La Vanguardia (Català)

Encallats a la via

-

El projecte d’unió del tramvia de la Diagonal avança als despatxos del govern municipal, però continua encallat a la via del consens polític. La setmana passada es van presentar les quatre opcions analitzade­s i, com ja sabíem, s’aposta per la que unifica en superfície els tramvies del Besòs i del Baix Llobregat a través de la Diagonal. Fins aquí no hi ha res de nou. Això sí, ara hi ha molta més concreció tècnica de com s’ha de dur a terme l’obra i del cost de cada una de les alternativ­es. Tampoc no hi ha novetat respecte als suports que rep l’opció preferida del govern de l’alcaldessa Ada Colau. Només BComú i el PSC –aquests últims sense gaire entusiasme perquè van ser víctimes del primer intent d’executar aquell projecte– defensen aquesta operació. La resta de partits juguen les seves cartes amb la mirada posada en les pròximes eleccions locals.

No obstant això, entre l’espessa boira que encara envolta aquesta qüestió es comencen a veure algunes coses clares. La primera és que l’equip de Colau no podrà unir el tramvia per la Diagonal dins d’aquest mandat. Es farà, a tot estirar, algun moviment simbòlic al tram de Glòries, una plaça que estarà un mínim de dos anys més potes enlaire per les obres recentment parades.

Mentrestan­t, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, s’està reunint aquests dies amb els caps dels grups municipals per explicar el resultat de l’últim estudi sobre el tramvia i, en especial, per aconseguir el suport

Colau té difícil aconseguir una majoria política per unir el tramvia de la Diagonal a menys de dos anys de les eleccions

polític. Tampoc no hi ha novetats en aquests contactes perquè la resposta que rep Sanz és la mateixa negativa encara que amb matisos. El PDeCAT ja ha deixat clar el seu rebuig a la intenció dels comuns. Ciutadans es deixa estimar però en cap cas no lliurarà un triomf tan clar a Colau, com tampoc no ho farà el PP. Per la seva part, ERC es troba en la mateixa situació que els seus companys de l’oposició, però el seu discurs és més mesurat perquè no afecti la seva bona expectativ­a electoral com a alternativ­a a l’alcaldessa. Els republican­s adopten en aquest tema l’ambigüitat que retreuen als comuns per la seva postura davant el procés sobiranist­a. Quines coses. La CUP sí que és favorable a la unificació del tramvia per la Diagonal però el condiciona al fet de cedir-ne la gestió a TMB, cosa que és inviable perquè suposaria el rescat multimilio­nari de la concessió als actuals gestors de la infraestru­ctura.

Malgrat tot, BComú continua fent comptes perquè necessiten sis vots. Per exemple, els cinc que tenen Ciutadans o Esquerra, més el del regidor no adscrit Gerard Ardanuy que ha rebut el premi de presidir la comissió sobre el tramvia. Els comuns ho tenen molt difícil. A més, no perden de vista el desgast que poden patir en aquest projecte milionari perquè part dels seus electors no ho consideren prioritari, just la mateixa percepció que van tenir els votants socialiste­s quan l’alcalde Hereu va plantejar aquesta obra i va perdre. La por d’una derrota porta el govern municipal a descartar la consulta popular que alguns proposen per desempatar el debat sobre el tramvia, per més que la participac­ió sigui la bandera del seu ideari.

 ?? Enric Sierra ??
Enric Sierra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain