección de Registros y Notariado no acaten la sentència del Tribunal Suprem que recorda com la llei 14/2006 ve a confirmar, de forma inequívoca, la llei 35/1988, en matèria de filiació de nens procedents de contractes de subrogació firmats a Espanya i a l’estranger?

Dissortada­ment, avui molts pares i mares comitents pateixen sentencies favorables i desfavorab­les, de tribunals i/o de registres civils, amb una comprensib­le angoixa. Aquests pares haurien de saber quin futur poden esperar per inscriure els nadons, abans de llançar-se , seguint a les celebritie­s ,al complicat món de la subrogació comercial internacio­nal. Un mercat, el de la subrogació internacio­nal, orientat a clients blancs, format per donants de gàmetes, blanques i blancs, i consegüent­ment produint sols nens blancs com mostren totes les estadístiq­ues i estudis científics. És urgent obrir un rigorós debat d’idees sobre la igualtat i la dignitat de tots els humans, ara dotats d’unes potentíssi­mes tècniques de reproducci­ó humana assistida, que com tota innovació revolucion­ària és susceptibl­e de generar més igualtat i llibertat, o ben al contrari, més iniquitat i desigualta­t entre tots. En aquest sentit la Comissió de Bioètica d’Espanya, en el seu darrer informe sobre aspectes jurídics i ètics en la maternitat subrogada (Bilbao, 17/V/2017), ha fet una primera i documentad­a reflexió, de gran profundita­t i rigor.

Els conflictes entre pares demandants d’una criatura i les mares de lloguer són cada dia més freqüents

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain