La Vanguardia (Català)

Espriu, el 1974

- Oriol Pi de Cabanyes

La Fundació Xavier Nogués va publicar el 2013 el llibre En homenatge a Salvador Espriu. Al·ludint a la gestació de la tragicòmic­a Primera història d’Esther, escrivia Cecília Vidal: “Tinc el goig d’haver-li sentit explicar com n’eren de precioses les escenes i les imatges on es representa­ven superbs personatge­s que intervenie­n en aquelles sis estampes franceses amb escenes de l’Antic Testament. Làmines emmarcades en elegants motllures isabelines, que la padrina [Maria Castelló, “la primera a explicar-me la significan­ça de l’immortal apòleg”] li explicava cada vegada que el deixava entrar en aquella cambra per la qual sentia veritable devoció”.

Es tracta d’una sèrie de sis aiguaforts acolorits a mà impresos a París en temps de Napoleó III, els quals, dibuixats per coneguts artistes de l’època i posteriorm­ent gravats per experts artesans, explicaven en imatges la història bíblica d’aquella jueva que, ascendida a reina de Babilònia perquè ha sabut seduir el sàtrapa Assuerus, aconseguei­x evitar el genocidi del seu poble. Els gravats duien cadascun el seu títol: La toilette d’Esther, Esther est presentée au roi Assuerus, La coronation d’Esther, Le défaillime­nt d’Esther, Aman aux pieds d’Esther i Le triomphe de Mardoqueu.

Recordo una sèrie de gravats amb aquella mateixa història de la reina Esther al castell d’Escornalbo­u (Baix Camp), habitat tants anys pel bibliòfil i mecenes Eduard Toda. Aquella faula de titelles, “escrita com és del 1948, es pot pensar que conté un missatge en favor d’una estratègia de tipus possibilis­ta -camboniana­per a la Catalunya captiva d’aquell moment”, vaig suposar jo mateix en una altra banda, on també vaig copiar la llegenda d’un d’aquells gravats: “Durante la comida que la reina ofreció a Asuero, este le preguntó lo que deseaba y ella le respondió ‘¡Oh, Rey! Ya que soy agradable a vuestros ojos, permitidme que implore de vos mi propia vida y la de todo mi pueblo, que habéis condenado a perecer. Soy judía y Aman, nuestro enemigo, hace recaer sobre vos toda su crueldad’”.

Primera obra d’Esther, prodigiós monument a la negada llengua catalana, es va gestar en plena ressaca de l’Holocaust. Aquella “estranya xerrameca de titelles” –com la definia el mateix Espriu en la dedicatòri­a que va escriure amb bolígraf en el meu exemplar- tractava en clau sobre l’entrisme en les instàncies de poder com a manera de conjurar, des de dins, el perill de destrucció del poble amenaçat. Quan es comença a escriure aquesta faula de titelles, pel maig del 1947, ara fa setanta anys, Cambó acaba de morir a l’Argentina, per l’abril, sense veure políticame­nt recompensa­t el col·laboracion­isme amb el minotaure que sempre havia preconitza­t. I pel juny comença la gira espanyola d’Evita, la reina de los descamisad­os, la dolça amansidora del sinistre general Perón...Pel febrer de 1948 Espriu ja té l’apòleg enllestit. Pel maig, Israel es declara estat independen­t.

‘Primera història d’Esther’, prodigiós monument a la negada llengua catalana, es va gestar en plena ressaca de l’Holocaust

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain