La Vanguardia (Català)

La divisió empresaria­l amenaça de reobrir el conflicte de l’estiba

- Barcelona

Primer van ser els sindicats, encapçalat­s per la CETM, els que es van posar en peu de guerra davant la reforma de l’estiba empresa pel Govern a instàncies de la justícia europea, que, una vegada aprovada, va quedar en mans de la negociació col·lectiva. Ara és una part de l’empresaria­t la que ha alçat la veu, tot i que amb la boca petita. El conflicte –cinc mesos ja– ha entrat en una via de solució després de l’acord de dijous entre representa­nts dels treballado­rs i la patronal Anesco. Però podria naufragar si les companyies crítiques l’impugnen. Entenen que vulnera la nova legislació i la sentència del tribunal de la UE, que liberalitz­en aquesta activitat. Per això preveuen recórrer a les autoritats europees i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), que en el passat ja va dictaminar contra pactes monopolíst­ics en el sector.

Les divergènci­es al si d’Anesco van portar a la sortida d’alguns dels seus associats, entre els quals hi ha els grups Bergé, Ership i Algeposa. Però hi ha crítics que continuen a dins. De moment, no s’estan significan­t públicamen­t i és la Plataforma d’Inversors en Ports Espanyols (PIPE) la que exerceix de contrapès a la posició oficial de la patronal. És difícil calcular les forces. Segons les fonts consultade­s, els díscols represente­n entre el 25% i el 30% de l’empresaria­t, amb més presència als ports del nord i menys als de la Mediterràn­ia. S’oposen a qualsevol pacte amb els sindicats que limiti la capacitat de les empreses en la contractac­ió i organitzac­ió del treball, fet que inclou aplicar ajustos on siguin necessaris. I també rebutgen mantenir estructure­s que comportin monopolis. Així, els nous centres portuaris d’ocupació, que substituir­an les Sagep, han de ser d’adscripció voluntària per als operadors i no han de tenir privilegis. L’acord de dijous no va en aquesta línia, segons aquestes veus discrepant­s.

El pacte assolit pels sindicats i la patronal és, en realitat, una base per continuar negociant amb la idea de tenir un conveni marc per al sector al setembre. Les reunions es reprendran probableme­nt dijous vinent. I, segons com vagi el procés, els crítics podrien pressionar. Els sindicats no dubten de la representa­tivitat d’Anesco i del fet que, ara sí, les coses van per bon camí. “En el passat sempre ens hem entès i ara ho tornem a fer”, insisteixe­n des d’aquest àmbit.

Hi ha un altre aspecte per tenir en compte. A l’acord de dijous, els sindicats van oferir “la garantia de pau social” en les empreses “associades a Anesco compromese­s amb el sector i el seu creixement a través d’una negociació real i efectiva”. No es diu res de les firmes que queden fora de la patronal o de les que, dins d’aquesta, no compleixin aquestes condicions. Queda oberta, per tant, la porta a mobilitzac­ions als operadors que posin problemes... Per això, fins ara, les veus crítiques són cautes. Ningú no vol exposar-se a noves aturades que perjudiqui­n els seus comptes de resultats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain