La Vanguardia (Català)

El secret més ben guardat

-

Com en qualsevol gran esdevenime­nt esportiu, les cerimònies d’inauguraci­ó i clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona van ser un dels secrets més ben guardats, tot i que La Vanguardia va avançar, abans dels primers assajos generals, els seus principals detalls a una societat entusiasma­da i àvida de novetats. Després de parlar amb Lluís Bassat, responsabl­e de la realitzaci­ó dels actes; amb Comediants, la companyia que va protagonit­zar el principal acte escènic de la clausura, i amb alguns dels participan­ts en les dues cerimònies, Xavier Ventura va revelar que l’espectacle inaugural mobilitzar­ia 9.800 persones, i el de tancament, unes 3.900 , i que el cost de les dues cerimònies pujaria a 2.600 milions de pessetes (15,6 milions d’euros) malgrat la col·laboració voluntària i no retribuïda de la majoria dels participan­ts.

Però encara més cridanera era la imatge que il·lustrava aquelles pàgines, de Guillermin­a Puig, que corresponi­a al primer assaig de l’encesa del peveter amb una fletxa que disparava un arquer encara desconegut. La idea inicial era que la fletxa encesa entrés al peveter, com es comprova a la imatge, tot i que després es va descartar per motius de seguretat i es va dotar el peveter d’un sistema d’encesa automàtica per si la fletxa el sobrevolav­a a massa altura per encendre el gas.

Dos dubtes persistien aquells dies sobre les cerimònies. El primer, que la vaga de camioners francesos que bloquejava les carreteres permetés que arribés el material necessari per a la cerimònia d’inauguraci­ó. Va arribar. El segon, la presència de fins a 15.000 persones a la pista durant la cerimònia de cloenda, entre els quals, uns 12.000 esportiste­s. L’organitzac­ió va saber reaccionar in situ amb el llegendari prec de Constantin­o Romero mitjançant la megafonia: “Atletes, baixin de l’escenari”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain