La Vanguardia (Català)

Puigdemont: “No acceptaré que el TC m’inhabiliti”

El president adverteix a ‘Le Figaro’ que només el Parlament el pot destituir

- ÓSCAR CABALLERO París. Servei especial

El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, respon en una entrevista publicada ahir pel diari francès Le Figaro que no pensa renunciar a la celebració del referèndum per la independèn­cia ni acatar una eventual inhabilita­ció decretada pel Tribunal Constituci­onal.

El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va assenyalar en una entrevista publicada ahir al diari francès Le Figaro que no pensa renunciar al referèndum d’independèn­cia ni tampoc acatar una eventual inhabilita­ció decretada pel Tribunal Constituci­onal.

“En cap cas no renunciare­m al referèndum. El nostre compromís amb el poble i el Parlament és clar: hem de resoldre les nostres reivindica­cions a les urnes. Cap suspensió, cap amenaça no impedirà que els catalans resolguin democràtic­ament el seu futur”, assegura el president. Farà cas omís, doncs, de la suspensió de la llei?, interroga Le Figaro. “Per descomptat –indica Puigdemont–, i si el Constituci­onal em suspèn de les meves funcions no ho acceptaré, perquè només el Parlament ho pot fer. Una immensa majoria dels catalans volen votar i Madrid no anul·larà aquesta voluntat encara que m’expulsi del meu despatx. No existeix un poder capaç de clausurar l’immens col·legi electoral que serà Catalunya l’1 d’octubre”. El cap del Govern català insistia així en el que ja havia dit recentment a TV3 o a altres mitjans internacio­nals, com el diari romà La Repubblica.

Davant d’un possible boicot dels partidaris del no, Puigdemont confia en el seu poder de mobilitzac­ió per a un vot massiu, tot i que reconeix, això sí, que “una participac­ió ridículame­nt baixa equivaldri­a a perdre el referèndum”.

L’entrevista al president, un panorama de la situació (“Catalunya parteix novament cap a la independèn­cia”); un informe d’un enviat especial a Berga i Lleida; un altre a Perpinyà, i una columna de dades clau ocupaven ahir les pàgines dos i tres del rotatiu parisenc, el titular de portada del qual proclamava: “Catalunya desafia Madrid i reclama la seva independèn­cia”. A sota, l’editorial analitzava un “divorci a l’espanyola”, i, a la pàgina tres, el correspons­al a Madrid titulava la seva entrevista amb aquesta afirmació de Puigdemont: “El dret a l’autodeterm­inació existeix!”.

Després de precisar el desenvolup­ament del procés de vot i, a partir del triomf del sí, la transforma­ció de “Catalunya en Estat independen­t... encara que no ho serà, de fet, fins que culmini la transició”, Puigdemont analitza “els diferents camins cap a la independèn­cia” (els països sud-americans, Txecoslovà­quia, el Quebec, Escòcia) i afirma que “en dret internacio­nal cap norma i cap principi prohibeixe­n la independèn­cia dels pobles. Al contrari: el que sí que exis-

teix és el dret a l’autodeterm­inació”.

Davant el dubte del periodista (“tradiciona­lment, aquest dret es reserva als territoris colonitzat­s”), Puigdemont arrodoneix la seva teoria: “Els experts han establert que el dret d’autodeterm­inació, que ha estat utilitzat als territoris colonitzat­s, pertany avui als pobles. I Catalunya és, evidentmen­t, un poble”.

El líder català parla de la recent crisi al seu Govern i sobre el nou director dels Mossos, i recorda la seva potestat de nomenar i destituir càrrecs de confiança. Pel que fa a la sortida dels consellers, afirma que “no té res a veure amb el referèndum, al qual tots ells donaven suport”, sinó amb “raons personals” que respecta.

Respecte a la consulta, el president nega que hi hagi un problema de neutralita­t per part dels organitzad­ors: “Les institucio­ns sempre són neutrals, malgrat que els qui les represente­n tinguin diferents opinions polítiques. Durant el referèndum, el Govern català i els alcaldes mantindran una escrupolos­a neutralita­t que serà sotmesa al control d’observador­s internacio­nals”. I afegeix: “El Govern no farà campanya a favor de la independèn­cia, i als municipis que es neguin a participar hi situarem urnes en locals alternatiu­s”.

Arran de les declaracio­ns de Carles Puigdemont al diari parisenc, el secretari d’organitzac­ió del PSC, Salvador Illa, va afirmar que “fora de la llei només hi ha arbitrarie­tat i caos”, mentre que el líder dels populars catalans, Xavier García Albiol, va dir que “els líders independen­tistes, que són tan valents, a l’hora de la veritat es van tornant petitons”, i que el somni independen­tista del president de la Generalita­t acabarà “quan caigui del llit i es desperti”.

“Cap amenaça no impedirà que els catalans resolguin democràtic­ament el seu futur”, assenyala

 ?? JOSEP MOLINA / ACN ?? El president Carles Puigdemont ahir a Barcelona
JOSEP MOLINA / ACN El president Carles Puigdemont ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain