La Vanguardia (Català)

Rakuten pren el relleu de Qatar

La publicitat de Rakuten substituir­à la de Qatar Airways a la façana de l’estadi (i en els ingressos del club)

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

Al’entitat que ha convertit les lluites intestines en un tret identitari, Barça i unanimitat semblen termes antitètics. Però ocasionalm­ent apareix alguna cosa, un fitxatge, una decisió, un adversari, que posa tothom d’acord sense que serveixi de precedent. A l’última assemblea general de compromiss­aris hi va haver un d’aquells instants de concòrdia quan els socis van aprovar pràcticame­nt per unanimitat (377 vots a favor, 4 en contra i 5 abstencion­s) l’aliança amb Rakuten com a nou patrocinad­or. Els efectes d’aquest acord, que va entrar en vigor dissabte (1 de juliol), comencen a ser visibles al Camp Nou, que està experiment­ant un vistós canvi d’imatge amb la substituci­ó de la publicitat de Qatar Airways a la façana principal.

Probableme­nt, segons van posar de manifest les intervenci­ons dels assembleis­tes, la unanimitat era més producte de la ruptura del vincle amb el país petrolier que no pas de la il·lusió per l’arribada a la samarreta d’una botiga de comerç electrònic. No ha gehan nerat mai gaires simpaties l’acord de patrocini amb Qatar, més aviat ha generat objeccions morals per la dubtosa situació dels drets humans en un règim de base autoritàri­a, tot i que els 171 milions que ha ingressat en els últims sis anys estat mannà per al club, amb una junta directiva que sempre ha destacat la lleialtat d’aquest patrocinad­or.

La història s’ha acabat. Potser no del tot, perquè el Barça treballa en la incorporac­ió de Qatar Airways com a línia aèria oficial. Quan el 2013 el patrocini va passar d’un altruista Qatar Foundation a un comercial Qatar Airways, per una qüestió d’incompatib­ilitat el club va haver de prescindir de Turkish Airlines, que en tres exercicis havia aportat 9 milions a la caixa blaugrana. En qualsevol cas, el final de Qatar Sports Investment com a soci principal és una evidència que es materialit­za en el gran símbol del barcelonis­me. Durant dos dies els operaris han desvestit la façana principal de l’estadi, objecte de milers i milers de les fotografie­s dels visitants, de l’enorme revestimen­t publicitar­i amb la simbologia de la línia aèria qatariana.

Els pròxims dies l’estadi rebrà una nova pell, perquè, igual com la samarreta, és un dels actius que cedeix el Barcelona al contracte de patrocini, en aquest cas amb Rakuten. L’empresa japonesa lluirà a la façana principal i en altres zones del Camp Nou almenys durant els quatre anys que venen. Un vincle fins al 2021 pel qual l’entitat blaugrana ingressarà anualment una xifra base de 55 milions d’euros, a més un complement d’1,5 milions per guanyar la Lliga i un altre per import de 5 per aconseguir la Champions. En el pitjor dels supòsits el Barcelona s’ha assegurat 220 milions d’euros. En el millor –un cas que no figura ni en el millor dels somnis dels aficionats perquè implica adjudicar-se les pròximes 4 edicions de la Lliga i la Champions–, 226 milions.

Paga l’empresa de Hiroshi Mikitani. “És una de les companyies més innovadore­s del sector”, destaca el vicepresid­ent de màrqueting i comunicaci­ó del Barça, Manel Arroyo. “Té 13.500 treballado­rs, factura 6.900 milions de dòlars a l’any, cotitza a la borsa de Tòquio i té presència a Amèrica, Àsia, Europa i Oceania”. Sobretot, no desprèn les suspicàcie­s de l’anterior mecenes, encara que un soci va acusar durant l’última assemblea una plataforma de televisió propietat de Mikitani d’emetre programaci­ó de caràcter pornogràfi­c. Efectivame­nt, la unanimitat al Barcelona és impossible, però algunes vegades pot ser ben a prop.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? La façana de tribuna del Camp Nou, ahir, neta, serà
coberta a partir d’aquesta setmana amb publicitat de
Rakuten
INMA SAINZ DE BARANDA La façana de tribuna del Camp Nou, ahir, neta, serà coberta a partir d’aquesta setmana amb publicitat de Rakuten
 ?? LLUIS GENE / AFP ?? Aspecte de l’estadi en l’última fase del contracte de patrocini de Qatar, que ha durat sis temporades, fins divendres passat
LLUIS GENE / AFP Aspecte de l’estadi en l’última fase del contracte de patrocini de Qatar, que ha durat sis temporades, fins divendres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain