La Vanguardia (Català)

Una vaga de zel provoca noves cues a l’aeroport del Prat

La protesta laboral causa hores d’espera als filtres de seguretat La situació es podria agreujar amb la convocatòr­ia d’aturades indefinide­s

- DAVID GUERRERO

Les cues han tornat a l’aeroport del Prat. Aquesta vegada no ha estat als controls de passaports, que afectaven únicament els passatgers amb destinació fora de l’espai Schengen, sinó als filtres de seguretat, per on han de passar tots i cadascun dels viatgers que agafen un avió, ja sigui a Madrid o a Los Angeles.

Les aglomeraci­ons més greus van ser ahir a primera hora del matí. Dilluns abans que es faci de dia és un dels moments de la setmana amb més quantitat d’operacions. Com que és l’última setmana de juliol s’ajuntaven els passatgers que es desplacen per feina amb els que iniciaven o acabaven les vacances. A les sis del matí encara no estaven oberts els deu filtres de seguretat que hi ha a la terminal 1 i la cua va anar creixent fins a acostar-se a les dues hores, segons alguns passatgers afectats. Quan tot el personal ja era al seu lloc, les coses anaven més lentes que de costum i les cues es van perpetuar. El caos no va desaparèix­er fins a dos quarts de dotze del matí.

Durant el moment més crític, la zona d’accés als filtres de seguretat es va dividir en tres files en lloc d’una, com és habitual, però tot i això l’aglomeraci­ó de gent arribava fins a la porta de la terminal. El pic de dues hores d’espera va ser puntual, molts passatgers afectats parlen de vora tres quarts d’hora per passar un tràmit que normalment no triga més de deu minuts. Els que anaven amb el temps just van perdre el vol i es van quedar a terra. Entre les sis i les vuit del vespre es va tornar a repetir la situació, tot i que no tan greu. Malgrat l’evident col·lapse aeroportua­ri, Aena redueix el pic màxim d’espera als 43 minuts.

La causa de les llargues cues va ser la vaga de zel del personal de seguretat privada que treballa als filtres de seguretat. És una activitat que Aena té subcontrac­tada al grup Eulen. Ahir els treballado­rs van acordar complir estrictame­nt les condicions laborals acordades, que dicten, per exemple, que a cada filtre hi ha d’haver una dona per fer els escorcolls a les dones que fan saltar les alarmes quan passen pels arcs de seguretat. Fins ara les dones atenien fins a quatre filtres alhora anant d’una banda a l’altra; ahir no ho feien. Els treballado­rs tampoc no passaven més dels 20 minuts preceptius davant el monitor de rajos X que escaneja les maletes de mà, tal com dicta el conveni, en lloc de les dues hores que diuen que es passen analitzant els equipatges a través de la pantalla.

Fonts del Sindicat Profession­al de Seguretat Privada (SPS) denuncien que “el creixement de passatgers de l’aeroport els últims anys no ha anat acompanyat d’un reforç del personal” i reclamen contractar entre 50 i 60 persones més per poder oferir el servei correcte. “El col·lapse que s’ha viscut demostra que no podem assumir el nivell i la càrrega de treball que ens imposa l’empresa”, apunta un treballado­r que s’estima més no ser identifica­t per por de represàlie­s. Segons l’SPS, un terç de les baixes laborals són per estrès.

El col·lapse dels filtres que es va viure ahir es va saldar amb diversos treballado­rs insultats i amenaçats per viatgers que van perdre el vol i un incomplime­nt flagrant de les mesures de seguretat. Algunes persones, davant la llarga espera perquè els escorcolle­ssin la maleta després que hi detectessi­n algun element sospitós, se’n van atipar i van continuar endavant per agafar l’avió sense que ningú verifiqués si realment les alarmes saltaven per un inofensiu xampú o per alguna cosa realment perillosa. Tot plegat mentre el Ministeri d’Interior manté el nivell quatre sobre cinc d’alerta antiterror­ista.

La situació té tots els números de tornar-se a repetir avui –amb una mica menys d’intensitat per-

CONFLICTE LABORAL Els treballado­rs de seguretat privada reclamen un reforç de personal al Prat

FALTA DE SEGURETAT

A causa del caos a la T1 alguns viatgers van passar el control sense ser escorcolla­ts

què hi ha menys vols programats– i podria ser encara més significat­iva els pròxims dies perquè un grup de treballado­rs ha anunciat una vaga indefinida amb dues aturades d’una hora en cada torn a partir del 4 d’agost cada dilluns, divendres i diumenge. El comitè de vaga i l’empresa es reuniran avui en una taula de mediació convocada pel Departamen­t de Treball de la Generalita­t per mirar d’arribar a un acord entre les dues parts.

Per la seva banda, el conseller de Territori, Josep Rull, va demanar a Aena el “màxim de diligència possible” per resoldre el problema de l’empresa concession­ària del servei. “L’estiu serà llarg i caldrà estar molt a sobre de l’aeroport”, va advertir Rull, amb referència al problema de falta de personal que s’ha registrat en els controls de passaports des de principis de maig i que sembla resolt després del reforç d’agents de Policia Nacional i la compra de noves màquines que han agilitat els tràmits.

Dijous podria ser un dia crític perquè a les probables cues a dins de l’aeroport s’hi afegiran els problemes en els accessos que preveuen provocar els taxistes, que han convocat una aturada total de 24 hores i faran marxes lentes al voltant de les diverses infraestru­ctures de Foment.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Controls alentits. El fet que els treballado­rs complissin estrictame­nt la normativa va allargar el tràmit per a tots els viatgers
ÀLEX GARCIA Controls alentits. El fet que els treballado­rs complissin estrictame­nt la normativa va allargar el tràmit per a tots els viatgers
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Passatgers a terra. La vaga de zel del personal de seguretat del Prat va deixar a terra els passatgers que arribaven amb el temps més just; també hi va haver insults i viatgers que es van saltar els controls farts d’esperar.
ÀLEX GARCIA Passatgers a terra. La vaga de zel del personal de seguretat del Prat va deixar a terra els passatgers que arribaven amb el temps més just; també hi va haver insults i viatgers que es van saltar els controls farts d’esperar.
 ?? BERTA CAROL ?? Imatge de les cues d’ahir a les 05.53 hores del matí a l’aeroport de Barcelona
BERTA CAROL Imatge de les cues d’ahir a les 05.53 hores del matí a l’aeroport de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain