La Vanguardia (Català)

El poder de la paraula ‘rebaixes’

L’únic diumenge de la campanya de descomptes acaba amb un èxit notable a la majoria dels eixos comercials

- ANTÒNIA JUSTÍCIA Barcelona

Mira, mira, gairebé no m’ho crec ni jo. M’he comprat cinc jerseis de llana per 30 euros”, deixa anar una jove a una altra en una popular botiga de street moda. “Me n’he anat de rebaixes, però de rebaixes d’hivern”, diu somrient. És el que té aquesta campanya comercial i en això hi ha part del seu poder. Per molts descomptes previs o embolics de dates i lleis, la paraula rebaixes té aquell efecte de reclam a què pocs es poden resistir. Si a sobre coincideix l’inici no oficial de la campanya en cap de setmana i diumenge d’obertura, i la temperatur­a ambient convida a passejar, l’èxit està assegurat. I els comerciant­s en donen fe. El cap de setmana de compres ha estat excel·lent, valoren.

“Nosaltres vam començar amb

els descomptes el dia 21 i ens ha anat molt bé, però tan bon punt hem penjat el cartell de rebaixes les vendes s’han disparat. Les rebaixes són les rebaixes”, explicava ahir una dependenta de l’avinguda Diagonal, artèria molt freqüentad­a dissabte però que va haver d’esperar-se a diumenge a la tarda per animar-se de gent. I és que aquest any ha estat especialme­nt caòtic per als compradors dirimir quins comerços estaven de rebaixes i quins no. La liberalitz­ació del sector comercial per la llei del Govern central i la claudicaci­ó de la Generalita­t en la defensa del clàssic 1 de juliol han propiciat un panorama de desconcert que aquest any ha estat especialme­nt notori.

Firmes com H&M, Cortefiel o Mango ja fa dies que són en campanya; altres com el grup Inditex, El Corte Inglés i moltes altres petites firmes, van començar oficialmen­t divendres, 30 de juny. “Fer coincidir l’inici de les rebaixes amb un cap de setmana ha estat un encert. Per això proposarem a la Generalita­t que de cara a anys vinents s’instauri el cap de setmana més pròxim al tradiciona­l 1 de juliol com a inici de les rebaixes i es faci campanya informativ­a sobre aquest fet perquè la gent sàpiga què cal esperar. Aquest any es podia sortir al carrer a comprar abans, però sense la garantia de trobar totes les botigues de rebaixes”, explicava ahir Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, l’associació comercial que aglutina els establimen­ts dels principals eixos turístics de la ciutat. Uns negocis que ahir es mostraven especialme­nt satisfets amb el començamen­t de les rebaixes, que van qualificar de “millors” que l’any passat, en boca del seu president. I és que per a ells el turista ha estat el client clau, sobretot diumenge.

La majoria dels comerciant­s aglutinats a la Fundació Barcelona Comerç també han optat per penjar el cartell de “rebaixes” al voltant del 30 de juny per aprofitar l’esquer del cap de setmana i advoquen per institucio­nalitzar-ho. El seu president, Salvador Vendrell, tot i això, admet que s’haurà d’analitzar amb deteniment l’efecte dels descomptes fora de les rebaixes oficials i tem l’efecte que tanta disgregaci­ó en la temporalit­at i inici de les rebaixes pugui tenir de cara al consumidor. De moment declaren haver “salvat” el cap de setmana, amb un divendres clarament positiu, un dissabte “una mica més fort del normal però gens excepciona­l” i un diumenge “decebedor”. En conclusió: “Una mica per sota del que esperàvem. Caldrà veure ara com continua la setmana per poder valorar l’inici de la campanya”.

Sigui com sigui, comprar en diumenge i de rebaixes ja no serà possible fins a l’hivern, quan indefectib­lement comenci la campanya d’hivern l’endemà de Reis. Amb aquesta data no hi ha disparitat d’opinions i els comerços van a l’una. Els dos primers diumenges d’octubre també podran obrir, segons el pacte amb l’Ajuntament de Barcelona, tot i que sense invocar la paraula màgica i el seu indiscutib­le poder.

La Fundació Barcelona Comerç té por que tanta disgregaci­ó de calendaris i descomptes acabi passant factura

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Ambient de compres ahir a primera hora de la tarda en una de les botigues del passeig de Gràcia
INMA SAINZ DE BARANDA Ambient de compres ahir a primera hora de la tarda en una de les botigues del passeig de Gràcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain