La Vanguardia (Català)

Sekula i els oblidats del mar

La Fundació Tàpies reivindica en una exposició el treball visionari del fotògraf nord-americà

- TERESA SESÉ

Per al nord-americà Allan Sekula (1951-2013) la fotografia era una pràctica inseparabl­e de la vida quotidiana. Viatjava per conèixer la realitat de primera mà, “però la seva fotografia no és estrictame­nt documental o testimonia­l sinó una manera de participar en els moviments que retratava”, assenyala Carles Guerra, que el 2003 el va acompanyar a Galícia per cobrir, per invitació del suplement Cultura/s de La Vanguardia, les conseqüènc­ies del desastre del Prestige. D’aquella experiènci­a (la lluita dels voluntaris per alliberar del quitrà unes platges que al cap d’unes hores tornaven a cobrir-se de petroli) ve el títol de l’exposició, que, ara ja com a director de la Fundació Tàpies, dedica al que considera un dels fotògrafs més destacats de la segona meitat del segle XX: Allan Sekula: Sísif col·lectiu.

El resultat d’aquella sèrie fotogràfic­a (Marea negra. Fragments per a una òpera) es va exposar posteriorm­ent en el CCCB i l’obra de Sekula, fortament vinculat a Barcelona, forma part de la col·lecció del Macba, museu a què ell mateix va donar una gran instal·lació fotogràfic­a titulada Shipwreck and workers, que poc abans havia presentat en la Documenta 11. Però molt abans d’entrar en contacte amb el món de l’art ja coneixia els estibadors i va ser testimoni de les protestes contra la celebració del Fòrum de les Cultures. “Barcelona torna un altre cop al seu front marítim creant una esfera pseudopúbl­ica i aconseguin­t una revaloritz­ació immobiliàr­ia cap al nord (...) Què han de dir sobre la democràcia els invisibles treballado­rs portuaris de la ciutat des del seu lloc autodefini­t com a gueto?, es pregunta a Lottery of the Sea (La loteria del mar), una pel·lícula que a tall d’assaig fílmic explora la relació entre l’economia global i la representa­ció del mar.

Lottery of the Sea, que també conté un episodi dedicat a l’enfonsamen­t del Prestige (“Què podem aprendre de la capacitat de la gent per autoorgani­tzar-se davant del desastre i la indiferènc­ia del govern?”, es pregunta Sekula) forma part de l’exposició que es pot veure actualment a la Fundació Tàpies fins al 25 de setembre. La mostra, la primera presentaci­ó monogràfic­a de l’artista a Espanya, ha estat coorganitz­ada amb el MHKA d’Anvers i el KULeuven de la Universita­t de Lovaina.

Sekula, que va créixer a la ciutat portuària de San Pedro, a Los Angeles, va dedicar una bona part de la seva trajectòri­a a construir un assaig visual sobre l’economia del mar, sovint invisibili­tzada, des d’on intenta comprendre els efectes de la globalitza­ció i els excessos del neocapital­isme. Aquí s’hi poden veure algunes de les seves sèries incloses en el seu cèlebre Fish story, en què reuneix imatges de la gent del mar, treballado­rs i ciutats portuàries d’arreu del món; Deep Six / Passer au Bleu , fet a Calais durant la construcci­ó de l’Eurotúnel, i Ship of fools, sobre l’experiènci­a del Global Mariner, un vaixell que va recórrer el món per denunciar el sistema de les banderes de conveniènc­ia, que permet que un armador registri la seva embarcació en un país estranger (i sovint pobre) per reduir els costos d’operació o per eludir les lleis i els reglaments internacio­nals.

L’exposició es completa amb una mostra del seu The Dockers’ Museum, el projecte a què Sekula es va dedicar els tres últims anys de vida: una col·lecció gegantina d’objectes, imatges, postals i gravats que l’artista va comprar, majoritàri­ament a eBay, potser per preservar un món, el del mar, “que està desapareix­ent del nostre imaginari i de la nostra consciènci­a”, diu Guerra.

“La seva fotografia no és pur documental, sinó una forma de participar en els moviments que retratava”, diu Guerra

 ?? MARTA PEREZ / EFE ?? De port en port. Imatge de l’exposició de la Fundació Tàpies, que recull
alguns dels seus treballs més significat­ius sobre la vida
al mar
MARTA PEREZ / EFE De port en port. Imatge de l’exposició de la Fundació Tàpies, que recull alguns dels seus treballs més significat­ius sobre la vida al mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain